- Astăzi sărbătorim
Pe 30 ianuarie este mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși, fiind prăznuiți cei Trei Ierarhi, considerați de posteritate că fiind cei mai mari învățători și pastori din istoria creștinătății și modele de viață duhovnicească: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Cei trei ierarhi au urcat înalta treaptă a arhieriei și credinței creștine. De atunci, învățătura lor ortodoxă se păstrează până în zilele noastre, așa cum a fost desăvârșită de ei.
Ierarhii i-au cerut în vis unui episcop să fie prăznuiți împreună.
Aduc în lume pacea și unirea
În secolul al XI – lea, la Constantinopol a început disputa referitoare la faima celor Trei Ierarhi. Pentru prima dată, creștinii și-au pus întrebarea: ”Care este cel mai mare dintre cei Trei ierahi?” Disputele au continuat ani în șir până când ierarhii i-au apărut pe rând, în vis, episcopului Euhaitelor, Sfântul Ioan Mauropous. În anul 1084, același episcop i-a visat pe cei trei ierarhi împreună. Aceștia l-au rugat să le orânduiască o singura zi de prăznuire pentru că, atât timp cât au fost în viață au urmărit același scop: să-i împace pe oameni și să aducă în lume pacea și unirea.
La sate se obișnuiește ca în această zi de sărbătoare închinată celor trei sfinti să se facă praznice de pomenire a morților din familiile credincioșilor, iar fetele tinere se roagă și țin post pentru a avea o căsnicie fericită. Tot tradiția populară mai spune că cine va lucra în această zi, nu-i vă merge bine „în ale casei” și poate să orbească. Se crede că pe 30 ianuarie începe să încolțească grâul care nu a încolțit din toamna. În tradiția populară se spune că de astăzi se schimba vremea.
De-acum, se zice că „se strâmbă pârtiile”, iar vremea dă spre primăvară. Dacă streșinile curg, primăvara vă fi friguroasă, daca e ger, vara va fi călduroasă. Praznicul Celor Trei Ierarhi este o sărbătoare dedicată reconcilierii; acum se împacă rudele după lungi dispute, iar toate proiectele comune concepute în această zi vor aduce prosperitate în căminul acestora.Potrivit tradiției, în ziua praznicului nu este bine să împrumutăm lucruri din casă pentru a proteja căminul de pagubă. Sfântul Grigorie Teologul este apărătorul văduvelor.
Văduvele care au probleme financiare, de sănătate sau sunt înconjurate de dușmani aprigi, trebuie să se roage și să ceară ajutor Sfântului Grigorie, cel care, de secole, este apărătorul lor dovedit.I.I