Pescuitul la crap cu momitor pe apă rece

0
  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, mo-meli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoa-re privind pescuitul sportiv.
În ediția de astăzi vă vom prezenta ”Pescuitul la crap cu momitor pe apă rece”. Informațiile sunt oferite de Ionuț Constantinescu, specialistul claumarpescar.ro, unul dintre cele mai bune site-ul de profil din România.
Una dintre cele mai populare metode de pescuit la crap în anotimpurile reci este utilizarea momitorului. Momitorul oferă acel plus de atracție necesar determinării trăsăturilor în momentele în care crapii se hrănesc destul de apatic. Adesea, în aceste perioade năditoarele pot face diferența între o partidă reușită și una slabă.
Poate vă întrebați de ce sunt atât de importante momitoarele în pescuitul pe apă rece? Ei bine, datorită avantajelor pe care le prezintă!
Principalul atuu al năditoarelor este că lângă momeala de cârlig vom avea o grămăjoară de nadă extrem de atractivă pentru crapi. Astfel, crapii vor identifica mult mai rapid momeala, comparativ cu situația în care am pescui cu plumb simplu fără săculeț solubil sau pungă pva.
Pescuitul cu momitor fiind unul de mare atracție se pretează oricărui crap indiferent de talie. Nefiind un pescuit bazat pe selecție ne poate aduce un număr ridicat de trăsături chiar și atunci când temperatura apei este destul de scăzută. Cumva putem încerca să selectăm peștii cu ajutorul momelii de cârlig dar despre acest aspect vom vorbi ceva mai târziu.
Ultimul avantaj al năditoarelor este efectul imediat. În sezonul rece putem prinde destul de bine cu momitoare pescuind izolat și fără a face un pat de nadă consistent. De-a lungul anilor am avut multe partide scurte (sub 12 ore) pe ape reci în care pescuitul clipsat cu momitor fără nădire mi-a adus rezultate excelente.
Totuși, dacă apelăm la o mică nădire, trebuie să fie una locală. Nu vom împrăștia nada pe o suprafața mare deoarece crapii nu vor fi dispuși să parcurgă distanțe ridicate pentru a se hrăni. Nu în ultimul rând nădirea va fi una redusă pentru a evita săturarea crapilor. Câțiva bulgări mici de nadă sau câteva boilies-uri solubile pot fi mai mult decât suficiente.

Cum alegem nada pentru momitor

Indiferent că alegem o nadă bazată pe cereale sau una pe făină de pește, primul lucru de care vom ține cont este granulația.
Recent au fost dezvoltate nade speciale pentru pescuitul pe apă rece. Pe lângă aceste nade, putem miza și pe alte categorii atât timp cât granulația este potrivită. Nadele fine, fără particule mari sunt cele mai indicate în sezonul rece. Nadele cu granulație mică nu vor sătura crapii. De asemeni, au o mecanică superioară, desfăcându-se ușor în apă.
Veșnica dilemă, birdfood sau fishmeal? Ambele funcționează la fel de bine, totuși în condiții diferite. Din observațiile mele tendința ar fi următoarea.
Pe apele pescuite frecvent cu semințe (porumb, cănepă, grâu etc.) și diferite groundbait-uri, nadele pe bază de cereleale se pretează mult mai bine. În schimb pe bălțile unde pescuitul la boilies și pelete cu făină de pește este mult mai popular, nadele fishmeal sunt cele pe care crapii le vor căuta chiar și în sezonul rece.
Desigur că preferințele peștilor se pot schimba de la o partidă la alta. Putem ca în cadrul unei partide să mizăm pe 2 nade diferite din ambele categorii pe care să le încercăm separat sau combinate. Mare atenție în cazul nadelor de tip fishmeal, fiind recomandat să le evităm pe cele uleioase cu un conținut ridicat de făină de pește.
Din portofoliul Claumar Pescar vă sugerăm următoarele nade : Claumar Special Apă Rece, Claumar Special Feeder Negru, Claumar Special Fructe Roșu (nade cerealiere), Claumar Premium Sweet Fishmeal, Claumar Feeder Pro, Claumar Big Carp Feeder Pro Range (nade pe bază de făină de pește).

Prepararea nadei

Preparea nadei este la fel de importantă precum alegerea sa. Pentru a obține o desfacere mai rapidă a nadei nu strică să o sităm cu ajutorul unei site cu ochiuri mici de 2-3 mm. În ce privește umectarea nadei, va trebui ca nada să aibă o consistență potrivită. Astfel la începutul partidei este ideal ca nada să cadă destul de repede de pe momitor pentru a nădi zona.
Spre jumătatea partidei, dacă trăsăturile apar, putem strânge nada mai bine pe momitor astfel încât să cadă mai greu, obligând crapii să acorde mai multă atenție momelii de cârlig.
Sub nicio formă nu este indicat să facem nada ,,pietroi”!!! Nada întărită excesiv va transmite mult mai greu semnale peștilor pentru a o putea găsi, timpul de desfacere al nadei fiind unul lung din cauza temperaturii reduse a apei.
Partea lichidă poate fi compusă din apă (de preferat incălzită dacă preparăm nada pe malul apei) și diverși aditivi lichizi. Lichidele nutritive sunt foarte indicate în această perioadă. Din gama Claumar Pescar amintim CSL Claumar și Complex Juice, un lichid ce conține un complex de aminoacizi, proteine lichide, atractanți si arome.
Rolul aditivilor este acela de a spori gradul de atracție și nutriție al nadei. De asemeni, ajută la dispersia nadei în apă, fiind lichide bazate pe alcool.
Aditivii pe bază de sirop dulce de porumb sunt de evitat, deoarece au rolul de a cola nada. Putem apela în schimb la arome concentrate lichide pentru a face nada și mai atractivă ori la betaină pentru a stimula digestia crapilor.

Este necesară nădirea?

După cum spuneam și mai sus, nădirea nu este obligatorie în perioadele reci, ba din contră. De preferat este ca la începutul partidei să controlăm cu ajutorul momitoarelor pentru a vedea dacă avem peștii în față. Abia în momentul în care trăsăturile cresc, putem plusa și nădi regulat cantități mici de nadă pentru a ține crapii în zonă.
Pescuitul clipsat și nădirea grupată merg mână în mână în partidele pe ape reci. Astfel dacă reușim să găsim locurile în care crapii sunt dispuși să se hrănească trebuie să le pescuim cât mai precis. Bulgării cu nadă, boilies-urile solubile și pelete sunt de preferat, cerealele nefiind recomandate deoarece satură repede crapii, singura excepție fiind porumbul de conservă.

Ce momeli de cârlig folosim

Cu siguranță cele mai utilizate momeli sunt cele flotante și critic echilibrate. Pop up-urile, peletele flotante, porumbul artificial flotant și wafters-urile sunt principalele arme ale pescarilor ce au curajul să pescuiască în sezonul rece.
Dimensiunea și culorile se vor alege în funcție de talie crapilor vizați. Dintre preferințele mele amintesc : peletele flotante Claumar 6 mm Ananas / Căpșuni / Krill, pop up Claumar 8,10 mm Ananas și Banană / Căpșuni / Squid Octopus / Tutti Frutti, porumb artificial Claumar în aromă Căpșuni / Fructe / Scopex/ Squid Octopus și desigur noile wafters Claumar de 10 și 12 mm. De regulă mizez pe arome dulci, fructate dar prefer să am și minim o aromă ,,grea” în geanta cu momeli de cârlig. Culoarea în care am cea mai mare încredere pe apă rece este de departe galben, cu mențiunea că și celelalte culori pot fi eficiente. Important este să le încercăm pe rând și să o găsim pe cea potrivită. Dacă urmărim un pescuit de selecție putem miza și pe boilies-uri critic echilibrate sau scufundătoare, totuși aceste situații fiind întâlnite ceva mai rar. Momelile de cârlig pot fi montate atât pe firul de păr cât și pe bait sting sau banda elastică. Bait sting-ul și banda elastică sunt ideale deoarece ne ajută să schimbăm mai rapid momeala, fiind foarte practice pe vreme rece.

Firele de forfac și cârligele

Firele de forfac și cârligele vor fi corelate cu perioada în care pescuim, mărimea momelilor de cârlig și desigur talia crapilor vizați. Din start stabilim că lungimea forfacelor va fi cuprinsă între 5-10 cm. Momeala trebuie să stea cât mai aproape de momitor pentru a fi găsită de îndată de crapi.
Pe ape reci întotdeauna leg cârligele cu fire cât mai subțiri. Fire precum Claumar 8X Braid de 0.10 / 0.12 mm sau Claumar Ciclop 15 lb nu-mi lipsesc din trusă. Deși sunt fire ce pot fi folosite și în pescuitul la feeder, funcționează pefect și la crap.
Putem pescui fără probleme și cu cârlige mici de crap. De regulă, mizez pe cârligele Claumar Wide Gape nr. 6 sau Fang nr. 10 ori chiar cârlige destinate pescuitului la feeder, cârligele Claumar CLM nr. 8 și 10 fiind foarte potrivite .
Crapii nu oferă un dril atât de intens și prin urmare îî putem scoate și cu monturi de mare finețe. Un cârlig mic, ușor, legat cu un fir subțire alături de o momeală mică va fi foarte ușor de aspirat de către crapi.