Noi reguli RAR pentru vehiculele aduse din Anglia
Anul acesta nu vor fi probleme cu înmatricularea, însă din 2021 nu vor mai exista pe stradă astfel de autovehicule
Maşinile cu volan pe dreapta aduse din Anglia nu vor mai putea circula de anul viitor în România dacă nu vor fi reomologate de RAR.
Adoptarea acordului privind Brexit şi ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană vor aduce schimbări, în România, pentru cei care au maşini cu volan pe dreapta. Astfel, cum Marea Britanie nu a prelungit perioada de tranziţie după ieşirea din UE, maşinile din Regatul Unit nu vor mai putea circula pe drumurile publice de la noi dacă nu vor fi reomologate de Registrul Auto Roman. Potrivit RAR, vehiculele cu volan pe dreapta aduse din Marea Britanie şi Irlanda vor putea fi înmatriculate până la finalul acestui an în aceleaşi condiţii, însă regulile se vor schimba din 2021. Astfel, deţinătorii de maşini cu volan pe dreapta se pot considera norocoşi… şi nu prea, în momentul de faţă, pentru că odată cu intrarea în vigoare a normativelor transmise de Marea Britanie, autovehiculele de acest gen nu vor mai ajunge până în România. Maşinile urmează chiar să fie interzise, ca un efect colateral al BREXIT.
Reomologarea RAR a acestor maşini este un procedeu ce presupune, potrivit legislaţiei în vigoare, o vizită pe la mecanic. Asta deoarece este obligatorie şi modificarea instalaţiilor de direcţie, cea electrică, dar şi de frânare. Aceasta va fi o operaţiune costisitoare pentru majoritatea proprietarilor de maşini din România cu volan în partea dreaptă, după ce aceste vehicule sunt mai ieftine decât cele obişnuite şi preferate în special de către românii cu un buget mic pentru cumpărarea unui autoturism la mâna a doua. Autoturismul va fi modificat în acest sens până când maşina este una cu volanul pe partea stângă. Pentru o asemenea transformarea a vehiculului, românii vor fi nevoiţi să scoată din buzunare nu mai puţin de 2.000 de euro.
Numai anul trecut, 45 de români şi-au pierdut viaţa în accidente în care au fost implicate maşini cu volanul pe partea dreaptă. În peste 90% dintre aceste cazuri s-a stabilit că vina a fost a şoferilor care conduceau astfel de maşini. În primul rând pentru că nu se pot asigura corespunzător atunci când efectuează manevra de depăşire. S. Mihai