După mai bine de 20 de ani de muncă în cadrul Primăriei Corbi, contabila Elena Groșanu a ajuns în arest. Ea este acuzată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție că a făcut plăți ilegale către firma fiicei sale și că și a achitat mai multe împrumuturi personale, la CAR, din banii instituției. Prejudiciul este de aproximativ două milioane de lei. Scamatoriile financiare ale contabilei au fost date în vileag de către primarul comunei, Anca Baciu. Edilul ne-a dezvăluit că legat de situația contabilei a avut o surpriză neplăcută miercuri, când a fost nevoie ca instituția să se constituie parte civilă în dosar pentru a putea recupera prejudiciul.
Totul a ieşit la iveală după ce primarul comunei Corbi, Anca Baciu a început să investigheze unde se duc banii administraţiei locale, după ce a constatat că nu are sumele necesare să facă plăţi. „Eu mi-am dat seama că sunt nişte nereguli. Era vorba de nişte CAR-uri, nu înţelegeam de ce sunt plătite. Am sesizat Curtea de Conturi. Mi s-a spus că au deja controalele programate până la sfârşitul anului şi m-au îndrumat fac cerere de audit financiar la Asociaţia Comunelor din România. În urma acestui audit s-au depistat nişte diferenţe. În afară de CAR-urile ei, s-a mai constatat că au fost făcute şi nişte plăţi către firma fiicei dumneaei. Am mers din nou la Curtea de Conturi şi nu au putut să mă ajute. Am decis că cel mai bine ar fi să merg la Poliţia Economică. În luna aprilie am depus plângerea şi la sfârşitul lunii mai, am fost chemată la DNA. Am primit un e-mail de la DNA prin care mi s-a solicitat să mă prezint la dumnealor cu raportul audit-ului, pentru că la momentul depunerii plângerii eu nu depusesem şi acte” , a declarat pentru Curierul zilei, Anca Baciu.
Anca Baciu: „Îmi puneam întrebarea unde sunt banii”
Contabila Elena Groşanu lucrează la Primăria Corbi de circa 20 de ani. Tot acolo este angajat şi soţul ei. Ginerele funcţionarei este consilier local PNL în cadrul Consiliului Local Corbi. „ Mie personal nu mi-a trezit nicio suspiciune. Legătura pe care o aveam cu dumneaei era strict de serviciu. Nu am văzut nimic concludent. Eu mereu îmi puneam întrebarea unde sunt banii, de ce eu nu pot niciodată să fac plăţi. În încercarea de găsi unde este problema, am luat prin eliminare. Eu semnez adeverinţele de salariat pentru împrumuturi la CAR şi mi-am dat seama că sunt mai multe plăţi faţă de câte adeverinţe am semnat. Ştiam câte am semnat, că avea mai multe împrumuturi şi pe numele său şi al soţului, dar tot nu era în regulă. Soţul dumneaei lucrează tot la Primărie, se ocupă de executări, de somaţii. Ginerele este consilier local PNL. Nu a existat niciun contract al firmei cu primăria, nu au prestat niciun fel de serviciu”, a mai spus primarul comunei Corbi. Întrebată ce se va întâmpla, cu angajata, Anca Bacius a zis: „Eu o voi suspenda din funcţie. Dacă până acum nu am putut face ceva neavând ceva concret că s-au săvârşit faptele, acum pot. E foarte greu să dai un funcţionar public afară, că te poate da în judecată. A fost neplăcut şi pentru mine să mă ocup atâta timp de această problemă. Noi sperăm să ne recuperăm prejudiciul, că asta este important. Nu vreau să cred că am pierdut atât de mult timp şi am trecut printr-o perioadă de stres, ca apoi să nu avem niciun rezultat. Ieri (n.r miercuri după arestarea contabilei) a trebuit să ţinem o şedinţă de consiliu în care ceream aprobarea ca primăria să se constituie parte civilă în dosar. Am avut surpriza că constat că proiectul a trecut la limită. Au fost 7 voturi pentru, 3 abţineri şi 3 absenţi între ei şi ginerele doamnei”, a explicat Anca Baciu.
Ce spun procurorii DNA
Potrivit ordonanţei procurorilor DNA, Elena Groşanu, contabil în cadrul Primăriei comunei Corbi, este acuzată de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (808 acte materiale), fals intelectual (106 acte materiale), uz de fals (106 acte materiale).
„În perioada 20.01.2017 – 12.04.2022, inculpata Groșanu Elena, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi întocmit, ar fi semnat și ulterior ar fi prezentat la Trezoreria municipiului Curtea de Argeș, un număr de 808 ordine de plată, prin care s-ar fi efectuat în mod nelegal plata sumelor de: 1.515.683,85 lei, către o societate comercială administrată de fiica sa fără să fi existat în realitate o contraprestație efectivă. Pentru a crea o aparență de legalitate, inculpata ar fi completat în fals un număr de 106 ordine de plată potrivit cărora între Primăria Corbi și societatea respectivă ar fi existat relații de natură contractuală. 386.102 lei, către șase instituții nebancare (CAR), reprezentând contravaloarea ratelor corespunzătoare împrumuturilor contractate de inculpată și rude ale acesteia. Prin aceste demersuri, inculpata ar fi creat instituției publice unde își desfășura activitatea un prejudiciu de 1.901.785 lei, concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite de către alte persoane. Inculpatei Groșanu Elena i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 23 noiembrie 2022, inculpata a fost prezentată Tribunalului Argeș care a emis pe numele acestuia un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile”, se arată în comunicatul de presă remis de Direcţia Naţională Anticorupţie.