Este stare de alertă pandemică, nu epidemie de gripă!

0

Ne aflăm în cea de a treia săptămână a creșterii numărului cazurilor de infecții respiratorii, dar nu va fi declarată epidemie de gripă pentru că asta ar implica impunerea unor noi restricții. Este stare de alertă pandemică, spune ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila. 
Nu a fost declarată epidemie de gripă, deşi au fost înregistrate multe cazuri în ţara noastră, pentru a fi evitată impunerea unor restricţii.
„Sezonul gripal din acest an este decalat cu câteva săptămâni. Este mai rapid. Este posibil ca în acest sezon vârful să fie atins în intervalul 10-15 ianuarie, după care va urma o scădere. Rata de pozitivare la gripă este de 37%”, a declarat ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul Educaţiei, Ligia Deca. El a explicat că este stare de alertă pandemică şi că numărul mare de cazuri de gripă este cauzat de pandemia de coronavirus din 2021 şi 2022 când imunitatea populaţiei a scăzut. Durata acestor valuri de infecţie, de obicei, este între 2 şi patru săptămâni, a mai spus ministrul Sănătăţii. Elevii sunt aşteptaţi la cursuri de luni 9 ianuarie. 
„Nu încurajăm neparticiparea la cursuri, e important să păstrăm ritmul, după 2 ani pandemici”, a declarat Ligia Deca. „Nu putem lua măsuri care să blocheze din nou activitatea economică și socială în România”, a mai spus Rafila. Acesta a menţionat că sunt recomandate măsuri în spaţiile publice şi în unităţile de învăţământ. „Sunt măsurile din pandemie: evitarea aglomerației, igiena adecvată, consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii, purtarea măștii de protecție în spații închise. În școli și grădinițe: triajul zilinic, utilizarea măștii de către cadrele didactice și eventual de către copii, asigurarea materialelor de dezinfecție” a declarat Alexandru Rafila. M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.