Putem părăsi localitatea fără declaraţie!

1
  • Marcel Vela despre relaxările măsurilor din 15 mai



Autorităţile au anunţat că măsurile se vor relaxa din data de 15 mai. Vor dispărea declaraţiile pentru deplasări iar oamenii vor putea părăsi localitatea fără să fie nevoiţi să îşi justifice ieşirile din casă completând documente. Ministrul de Interne Marcel Vela a răspuns pe contul său oficial de Facebook, unor întrebări adresate de cetăţeni cu privire la ceea ce se va întâmpla după ce starea de urgenţă va înceta. Iată 7 întrebări importante la care a răspuns ministrul. Veţi afla amănunte despre deplasări, dacă vom putea ieşi la picnic sau despre mersul la pescuit.


Cetăţenii au adresat întrebări iar ministrul Marcel Vela a răspuns punctual la 7 dintre acestea. Iată întrebările şi răspunsurile.
1. Prin părăsirea localității se înțelege limita de municipiu sau de judeţ?
M.V. -Au fost discuții despre ce înseamnă această limită. Am decis următorul lucru: puteţi să mergeţi, să părăsiţi localitatea, fără a ţine cont de limita de municipiu sau limita de judeţ. Aşadar nu este impusă o limită, pentru că era foarte dificil de impus limita în aceste zone metropolitane şi în consecinţă nu va exista o limită teritorial-administrativă în cadrul căreia să vă puteţi deplasa sau să nu vă puteţi deplasa.
2. Putem merge începând cu data 15 mai la iarbă verde, la plajă, având în vedere că trebuie să mergem doar la 5 kilometri distanţă de localitate?
M.V. -Puteţi merge începând cu 15 mai, unde doriţi, evident respectând regulile impuse prin ordonanţele militare reguli ce vor fi preluate în decizia Comitetului Naţional de Urgenţă în sensul în care să păstraţi distanţa socială să aveţi materiale de protecţie, să păstraţi regulile de igienă personală, să vă spălaţi des pe mâini şi să faceţi ce aţi făcut şi până acum, pentru a opri răspândirea noului coronavirus.
3.Deschideţi Suceava sau rămâne în carantină?
M.V. -Vă spun cu toată deschiderea, am mulţi prieteni în Suceava şi mi-au pus aceeaşi întrebare. Decizia va fi la specialiştii în epidemiologie şi în tot ce ţine de evoluţia bolii, de statistica înregistrată în Suceava şi de perspectiva ridicării acestei carantine. Doresc din totul sufletul să fie ridicată.
4. Există un plan pe termen lung de ridicare a restricţiilor?
M.V. – Există un plan de relaxare în mai mult etape care sunt inverse măsurilor luate începând cu luna februarie de către CNSU şi mai apoi în starea de urgenţă instituită la jumătatea lunii martie. În 15 mai va urma o primă măsură de relaxare, după 14 zile când vor fi evaluate situaţiile medicale la nivelul întregii ţări va urma o a doua etapă de relaxare. În 15 iunie după ce vor fi, din nou, evaluate rezultatele primelor două relaxări vor fi aduse la cunoştinţă şi celelalte condiţii pentru a reduce aceste restricţii care au fost impuse cu scopul de a proteja sănătatea românilor. Am dovedit că suntem responsabili, dovadă fiind rezultatul cazurilor de îmbolnăviri din România, unul dintre cele mai reduse de la nivelul Uniunii Europene.
Rămâne limita de 3 persoane
5. Când se vor relua zborurile? Dacă se vor relua se va sta în carantină instituţionalizată?
M.V. -Zborurile vor fi reluate în şi dinspre România, în funcţie nu de ceea ce se întâmplă în România ci în funcţie de ce se întâmplă în ţara respectivă. Adică, Anglia, Spania, Italia, Franţa, Belgia, Olanda, sunt evaluate şi puteţi să verificaţi pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică din punct de vedere epidemiologic aşa cum sunt evaluate, publicate ca şi focare de infecţie. Dacă sunt cu risc ridicat sunt în zonă roşie, cu risc mediu sunt în categoria de zonă galbenă şi fără risc, în zona verde. În funcţie de aceste categorii se vor impune, dacă va fi cazul, carantină sau izolare la domiciliu.
6. Vă rog să ne spuneţi dacă după 15 mai vor rămâne pe declaraţii vizitele la părinţi sau la rude aflate în alte localităţi şi termenul de grup de trei persoane ­pentru că au apărut iar confuzii când vorbim despre membrii aceleiaşi familii sau persoane diferite!
M.V. -După 15 mai, declaraţiile nu vor mai fi necesare pentru a le completa pentru că noi ne aşteptăm la o responsabilitate din partea cetăţenilor la fel ca şi până acum. Puteti să vă deplasaţi în alte localităţi, evident să păstraţi, aşa cum am spus, regulile iniţiale pentru a-i proteja pe cei dragi. Exceptând membrii de familie, dacă aveţi alte variante de a vă întâlni cu prietenii, să evitaţi să fiţi mai mulţi de trei pentru că în această situaţie riscul de a vă contamina este foarte mare. Dacă sunteţi trei trebuie să păstraţi şi distanţa socială pentru a avea un risc foarte redus de contaminare. Există posibilitatea să ne infectăm de la cineva care este asimptomatic, fără că el să ştie că este infectat.
7. Locuiesc în Bucureşti şi doresc să ies la o partidă de pescuit în alt judeţ, eu soţia şi copilul. Putem?
M.V. -Deocamdată nu puteţi merge la pescuit! Numai după 15 mai puteţi să o faceţi oricând şi oriunde. M.Sandu


1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.