Liberalul Coteț – copil sărac și sceptic al plebei proletare

3
1
  • Din punctul meu de vedere

Mi-ar plăcea să scriu articole în care să îi laud pe liberalii din Argeș, măcar o dată la o lună de zile, ori măcar o dată pe trimestru, dar pentru asta aș avea nevoie de subiecte, de evenimente care să îi pună pe acești oameni într-o lumină pozitivă. Ar trebui să-i surprind în situații în care acționează și gândesc matur, echilibrat, inteligent, să îi văd apărând valori, polemizând elevat, în așa fel încât să fac o reverență și să zic:
– Iată ce oameni culți, iată ce oameni rafinați, iată spuma societății argeșene!
De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. În loc să se diferențieze de pesediști prin istețime și rafinament, fiindcă aceste trăsături s-ar presupune a exista la persoane de elită, cu convingeri liberale, mă lovesc permanent de proastă – creștere, grosolănie, bădărănie, de tot ce a fost mai rudimentar în istoria politică a României.
Cu puține excepții, liberalii argeșeni care ies în spațiul public sunt asemenea lui Grobei, personajul lui Nicolae Breban din romanul ”Bunavestire”, nume care sugerează adjectivul grobian.
Dacă pesediștii se trag, cum zic liberalii, din comuniști, iar ei din spița Brătienilor, nu ar trebui să se vadă această diferență la fiecare pas, pornind de la ținuta vestimentară, la postură, la modul de a vorbi, la temele puse în discuție ?
Nu ar trebui, de pildă, să fie Cristian Gentea un nene ofilit, măcinat de neputință, un țăran neadaptat la oraș sau un proletar oropsit de viață, în vreme ce Mihai Coteț să fie un ins sclipitor, un boier din cap până-n picioare, un elegant căruia să nu îndrăznești să-i treci pe dinainte?
Cum dracului, Doamne iartă-mă, se face că lucrurile stau exact pe dos, adică pesedistul e sclipitor și elegant,iar liberalul se exprimă mitocănește și face figură de eșuat?
Coteț pare din spița lui Ghiță – Dej, iar Gentea din cea a lui Ion Brătianu, după cum se va vedea, încă o dată, în cele ce urmează.
Au avut loc, sâmbătă, alegeri la PSD Pitești, iar primarul Cristian Gentea a fost ales să conducă această organizație pentru un nou mandat. Am trecut pe acolo să văd atmosfera, oamenii erau la locul lor, n-a făcut nimeni pe nebunul, se vedea că participanții iau lucrurile în serios. Pot spune că s-a văzut și formalismul acestor alegeri, întrucât era clar că Gentea va fi reales. Există un curent de opinie în Pitești, nu știu cât de puternic și de rezistent dar există, anume că Gentea este cel mai bun primar de 33 de ani încoace. Realegerea în funcție nu cred că a fost nici pentru președintele Cristian Gentea, nici pentru delegații la conferință, un eveniment problematic, iar votul a fost unanim.
Este democrația o definiție soft a scandalului ? Liberalii de pe aici așa văd lucrurile, fiindcă trecuseră doar câteva ore de la ședința pesedistă și liberalul – șef Coteț a postat pe Facebook un text ieftin, plin de formulări deșuchiate, rodul unei gândiri vădit simpliste.
Textul începe astfel:
”Pentru prima oară, constat că PSD nu mai poate dormi de grija noastră, a liberalilor, și ne bucurăm că le tulburăm somnul lor dulce, care a născut doar monștri”.
Dorind să parafrazeze titlul unei celebre gravuri a marelui Francesco Goya, nu că ar ști despre ce este vorba, bag mâna în fac, dar pentru că a auzit în treacă expresia și i-a plăcut, Mihai Coteț afirmă că toți pesediștii sunt ”monștri”. Poate că nu a vrut să spună chiar așa, dar așa i-a ieșit lui fraza.
E amuzant, oarecum, Coteț, fiindcă dacă ar lua cineva în serios formularea de mai sus, ar înțelege că și pesedistul trecut la liberali pe nume Apostoliceanu ar fi tot un monstru sau măcar a fost cândva monstru.
Înainte de a deveni înger, nu-i așa ?
Observați, desigur, stilul bolovănos, chinuit al lui Coteț, urmașul Brătienilor.
Următoarea frază pare scrisă de un individ marginal și ranchiunos, nu de șeful liberalilor din Pitești:
”Foamea care i-ar anima pe liberali – asta l-a măcinat pe domnul preaîndestulat de la PSD, zis și domnul pensionar ,,sfert de miliard pe lună”, exact în momentul în care a fost reales la al paișpelea Congres al PSD Pitești”, zice Mihai Coteț supărat de faptul că primarul Gentea are pensie mare, de parcă ar fi pensie specială sau furată, nu una obținută după decenii de muncă în periculosul mediu al energiei nucleare.
Culmea retoricii cotețiste apare însă în următoare formulare:
”Dacă le iei oamenilor ăstora partidul din CV, nu știu dacă rămâne mare lucru din ei”.
Dacă îi iei partidul din CV primarului Cristian Gentea, rămâne lunga perioadă în care a condus Regia Autonomă de Tehnologie Nucleară a țării, iar dacă îi iei partidul din CV lui Coteț rămâne un mic patron al unei firme care s-a îndulcit, după cum scriu ziarele, la contracte cu statul, plus că a pierdut procese cu ANAF-ul.
Ciudată situația aceasta în care președintele social – democraților din Pitești e ”împăratul”, iar președintele liberalilor se comportă ca ”proletarul”, să mă ierte Eminescu pentru că-l folosesc scriind despre Coteț.
Sociologul Max Weber spune că sunt două moduri de a judeca: a judeca pentru un scop și a judeca pentru o valoare. Mihai Coteț știe să judece doar pentru un scop, anume să-i insulte pe cei de la PSD, crezând că astfel se va apropia de câștigarea funcției de primar. Nu răzbate nicio pledoarie pentru nicio valoare din mesajele politice ale acestui om.
Parafrazând încă o dată poezia ”Împărat și proletar”, aș zice că Mihai Coteț pare că vorbește de pe o bancă de lemn din scunda tavernă mohorâtă ”unde pătrunde ziua printre ferești murdare”, în vreme ce Cristian Gentea trece prin oraș adâncit în gânduri, cu un zâmbet deștept și tăcut.
Liberalul Mihai Coteț – copil sărac și sceptic al plebei proletare !
Dacă o țin tot așa, pe ranchiună și mânie, mâine, poimâine, îi vom vedea pe Apostoliceanu și Coteț chiuind:
” Hai la lupta cea mare,
Rob cu rob să ne unim,
Internaţionala
Prin noi s-o făurim !”
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)

3 COMENTARII

  1. ce linguseala si prea marire pentru Psd- partidul care a distrus tot ce a fost bun in Romania, partidul care a pus pe butuci economia Argesului, domnule Smeoreanu, de ii pupati atat de mult in dos?

  2. Ce v-o fi trebuit să vă băgați în problema canalului Bâstroe, una despre care, s-a dovedit, nu v-ați documentat? Astazi e cu „așa da”, ați revenit la ce vă pricepeți cel mai bine, la lingușirea primarului Gentea.
    Eu am zâmbit când am citit-o pe-aia cu cel mai bun primar al ultimilor 33 de ani, de parcă ar fi cine știe ce bravură să fii mai bun decât Pendiuc sau Ionică. Acum serios, dacă nu numărăm WC-ul și Pitești Arena (altă discuție), rămân doar câteva zeci de semafoare apărute în mandatul său, multe dintre ele (o spune un șofer cu carnet din 1988), complet inutile.
    Am mai zâmbit și când ați amintit de pensia lui Gentea. Dacă vă mai considerați ziarist (eu am dubii), vreți să va interesați cum a fost calculată pensia primarului? Vă dau un indiciu: nu pe principiul contributivității, cum ar trebui să fie calculate toate pensiile din România!
    Când aflați cum a fost calculată, aveți curaj să veniți cu o erată la acest editorial? Pun pariu că nu!

Comentariile sunt închise.