Transportul metropolitan, prima realizare majoră a Piteștiului

0
0

În acest an, bugetul municipiului Pitești a fost mai mare cu 47,09 % față de bugetul pe anul 2021 și cu 63,52% mai mare decât în urmă cu 2 ani, se arată într-un raport făcut de primarul Cristian Gentea la doi ani de la alegerea în funcție.  
Concret în 2022, autoritățile locale au avut de gestionat 744.627.000 lei. ”Din bugetul local, am finanțat servicii pentru cetățeni cu 66,43% mai mult decât în 2021, iar sumele alocate pentru finanţarea obiectivelor de investitii sunt cu 104% mai mari faţă de anul 2021. Valoarea contractelor finanţate din fonduri nerambursabile, în anul 2022, este de 764.180.945,97 lei. Raportul întocmit este făcut pe structura platformei – program pe care am primit votul piteștenilor, așa încât este ilustrată pe cele 4 mari capitole: Confortul vieții urbane, Educație, societate, familie, Administrație eficientă și transparentă și Mediul de afaceri, partener pentru o dezvoltare durabilă” a declarat edilul Piteștiului.

4 localități

La primul capitol al platfomei intră și transportul public care a suferit mai multe modificări în bine în acești ani. Astfel, în septembrie 2022, transportul metropolitan a devenit realitate, cu peste 200.000 de beneficiari, asta după ce în 2021, Piteştiul, Bascovul, Bradu, Mărăcineniul și Consiliul Județean au decis asocierea și înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, având ca obiect organizarea şi dezvoltarea în comun a serviciului de transport public local pe teritoriul acestor localităţi. Acum două luni a devenit funcțional transportul public metropolitan pe 4 linii, încheidu-se Contract de Servicii Publice între Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport public Piteşti şi operatorul regional Publitrans 2000, transportul public de persoane efectuându-se, începând cu 1 septembrie în municipiul Piteşti, comuna Bascov, comuna Mărăcineni, comuna Bradu.
În plus din ianuarie 2023 ADI Transport va deservi și comuna Oarja, membră a Asociației la data de 12 octombrie 2022.

2,5 lei costul unui bilet

Integrarea transportului metropolitan în transportul urban înseamnă: 13 linii urbane, 4 linii metropolitane: linia 14 și linia 11 – Bascov, linia 12 – Bradu, linia 15 – Mărăcineni, un tarif al biletului mult mai avantajos (2,5 lei), prețul unui abonament integrat fiind de 80 lei în toată aria ADITPP. Cu această ocazie a scăzut prețul pentru călătorii din comunele limitrofe, în zona metropolitană și în Pitești, cu aproximativ 40%. Sistemul de tarifare unic pentru zona metropolitană asigură mobilitatea cetățenilor, încurajând utilizarea transportului public de călători, cu beneficii reale în scăderea poluării mediului înconjurător în zonele metropolitane, acest mod de deplasare fiind mult mai puţin poluant decât autoturismul individual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.