Două judecătoare se pensionează

1
0

Val de pensionări în rândul magistraţilor. Lunar zeci de judecători sau procurori îşi înaintează Consiliului Superior al Magistraturii cererile de ieşire la pensie. În această lună, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele privind pensionarea a două judecătoare din judeţul Argeş: Ana Denis Vasilică, de la Judecătoria Piteşti şi Alexandra Linţă de la Tribunalul Argeş.
Preşedintele a semnat decretele pe data de 8 decembrie: „Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Judecătoria Pitești a doamnei Ana Denis Vasilică”, scrie pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale. Este vorba de nimeni alta decât soţia fostului deputat Radu Vasilică. Aceasta a fost preşedintele Judecătoriei Câmpulung, până la sfârşitul anului 2016, când s-a mutat la Judecătoria Piteşti. Ana Denis Vasilică, fostă Oprea, a lucrat ca avocat 10 ani şi 5 luni şi a devenit judecător la începutul anului 2008, având o vechime ca magistrat de peste 14 ani. Se va pensiona începând cu data de 1 februarie anul viitor când va avea, în total, o vechime de 25 de ani.

25 de ani vechime ca judecător

Cea de a doua pensionare din justiţia argeşeană este a unui magistrat de la Tribunalul Argeş „ Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Tribunalul Argeș a doamnei Alexandra Lință – pensionare, la data de 22 decembrie 2022”, se arată pe site-ul preşedinţiei. Judecătoarea a absolvit facultatea de Drept în anul 1997 când a fost repartizată la Judecătoria Alba Iulia.
A lucrat vreme de câteva luni în anul 2000 la Judecătoria Sighişoara şi din ianuarie 2001 s-a transferat la Judecătoria Topolovei acolo unde a activat până în octombrie 2007 dată la care a devenit la judecător la Tribunalul Argeş, având aşadar o vechime de 25 de ani ca magistrat.

Care sunt motivele valului de pensionări

Pe ordinea de zi a ședinței Secției de judecători a CSM în care s-a dispus pensionarea celor două judecătoare au mai fost date aprobări pentru alţi 60 de judecători.
Noul val de pensionări în rândul magistraților a fost declanșat de redeschiderea discuțiilor privind desființarea pensiilor speciale și de creșterea treptată a vârstei de pensionare a magistraților.
Banca Mondială a finalizat propunerile pentru reformarea pensiilor speciale din România, jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care trebuie adoptat până la finalul acestui an.
În documentul obținut de Economedia, instituția recomandă ca pensiile speciale actuale să fie calculate pe baza principiului contributivității, să nu mai apară nicio categorie nouă de pensii speciale, iar cele actuale să fie „raționalizate”, ca veniturile pe baza cărora se calculează pensiile de serviciu să fie calculate ca medie a veniturilor obținute pe o perioadă mai lungă de timp și ca nicio pensie specială să nu depășească veniturile din perioada de activitate.
Pentru judecători și procurori, Banca Mondială recomandă revizuirea dreptului de a se pensiona la orice vârstă cu 25 sau mai mulți ani de activitate profesională.
Cerința de 25 de ani ar trebui să fie crescută treptat până la 30 de ani și ar trebui introdusă o cerință privind vârsta minimă de pensionare.
Această vârstă ar trebui să fie crescută treptat până la 60 sau 65 de ani. M.Sadu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.