- În Argeș
La nivelul Județului Argeș se depun eforturi pentru reducerea risipei alimentare.
Astfel, Universitatea Pitești, DSVSA, ServSal și o asociație studențească își unesc eforturile, expertiza și resursele pentru identificarea de soluții de reducere a risipei alimentare la nivelul gospodăriilor argeșene. După cum se știe, risipa alimentară apare pe tot lanțul de aprovizionare, de la producători la consumatorul final. Cea mai importantă verigă din lanț este cea formată din gospodării, cărora studiile internaționale le asociază aproximativ 60-70% din total risipă. Având în vedere faptul că, până în 2030, UE și-a propus ca obiectiv reducerea la jumătate a risipei alimentare pe cap de locuitor, găsirea de soluții și strategii de diminuare a fenomenului, implementarea de campanii de conștientizare la nivelul populației, respectiv educarea membrilor gospodăriilor cu privire la modalitățile de reducere a coșului risipei alimentare, reprezintă acțiuni de sustenabilitate deosebit de importante. Astfel, va fi implementat proiectul de cercetare Analiza la 360° a fenomenului risipei alimentare la nivelul gospodăriilor din județul Argeș: cauze, efecte, nivel, structură și strategii de reducere, finanțat din fonduri interne UPIT. Echipa de proiect este interdisciplinară, fiind alcătuită din cadre didactice din mai multe facultăți ale universității – psihologi, economiști, ingineri etc., și practicieni cu expertiză în domeniul siguranței alimentare, managementului deșeurilor și comunicării. Principalele rezultate vizate sunt atât de natură științifică, prin generarea de noi cunoștințe în domeniul risipei alimentare cu impact național și internațional, dar și de natură socială, prin implementarea unei campanii integrate de informare, conștientizare și educare a publicului larg, respectiv organizarea unui eveniment de susținere a reducerii risipei alimentare în cadrul gospodăriilor argeșene. S.M.