- Legumicultorii pot depune cereri până la jumătatea lunii
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros a anunțat că legumicultorii pot depune dosarele pentru Programul ”Tomata” până la data de 15 mai 2020, iar termenul de livrare a producţiei este de 15 iunie.
Oros a menţionat că pentru anul acesta au fost alocate 40 de milioane de euro pentru Programul „Tomata”, pentru prima perioadă, însă nu exclude alocarea altor sume în toamnă, la rectificare, dacă va fi nevoie. Anul trecut MADR a alocat 62 de milioane de euro doar pentru Programul „Tomata, dar „impactul macroeconomic nu a fost cel gândit la început.
5874 de dosare depuse
Până în prezent au fost depuse 5.874 de dosare în Programul „Tomata”, cele mai multe în judeţele consacrate, precum Olt, Dolj şi Giurgiu. ” Când am lansat aceste două programe – Tomata şi Usturoiul – am venit cu nişte măsuri în plus care să ne certifice că atât tomatele cât şi usturoiul care sunt produse şi obţinute prin aceste programe de sprijin sunt sănătoase, în primul rând, şi am cerut ca beneficiarii să conducă un registru cu tratamente. Pe de altă parte, am propus un control mai riguros atât la rodire cât şi la recoltare, când se preiau dosarele respective, pentru că am constatat că în unele judeţe au fost depuse şi dosare fictive. Deci au fost beneficiari care practic nu trebuiau să primească sumele destinate celor care cultivau într-adevăr tomate în spaţii protejate. Astfel, termenul de depunere este 15 mai 2020 pentru programul „Tomata”, iar termenul de livrare a producţiei este 15 iunie. În cazul Programului ” Usturoiul” este 15 mai, de asemenea, termenul de depunere a cererilor, iar livrarea producţiei se face în perioada 1 iulie – 20 noiembrie”, a spus Oros.
Se vor face controale
Ministrul a precizat că a solicitat ca, acolo unde sunt mai mult de 500 de beneficiari într-un judeţ, controalele să se facă atât la începutul rodirii cât şi la evaluarea producţiei, iar unde sunt mai puţini, Direcţiile Agricole Judeţene (DAJ) vor avea posibilitatea să facă un singur control, fie la începutul rodirii, fie la evaluarea producţiei. Până în prezent, din datele anunţate de Oros au fost depuse 5.874 de cereri de către beneficiarii Programului „Tomata”, iar judeţele care au cel mai mare număr de solicitanţi sunt cele consacrate: Olt – 16.000, Dolj – 11.000, Giurgiu – 664, Prahova – 404, Ilfov – 351. Pe Programul „Usturoiul” au fost depuse cereri în judeţele Olt – 81, Teleorman – 50, Buzău – 45 şi Arad – 31. M.D.