Institutul Național de Statistică a publicat, timid și cu întârziere, câteva date rezultate după recensământul populației derulat anul trecut.
Ce vedem din ceea ce ni se prezintă?
Suntem ceva mai puțini.
Cu 1 milion față de 2011. Greu de înțeles cum în orice campanie electorală politicienii noștri iubitori de diaspora vorbesc de aproximativ 5 milioane de români răspândiți în Europa, dar în țara populația a scăzut puțin spre deloc. Bănuiesc că cifrele prezentate nu sunt chiar reale, pentru ca vrem să părem în continuare o țară cu pondere demografică importantă în UE și, mai ales, vrem (vor…) numărul acela mare de mandate în Parlamentul European pentru cât mai mulți neaveniți. Bănuiesc doar, nu am probe. Ceea ce știu sigur este că suntem conduși de oameni foarte deștepți și capabili, motiv pentru care țara se depopulează constant în ultimii 30 de ani.
Suntem ceva (mult) mai bătrâni.
Ponderea celor peste 65 de ani în totalul populației a crescut de la 16% la aproape 20%. Nu am avut niciodată și nu avem niciun fel de politici demografice, nicio strategie de îmbunătățire a situației. De ce? Pentru că suntem conduși de oameni foarte deștepți și capabili, dotați cu viziune și determinare.
Ce e mai rău e că scăderea populației se produce în zona persoanelor active, în timp ce populația inactivă rămâne relativ constantă. Doar 7,6 milioane de români rezidenți au o ocupatie în 2022. Cum se poate acest lucru? Se poate, pentru că suntem conduși de oameni foarte deștepti și capabili, care au pus în practică politici economice minunate de la Revoluție încoace.
Cele mai triste mi se par însă cifrele din domeniul educației. Și aici mă voi opri să dezvolt puțin.
Conform datelor publicate de INS, structura populației României (mă refer la cei din țară) după studii este următoarea:
– 40,5% nivel scăzut (primar, gimnazial sau fără școală deloc)
– 43,5% nivel mediu (postliceal, liceal, profesional sau tehnic de maiștri)
– 16,0% nivel superior.
E pur și simplu jalnic.
Nu voi face comparatie cu cifrele de la recensământul din 2011, pentru că nu ar avea relevanță. Economia mondială s-a schimbat atât de mult structural în ultimii 10 ani că nu are rost să ne mai comparăm cu vremurile trecute. O țară în care ponderea oamenilor cu studii superioare este de doar 16% din totalul populației nu are cum să se dezvolte într-o lume dominată de tehnologie, cum este cea în care trăim. O astfel de țară este arhaică. O astfel de țară nu poate supraviețui decât din împrumuturi, așa cum de altfel o și facem.
Am săpat un pic mai mult după informații.
Am vrut să-mi fac o idee despre direcția în care ne îndreptăm, despre cât de educați sunt tinerii, adică viitorul țării. Am găsit o statistică a Uniunii Europene publicată de Eurostat și mi-am dat seama că situația e chiar mai neagră decât credeam.
Tabelul relevă ponderea celor care au absolvit o formă de învățământ superior din totalul persoanelor cu vârsta între 25 și 34 de ani. Cifrele pleacă de la un maxim de 62% (Luxemburg) și coboară până la un minim de aproximativ 23% ocupat deeeee ….! Ați ghicit, Roooomâniaaaa !
Da, România ne-educată a domnului Iohannis stă bine de tot în Europa. Și nu numai. Am căutat alte statistici la nivel global și am găsit una a Băncii Mondiale referitoare la ponderea din PIB a cheltuielilor pentru educație în fiecare țară. Pentru că, analizând corect, rădăcina răului în slaba calitate a procesului educațional din țara noastră stă în sub-finanțarea lui cronică și dramatică. Asta pe lângă calitatea grozavă a celor care au condus Învățământul românesc în ultimii 30 de ani. O țară care a plecat în 1989 cu un handicap major față de Europa Occidentală nu poate recupera ecartul fără o investiție serioasă în educație. Este ceea ce au înțeles mai toate țările din jurul nostru, mai puțin noi. Probabil de aceea noi batem pasul pe loc în timp ce vecinii ne-au luat fața în aproape toate domeniile.
Să revenim la cifrele Băncii Mondiale, care se referă la anii 2020 sau (mai rar) 2021.
În estul Europei avem alocări pentru învățământ după cum urmează (procente din PIB): ● Albania 3,1 ● Cehia 5,1 ● Bulgaria 4,0 ● Grecia 4,4 ● Letonia 6,0 ● Lituania 4,0 ● Malta 5,9 ● Polonia 5,2 ● Serbia 3,6 ● Slovacia 4,6 ● Slovenia 5,8 ● Ungaria 4,8
Dacă ne uităm la țările dezvoltate ale lumii, vom găsi: ● SUA 6,1 ● Australia 6,1 ● Israel 7,1 ● Danemarca 6,4 ● Belgia 6,7 ● Germania 4,7 ● Austria 5,1 ● Franța 5,5 …și așa mai departe. Procente mari din PIB-uri și mai mari.
România anului de grație 2023 alocă 2,1 % din PIB pentru educație. La acest nivel mai găsim în lume doar Bangladesh, Eritrea și Myanmar. Până și Afganistanul alocă 2,9…..
Singurul domeniu în care suntem lideri, ba chiar stabilim recorduri mondiale sunt doctoratele pe cap de locuitor. Iar dacă vom calcula doctoratele pe cap de politician suntem deja rachete.
Nu știu sincer dacă mai avem vreo șansă ca țară. Este cât se poate de evident că politicienilor cu diplome dubioase care ne conduc nu le plac oamenii inteligenți, nu vor un popor educat.
La final…
Domnule Iohannis, felicitări pentru implementarea cu succes a proiectului dumneavoastră România educată! Dacă dadeati meditații prin Israel sau Danemarca în loc de România probabil că nu ați fi avut 6 case, nici măcar o garsonieră, stăteați cu chirie. Ghinion! Pentru noi, evident, după cum ne-ați spus încă dinainte să înceapă mandatele dumneavoastră.