Vaccinarea – o abordare realistă

0
  • Conf. Dr. Adrian Tase

Din perspectiva epidemiologică, bazată pe știința medicală, vaccinarea este calea corectă în orice pandemie. De altfel, de la Pasteur încoace, vaccinurile bazate pe agenți microbieni atenuați salvează miliarde de vieți, limitând efectele devastatoare ale epidemiilor de boli contagioase.
Și în cazul pandemiei actuale cu coronavirusul SARS-CoV-2, în urma unui efort intens de cercetare, au fost elaborate vaccinuri specifice. Există trei categorii de vaccinuri pentru Covid-19:
• Pfizer/Moderna cu ARN mesager
• AstraZeneca/Johnson&Johnson cu modificarea “estetică” a unui virus banal al guturaiului, ca să semene cu coronavirusul și să poată fi recunoscut de sistemul imunitar
• vaccinul produs de Organizația Mondială a Sănătății pentru țările sărace, care conține virus atenuat SARS-CoV-2.
Primul vaccin nu conține virus, fiind o premieră medicală care reduce la zero pericolul ca un agent microbian insuficient atenuat să producă infecția. Vaccinul conține doar proteina virală S (spike) care, identificată fiind de sistemul imunitar, duce la formarea anticorpilor.
Al doilea vaccin nu conține coronavirus, ci un virus inofensiv care este “cosmetizat” în laborator să semene cu SARS-CoV-2, astfel încât să poată fi recunoscut de sistemul imunitar. Din păcate, la acest tip de vaccin au fost raportate efecte adverse trombotice.
Deși cazurile au fost extrem de rare, aceste probleme au stârnit reacții publice.
Cel de-al treilea virus este fabricat după metoda Pasteur pentru țările cu PIB redus. În mod cert, și acest vaccin a salvat numeroase vieți omenești. Totuși, în rare cazuri, virusul SARS-CoV-2 din structura vaccinului nu a fost suficient atenuat și a provocat infecția Covid.
Atunci când infecțiozitatea era maximă, am achiesat rapid la ideea vaccinării și, în ultima zi a anului 2020, împreună cu un grup de colegi, m-am imunizat cu prima doză Pfizer. La trei săptămâni am efectuat și a doua doză, fără incidente. În toamna anului 2021, cu câteva zile înaintea termenului dozei a treia, am făcut o formă ușoară de Covid. Sunt convins că vaccinul m-a protejat.
Pe de altă parte, au fost raportate în ultimii doi ani o serie de reacții adverse post-vaccinare.
Un efect grav este tromboza, raportată în particular la unii pacienți imunizați cu vaccinul AstraZeneca/Johnson&Johnson. Pacienții cu tromboză post-vaccinare trebuie urmăriți cu maximă atenție pe parcursul mai multor luni, timp în care li se administrează și tratament anticoagulant.
Mai există un număr de pacienți care raportează după vaccinare o stare de oboseală, dureri de cap, disconfort, etc.. De obicei, efectele dispar în maxim 24 de ore. În rare cazuri, simptomele persistă, fapt care obligă la monitorizare clinică multidisciplinară.
În cazuri rarisime, s-au înregistrat decese post-vaccinare, mai ales în țările cu PIB redus, unde s-a utilizat vaccinul low-cost oferit de OMS.
Una peste alta, vaccinul este util pentru marea majoritate a populației. Totuși, reacțiile adverse, care apar foarte rar, sunt o realitate și trebuie tratate cu maximă responsabilitate. Ca și în cazul medicamentelor.