Documentele contabile se vor păstra doar 5 ani!

0
0
  • Noutate legislativă pentru firmele argeșene

Registrele obligatorii de contabilitate și documentele justificative în baza cărora se fac înregistrările în contabilitate vor fi arhivate numai cinci ani. 
În acest sens a fost adoptat ieri un proiect de lege la Senat, și urmează ca deputații să aibă votul decisiv. În prezent, obligația de arhivare acoperă o perioadă de zece ani și specialiștii atrag atenția că schimbarea acesteia ar putea crea probleme în practică. „Registrele de contabilitate obligatorii și documentele justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitatea financiară se păstrează timp de 5 ani, cu începere de la data încheierii exercițiului financiar în cursul căruia au fost întocmite”, prevede documentul citat, care vizează, în acest sens, modificarea Legii contabilității. Asta ar însemna o înjumătățire a perioadei actuale de arhivare a registrelor contabile și a documentelor justificative. Iar măsura ar urma să vizeze inclusiv companiile care folosesc sisteme informatice de prelucrare automată a datelor. Suplimentar, proiectul de lege se referă și la firmele care sunt obligate să utilizeze case de marcat. Mai precis, memoria fiscală a acestor aparate va trebui să permită acumularea și conservarea de date timp de cinci ani, în loc de zece ani, iar memoriile fiscale înlocuite vor trebui arhivate, de asemenea, cinci ani, în loc de zece ani.
Totodată, regula păstrării timp de cinci ani va fi introdusă și pentru obligația de arhivare a registrului special folosit când o casă de marcat este defectă (termenul actual este de zece ani).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.