Testări gratuite de HPV şi Papanicolau, la Bascov

0
0

Miercuri, 25 ianuarie, la Casa de Cultură Bascov se va afla laboratorul mobil pentru testarea gratuită HPV şi Papanicolu. Se pot adresa femei din întreg judeţul, nu doar cele care au domiciliul la Bascov. Proeictul de prevenire a cancerului de col uterin este deruat la nival naţional. În cadrul acestei campanii, au fost testate 500 de femei, în judeţul Argeş, din septembrie până în decembrie anul trecut. 
Testul Babeş Papanicolu şi determinarea virusului HPV sunt investigaţii costisitoare în clinicile private. Acestea au un rol foate important în depistarea precoce a cancerului de col uterin, dar şi pentru a afla dacă virusul HPV cu risc cancerigen există în organism. În perioada septembrie-decembrie 2022, în judeâul Argeş au fost testate 500 de femei în cadrul campaniei de prevenire a cancerului de col uterin. Cele mai multe au optat pentru testarea HPV, al cărui cost porneşte de la 300 lei în clinicile private, iar prin acest program este gratuită.

Pot beneficia femei din înreg judeţul

„Unitatea Mobilă își continuă activitatea în Argeș. După ce a poposit în comunele Davideşti, Oarja, Bradu, pe 25 ianuarie, de la ora 9.30, va ajunge la Casa de Cultură Bascov. Iată care sunt condiţiile de testare: femei cu vârste de la 30 de ani la 64 de ani, pentru testarea HPV; tinere de la 24 de ani până la 29 de ani, pentru testarea Babeș-Papanicolau. De testări la locația din Bascov pot beneficia femei de oriunde din județul Argeș. Toate informațiile de care aveți nevoie le puteți obține la 0765755466”, a anunţat prefectul Radu Perianu.

Depistarea timpurie a cancerului de col uterin

Testul Papanicolu, făcut regulat, an de an, poate identifica celulele anormale de la nivelul colului, dintr-o fază timpurie, înainte ca acestea să se transforme în leziuni canceroase. Potrivit specialiştilor, primul test este bine să fie făcut la vârsta de 21 de ani sau la 3 ani după începerea vieții sexuale, dacă aceasta a avut loc mai devreme de vârsta de 21 de ani; pentru femeile cu vârsta între 21 și 30 de ani, testul este recomandat o dată la 2 ani; pentru femeile cu vârsta între 30 si 64 de ani, testul este recomandat anual; pentru femeile cu vârsta peste 65 de ani, nu este necesar să mai facă regulat testul dacă au avut cel puțin 3 teste Papanicolau consecutive cu rezultate normale sau nu au avut rezultate anormale în ultimii 10 ani.
Proiectul SCCUT este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, derulat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu în parteneriat cu Fundația Renașterea, Centrul FILIA și Satispen-Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate. M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.