Klaus Iohannis: “Nu se va prelungi starea de urgenţă”

0
0



Într-o declaraţie de presă, președintele Klaus Iohannis a anunţat că în urma consultării cu miniştrii cabinetului Orban, că nu va prelungi starea de urgență. Din 15 mai va intra în vigoare starea de alertă. Președintele Klauss Iohannis a precizat că vor fi deschise saloanele de coafură, cabinetele stomatologice și muzeele. Din localități se va putea ieși pentru probleme medicale, în interes de serviciu, dar și pentru activitate sportivă individuală. În localitățile carantinate nu se vor relaxa măsurile de restricție. Acesta a mai spus că epidemia nu a trecut.


Președintele României a susținut, luni, o declarație de presă după ședința cu membrii Guvernului pentru evaluarea epidemiei de coronavirus. Au participat prim-ministrul Ludovic Orban, alături de miniștrii Afacerilor Interne, Marcel Vela, Sănătății, Nelu Tătaru, Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, Educației și Cercetării, Monica Anisie, și șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.
Va trebui să putăm mască în spaţii închise
Redăm principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis, după ședința cu membrii Cabinetului Orban:
-Am analizat situatia in care ne aflam din punct de vedere epidemiologic și al stării de urgență. Încep cu zilele care au trecut, weekend-ul de 1 Mai, am văzut ca lucrurile au stat destul de bine. Sunt foarte mulţumit de cum au reacţionat oamenii şi nu am avut încălcări semnificative ale regulilor, lucrurile au decurs bine.
-În primul rând starea de urgență nu va fi prelungită. Nu voi emite un nou decret. Și în acest fel data de 14 mai este ultima zi de stare de urgență. Începând din 15 mai pentru a ține epidemia sub control vom intra într-o stare de alertă. Însă epidemia nu a trecut, trebuie sa fim foarte responsabili in continuare. În realitate, indiferent ce auziţi la televizor nu ştie nimeni cât durează această epidemie şi depinde de noi cum controlăm epidemia. Eu îmi doresc să o controlam bine.
-În general, din 15 mai putem să ne mişcăm în localitate, dar nu mai trebuie să declarăm unde mergem. Deplasările să se facă atunci când sunt necesare. Deplasările, în esenţă, vor fi restricţionate pentru a pleca din localitate. Câteva excepţii: este voie în interes de serviciu, pentru probleme medicale, pentru sport individual, cu bicicleta în afara localităţii. Rămâne restricţia că sunt interzise întâlnirile în mai mult de trei persoane.
-Aşa numita relaxare se va face pas cu pas, de regulă un pas la două săptămâni, unele măsuri le luăm din 15 mai, urmatorul calup la începutul lui iunie, următorul la mijlocul lui iunie.
-Din 15 mai se vor redeschide saloanele de frizerie, coafură, cabinetele stomatologice, se vor redeschide muzeele, dar toate în condiţii speciale de distanţare socială, igienă.
-Cu toţii vom purta masca de protecţie în spaţiile închise, în transportul în commun. Acestea sunt obligatorii.
-Sportivii de performanţă vor putea în condiţii foarte speciale să înceapă cantonamentele, dar nu competiţiile sportive. Bazele sportive nu se redeschid pentru amatori. Cantonamentele, dar numai în conditii speciale, pentru profesionişti. M.Sandu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.