Criminalul de la Bascov s-a inspirat din filme!

0

Autorul celor cinci crime comise, în luna august, în comuna Bascov a fost trimis în judecată sub acuzația de omor cu premeditare. Din rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș ies la iveală detalii șocante. Viorel Letcan a pus la punct, cu mult înainte, fiecare detaliu al omorurilor comise. Criminalul s-a inspirat „din filmele americane”. A folosit obiecte diferite pentru a ucide victimele, iar pe tată şi pe frate i-a legat cu bandă adezivă. De asemenea, şi-a pregătit fuga. În bagajele lui, pe lângă obiecte personale, şi o hartă, a fost descoperit un adevărat arsenal de arme: cuţite, cuttere, o toporişcă şi altele. 
Rechizitoriul procurorilor are 11 pagini. Este greu şi să citeşti amănuntele cutremurătoare, dar să te gândeşti că faptele au fost comise exact aşa cum sunt descrise. “Fapta inculpatului …, care în urma unui plan bine stabilit, prin aplicarea de lovituri de mare intensitate în zona capului, în mod repetat, cu diferite obiecte contondente, şi-a ucis membrii de familie în data de 08.08.2022, în intervalul orar 21:55-23:00, prin lovirea victimei L.M. (n.r fratele) cu o piatră de aproximativ 10 kg şi un ciocan, a victimei LA (n.r tatăl) cu un ciocan şi o toporişcă şi a victimei L.I. (n.r mama) cu un ciocan şi în data de 09.08.2022, în jurul orelor 08:00, prin lovirea victimelor R.G. (n.r sora) şi R.S. (n.r nepoţica) cu un ciocan şi o toporişcă (…) se constată că uciderea victimelor s-a produs prin aplicarea de lovituri de mare intensitate în zona capului, în mod repetat, cu diferite obiecte contondente (ciocan şi toporişcă, piatră de aproximativ 10 kg), între leziunile traumatice constatate la nivel cranio-cerebral şi deces existând legătură de cauzalitate”, se arată în documentul procurorilor.

„Planul era să-i surprindă în situaţii vulnerabile”

Anchetatorii au ajuns la concluzia că fapta a fost premeditată. „Pe baza mijloacelor de probă administrate în cauză se concluzionează că inculpatul a săvârşit infracţiunea cu intenţie directă, cu premeditare. În concret, din declaraţia inculpatului coroborată cu înscrisurile olograf găsite cu ocazia cercetării la faţa locului reiese că inculpatul a luat hotărârea de a-şi omorî membrii de familie în urmă cu mai mult timp şi în acest scop a pus la punct mai multe planuri de punere în aplicare a hotărârii. Planul final a urmărit să-i prindă pe membrii de familie în situaţii vulnerabile, dormind sau luaţi prin surprindere, astfel încât să minimalizeze şansele ca aceştia să riposteze”, se precizează în document. De-a lungul timpului a avut mai multe caiete în care îşi nota planurile, chiar şi în dimineaţa faptei a notat planul nou.

Ordinea în care şi-a ucis rudele

Prima victimă a fost fratele său. La ora 21.55 a aşteptat ca tatăl lui să intre la baie şi s-a dus în camera fratelui care dormea. A pus în aplicare planul conceput. De cinci zile ţinea în camera lui o stâncă colţuroasă, de aproximativ 10 kilograme, cu care l-a lovit în cap şi a repetat lovitura de două ori. „ a vrut să-l lege cu bandă adezivă de gură, de mâini şi picioare, cum a văzut în filmele americane. În practică, a văzut că nu este ca în filme şi nu prea a reuşit să facă asta” scrie în document. Apoi a folosit şi un ciocan. Bărbatul a fost găsit având bandă adezivă înfăşurată la cap şi la picioare. Cea de a doua victimă a fost mama, care nu dormea, dar era întinsă pe burtă cu ochii închişi „ A intrat cu ciocanul mic, de 1,5 kilograme în mână şi a aprins repede lumina, deoarece altfel nu vedea (…) i-a dat două lovituri cu ciocanul…”. Pe tată l-a aşteptat în hol timp de aproximativ 15 minute, având în mână un ciocan şi un spay lacrimogen, pe care l-a golit în direcţia părintelui atunci când bărbatul a ieşit din baie. L-a lovit de mai multe ori cu ciocanul, după care a folosit şi o toporişcă. Şi lui i-a legat picioarele cu scotch. După ce i-a ucis pe cei trei s-a dus în camera lui şi a ascultat muzică „să se calmeze că mai avea alţi doi de terminat, sora şi nepoata, a doua zi”.

„Consideră că este o răzbunare justificată”

Dimineaţă, inculpatul a aşteptat plecarea cumnatului înainte să îşi ucidă sora şi nepoata „tocmai pentru a evita o confruntare directă cu acesta”. Chiar şi ordinea şi modalitatea în care inculpatul a atacat victimele, demonstrează faptul că acesta a plănuit fapta în cele mai mici detalii pentru a-şi asigura reuşita. Dimineaţă a aşteptat ca cumnatul lui să plece la muncă şi a mers în casa situată în aceeaşi curte, a urcat în camera unde dormeau sora lui şi nepoţica. Le-a lovit cu ciocanul şi cu toporul, iar la plecare a încuiat uşa ca să se asigure că nu vor ieşi în cazul în care nu au murit. După comiterea celor cinci crime, a încuiat porţile cu lanţ şi lacăt pentru când urma să se întoarcă acasă cumnatul lui. A spălat ciocanul şi toporiştile folosite la comiterea crimelor şi le-a dus în beci, apoi şi-a făcut bagajul să plece. După ce a fugit, a avut o tentativă de sinucidere nereuşită, fiind prins. La audieri, procurorii au constatat: „Conştientizează ceea ce a făcut, însă consideră că este o răzbunare justificată având în vedere ura şi răutatea cu care rudele sale l-au tratat” , după cum se precizează în document.

Bagajul plin de cuţite, cuttere, spray-uri lacrimogene

Inculpatul a plănuit de asemenea şi un plan de scăpare ulterior uciderii victimelor, acesta fiind găsit având asupra sa mai multe obiecte prin care şi-ar fi asigurat traiul zilnic (alimente, haine de schimb, articole de igienă). La circa 50 de metri de grădina casei, oamenii legii au găsit mai întâi o plasă, abandonată de făptaş, pe albia unui pârâu, în care erau: 2 spary-uri cu piper iritant-lacrimogen de 100 ml fiecare, desigilate, 4 spary-uri cu piper iritant-lacrimogen de 50 ml fiecare, sigilate, mai multe cutii și recipiente de medicamente, 2 săpunuri, o foarfecă metalică, 2 aparate de ras și un set de lame, 2 unghiere, o forfecuță și o pilă de unghii. După alţi 50 de metri a fost găsit bărbatul care avea la el o geantă cu două foarfeci metalice, 10 cuttere de diferite culori și mărimi, 7 cuțite metalice, saci de gunoi din plastic de 30 litri, dar şi cardurile de sănătate ale victimelor şi cartea lui de identitate. În altă geantă avea articole vestimentare, 2 cleşti metalici tip gură-de-lup, patru cuțite tip briceag, un toporaș. Într-o sacoşă avea bunuri personale şi în alta un cort şi o foaie de cort.

A avut discernământ

Procurorii au cerut ca Viorel Letcan să fie supus unei expertize psihiatrice. „Conform concluziilor raportului de expertiză, inculpatul a avut păstrată capacitatea psihică de apreciere critică a conţinutului şi consecinţelor social-negative, ale faptei pentru care este cercetat, în raport cu care discernământul a fost păstrat, diagnosticul acestuia de schizofrenie nediferenţiată, neavând influenţă asupra capacităţii sale de a discerne sau a se stăpâni. De asemenea, având în vedere diagnosticul de care suferă, comisia de examinare a apreciat că se impune măsura de siguranţă, a tratamentului obligatoriu”, este concluzia specialiştilor Institutului Naţional de Medicină Legală Mina Minovici.

Fapte comise cu cruzime

Procurorii au ajuns la concluzia că faptele au fost comise prin cruzimi. „… prin cruzimi se înţelege nu numai provocare de suferinţe fizice victimei – suferinţe care, de cele mai multe ori ar fi imposibil de stabilit, ci şi aspectul de ferocitate, ieşit din comun, cu care infractorul a săvârşit omorul, trezind în conştiinţa celor ce iau la cunoştinţă de această faptă un sentiment de oroare. Astfel, având în vedere obiectele folosite, intensitatea loviturilor şi modalitatea de săvârşire a faptelor se constată că sunt îndeplinite condiţiile descrise anterior”, se mai spune în rechizitoriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.