Voleibalista momentului din România dorește să reprezinte Turcia la nivel internațional

0

Federația Română de Volei a făcut, recent, un anunț care a șocat lumea acestui sport: Alexia Căruțașu (19 ani), cea mai bună voleibalistă din România în anul 2021, a renunțat la naționala „tricoloră” și își dorește să evolueze pentru Turcia.

„Membrii aleși ai Consiliului Director au fost informați despre intenția jucătoarei Alexia Căruțașu de a obține dreptul de a evolua pentru naționala Turciei, dar și despre acțiunile pe care Federația Română de Volei le-a întreprins și le va întreprinde în continuare în acest caz pentru apărarea intereselor voleiului românesc și ale echipei noastre reprezentative”, a fost mesajul celor de la FRV.

„Intenția” este cât se poate de serioasă, în contextul în care fiica fostului baschetbalist Virgil Căruțașu, care în prezent evoluează la Galatasaray Istanbul, a primit deja cetățenia turcă și are undă verde să îmbrace din 2024 tricoul naționalei turce, una dintre cele mai puternice echipe din lume. Totodată, în campionatul Turciei se joacă meciuri de volei la nivel foarte înalt.

„Am visat la acest lucru de mult timp, pentru că vreau să joc printre cele mai bune voleibaliste din lume. Am așteptat 4 ani pentru această naționalitate și în cele din urmă am obținut-o. Este decizia antrenorului cu cine o să joace. Încă de mică mi-a plăcut să am concurență, să mă antrenez cu cele mai bune și să mă bat pentru postul pe care joc”, a spus sportiva care anul trecut a fost mai bună decât Rodica Buterez, căpitanul naționalei României.

Oficialii români speră să o facă să se răzgândească. Dacă nu se poate cu vorba bună, ei amenință să meargă la Federația Internațională și să ceară suspendarea Alexiei, care a jucat deja pentru o echipă națională. Federalii mizează și pe faptul că în lotul Turciei există deja o jucătoare naturalizată.

A „măturat pe jos” cu selecționerul Pedulla

Din perspectiva Alexiei Căruțașu, însă, pare că nu mai există cale de întoarcere, mai ales că sportiva i-a atacat fără menajamente pe Luciano Pedulla, selecționerul naționalei „tricolore”, și pe reprezentanții FRV, după ce România a pierdut toate meciurile de la Campionatul European.

„E un antrenor pe stil vechi. Nu mi-a plăcut deloc felul în care am lucrat. Ne-a dărâmat psihic și fizic, am ajuns la ora competiției complet decuplate de la turneu. Realmente distruse! Înjura tot timpul în italiană, era mereu numai cu ”Cazzo!” în gură, ne-am simțit toate foarte prost. Nouă ne cerea să vorbim numai în engleză, dar el comunica în italiană cu colegii din staff. Și-atunci cum îmi cer mie să discut doar în engleză? În fine, vreau să uit și să mă concentrez pe viitor.

De exemplu, ne-a ținut patru luni în cantonament fără să putem să ne antrenăm nici măcar o dată în sala de competiție, ci în altă locație, la temperaturi de 40 de grade, cu trei ore dimineața și alte trei ore seara la pregătire. N-am înțeles de ce am mai luat organizarea turneului dacă n-am fost în stare să asigurăm naționalei condițiile firești. Am auzit că au fost repartizați foarte mulți bani, foarte mulți!, pentru European, dar nouă ne-au spus că Polivalenta e prea scumpă ca s-o închiriem. Fără comentarii!”, a declarat public voleibalista.

Alexia Căruțașu a debutat la vârsta de 17 ani pentru naționala de senioare a României, reușind încă de la primul meci să fie cea mai bună marcatoare a echipei. A „semnat” 27 de puncte pentru victoria cu 3-2 obținută în fața Franței, iar la final a spus că cele două ore, cât a durat meciul, au trecut de parcă ar fi fost zece minute. Debutul la echipa de senioare a clubului CSM București s-a petrecut la 13 ani, 4 luni și 7 zile. La 15 ani, cucerea primul său titlu cu formația bucureșteană, iar la 16 ani se transfera în Turcia, la VafiBank Istanbul. Este considerată una dintre cele mai valoroase voleibaliste din lume.