DSV Argeș recomandă efectuarea examenului trichineloscopic

0
0
  • Atenție mare de unde cumpărați carne de porc!

În perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, când conform tradiției crește consumul de carne de porc, Direcția Sanitar Veterinară Argeș atrage atenția asupra riscurilor ce decurg din consumul de carne neverificată sanitar veterinar.
Astfel, una dintre cele mai grave boli ce se poate transmite la om este trichineloza, iar aceasta se transmite prin carnea de porc parazitată cu larve de Trichinella spiralis. Pentru evitarea îmbolnăvirii consumatorilor este recomandată efectuarea examenului trichineloscopic pentru carnea obținută din sacrificarea animalelor din gospodăria proprie. În județul Argeș examenele trichineloscopice se pot efectua în mai multe circumscripții. Pentru analiză, se recoltează de preferat, probe din pilierii diafragmatici, sau din musculatura intercostala. După efectuarea analizei, trebuie solicitat BULETINUL DE EXAMINARE PENTRU DECELAREA TRICHINELLA spp care este necesar pentru a face dovada efectuării analizei.
În scopul prevenirii îmbolnăvirilor se recomandă consumul de carne de porc din gospodăria proprie după efectuarea examenului sau achiziționată din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranță alimentelor.
Riscul de îmbolnăvire crește dacă se achiziționează carne din surse clandestine, provenită din tăieri ilegale, care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar inclusiv examenul de trichină.

Medici desemnați

În această perioada se asigura permanență la circumscripțiile sanitare veterinare oficiale, inclusiv sâmbătă și duminică, unde se efectuează și examene trichineloscopice:
● Piața Ceair – dr.Dinta Irina tel.0742046804
● Piața Smârdan –dr.Cândea Cristian tel.0763010606; dr.Motrun Adriana tel.0741279551
● Piața Găvana – dr.Leonte Florența tel. 0744596204
● Piața Mioveni – dr.Simtinica Gheorghe tel.0745817032
● Piața Câmpulung –dr.Cățoiu Adrian Viorel tel.0765449987; dr.Savu Alina tel.0745801338
● Piața Curtea de Argeș – dr.Ilie Marin tel.0724046963
● CMV dr. Manole Lucia – Ștefănești, Călinești tel.0744352117
Programul de lucru al DSVSA Argeș este luni – joi 08.30-17.00, vineri 08.30-14.30, însă după orele de program este asigurată permanentă la telefon. Circumscripțiile sanitare veterinare oficiale au același program, funcție și de programul pieței în care își desfășoară activitatea, sâmbătă 08.00-16.00, duminică 08.00-14.00. În acest scop, consumatorii se pot adresa și medicilor veterinar de liberă practică concesionari din localitățile de reședință.

Există riscul îmbolnăvirii

”Toate piețele din județ, pe toată durata săptămânii, luni – duminică și în fiecare localitate din județ există medic cu contract, iar acest program și număr de telefon afișat. Recomand ca toți proprietarii de animale, care sacrifică animale în această perioadă să facă examenul trichineloscopic, pentru că există riscul de îmbolnăvire și poate fi ceva grav” ne-a transmis directorul DSV Argeș, Sorin Sorescu.  S.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.