A început acţiunea „Foc de artificii”

0
0

A fost declanşată şi în judeţul Argeş acţiunea „Foc de artificii” derulată la nivelul întregii ţări. Oamenii legii vor verifica agenţi economici cât şi persoane fizice care comercializează şi utilizează produse pirotehnice în perioada sărbătorilor de iarnă. 
Acţiunea se derulează în perioada 21 noiembrie 2022 – 04 ianuarie 2023, timp în care, polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș, împreună cu polițiștii serviciilor de investigare a criminalității economice și polițiștii de ordine publică, vor efectua acţiuni şi controale, atât la cele 36 de societăţi comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale. Chiar dacă intenţia oamenilor legii nu este în mod expres de a sancţiona, ci rolul este preventiv, cei care încalcă legea vor fi traşi la răspundere. „Conform Legii 126/1995, privind regimul materiilor explozive, sancțiunile contravenționale au o valoare cuprinsă între 3.000 și 15.000 de lei. Totodată, utilizarea articolelor pirotehnice tip petardă poate fi sancționată contravențional conform Legii 61/1991R privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu amendă cuprinsă între 200 și 1.000 de lei”, a declarat Mădălina Epure, ofiţer de relaţii cu presa al IPJ Argeş.

Anul trecut au fost 14 dosare penale

Anul trecut în cadrul acţiunii „Foc de artificii” oamenii legii au depistat două societăţi care comercializau către publicul larg articole pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni. De asemenea, s-a mai constatat că două societăți comercializau articole pirotehnice în spații neavizate de către ITM Argeș. Au fost aplicate 30 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 14.300 lei și au fost întocmite 14 de dosare penale, conform Legii 126/1995, cu 18 persoane implicate. În urma activităților desfășurate, au fost indisponibilizate aproximativ 1858 kg articole pirotehnice, în valoare de aproximativ 90.300 lei. În cele câteva zile de la demararea acţiunii din acet an, au fost făcute 8 verificări a legalității privind deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice în târguri și piețe, au fost verificate două societăți comerciale autorizate să desfășoare operațiuni cu articole pirotehnice, a fost întocmit un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de „orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept”, conform Legii 126/1995 și au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, cu avertisment. De asemenea, au fost ridicate 550 de kg de articole pirotehnice, în valoare totală de circa 25.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.