Arhiepiscopia Argeșului produce energie verde!

0

O investiție făcută de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului în urma că șapte ani, începe să aducă beneficii pentru entitățile ce-i aparțin. Arhiepiscopia a devenit independentă energetic, după ce a cumpărat Microhidrocentrala Călugărița, iar acum produce energie verde. Are o capacitate de 270 KWH ceea ce înseamnă că ar putea asigura consumul necesar pentru toate lăcaşurile de cult din întreg judeţul.  
Microhidrocentrala Călugărița, situată pe râul Valea lui Stan, în comuna Arefu, a fost construită în anii ’80. Hidroelectrica a scos-o din uz în 2011, din cauză că nu era profitabilă. În 2014, a fost scoată la licitaţie de companie, fiind cumpărată abia în 2015 de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, singurul ofertant. Suma achitată de Arhiepiscopie a fost de 1,7 milioane lei. Microhidrocentrala, cumpărată ar fi trebuit, la acea dată, să alimenteze cu energie 180 de puncte de consum din Argeș, incluzând biserici, gospodării și clădiri administrative. După achiziţie, nu a putut fi pusă în funcţiune pentru că niciunul dintre parametrii inițiali nu s-a realizat, iar grupul hidroenergetic prezenta ” serioase deficiențe de funcționare”. A fost necesară retehnologizarea. „Amenajarea a constat în amplasarea unei camere de încărcare a conductei, o conductă forțată, echiparea cu o turbină hidraulică pentru puterea maximă 630 Kw, un transformator de legare la sistem și o linie electrică montată aerian. Potrivit documentului, valoarea investiției în retehnologizare a fost de 200.000 de euro, iar la finalul acesteia, unitatea urma să producă 1,1 Gwh/an”, scrie Fanatik.ro.

Nu se fac plăţi se va face compensare

Din luna septembrie, MHC Călugărița este funcțională, iar din octombrie s-a obținut statutul de prosumator (n.r care produce și consumă). Rămâne de văzut dacă producţia de energie a Călugăriței va asigura consumul necesar în bisericile, mănăstirile şi clădirile administrative din cadrul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului. Referitor la producţia de energie verde am discutat cu arhimandritul Caliopie Ichim, cel care s-a ocupat de dezvoltarea proiectului. „Un studiu în mare s-a făcut (n.r asupra producţiei). Ar cam fi acoperit necesarul de consum, dar noi abia din luna octombrie am obținut statutul de prosumator. După doi ani se va face un calcul și abia atunci se va face o compensare să vedem dacă, cu adevărat, asigurăm necesarul pentru toate lăcașurile din cadrul Arhiepiscopiei Argeşului și Muscelului. Metoda este următoarea: noi producem și încărcăm în sistemul național, ni se emite factură lunară în funcție de ceea ce am produs. Se emite o factură și pentru ceea ce am consumat. Nu se fac plățile”, a declarat pentru Curierul zilei, Caliopie Ichim.

Surplusul va fi redirecţionat către cazuri sociale

Deşi ar fi vrut să o pună în funcţiune mai demult, nu a fost posibil. „Noi am așteptat mult, foarte mult cu documentația, cu aprobările. 7 ani de zile am stat blocați cu această poveste. Asta este legislația, cu probleme de la Apele Române, de la Amenajarea Teritoriului, tot felul de instituții care intervin atunci când se dorește să se refacă o lucrare. Noi estimăm că va produce 270 KWH. La compensare o să ne dăm seama că s-a produs mai mult decât am consumat. Intenţia noastră nu este să vindem, să intrăm pe piaţa de energie, intenția nostră este să ne asigurăm necesarul pentru consum. Dacă este ceva în plus, se redirecționează către cazuri sociale. Noi avem dreptul ca atunci când se constată surplus de energie să redirecționăm acel surplus către orice entitate, persoană fizică sau juridică. Vom vedea, poate sunt persoane care au probleme sociale pe care să le ajutăm”, a adăugat arhimandritul Caliopie.