Noul coronavirus ar putea trece de la epidemie la pandemie?

0

Buletin de știri CORONAVIRUS

Zeci de cazuri noi de co­ronavirus sunt iden­tificate aproape zilnic. Deși a fost numită „fo­car”, „epidemie” și „cri­ză”, boala care a îmbol­năvit mai mult de 20.000 de oameni nu este o pandemie – cel puțin nu încă. 
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește o pandemie drept „răspândirea la nivel mondial a unei noi boli.” Boala se răspândește în întreaga lume și afectează de obicei un număr mare de oameni pe o arie largă. Până în prezent, 2019-nCoV nu îndeplinește această definiție.
„Am numi acest lucru o pandemie, în cazul în care există mai multe lanțuri continue de transmitere a coronavirusului in afara Chinei, care afectează o populație mai mare”, spune dr. Isaac Bogoch, specialist în boli infecțioase. Cazurile din noua coronavirus cresc în ritm rapid, dar până în prezent, transmiterea bolii asemănătoare gripei a fost limitată.
În doar 10 zile a fost construit un spital de 1.000 de paturi dedicat pacienților cu coronavirus.
Este situat în provincia Hubei din China, epicentrul focarului, care a fost în mare parte pus în carantină față de restul țării. Alte țări cu cazuri – inclusiv Canada și Statele Unite – au emis consultanțe de călătorie la nivel înalt cu privire la călătoriile în China.
Temerile de răspândire peste granițe sunt alimentate de faptul că există posibilitatea ca virusul să fie contagios înainte ca persoana infectată să prezinte simptome.
Transmisibilitatea bolii face parte din motivele pentru care cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong solicită măsuri „substanțiale, chiar draconice, care să limiteze mobilitatea populației” în toate zonele afectate de virus. Modelul lor epidemiologic estimează că numărul de cazuri este mult mai mare decât cele raportate până în prezent – până la 75.000 sau mai multe.
Potrivit guvernului chinez, numărul de cazuri confirmate a depășit 20.000 în China continentală, cu peste 360 de decese începând cu 3 februarie.
Cercetătorii au câteva idei despre motivele pentru care există o discrepanță a ­numărului: o întârziere în prezentarea simptomelor, persoanele care întârzie să primească tratament medical și timpul necesar pentru a confirma cazurile cu teste de laborator.
„Trebuie să fim pregătiți ca această epidemie specială să fie pe punctul de a deveni o epidemie globală”, a declarat cercetătorul principal și decanul facultății de medicină a universității, Gabriel Leung, pentru South China Morning Post.
OMS a considerat că răspândirea virusului este o urgență pentru sănătatea publică. Agenția a declarat pe 30 ianuarie că 2019-nCoV este o urgență de sănătate publică de îngrijorare internațională (PHEIC). Puține focare virale au primit declarația PHEIC în ultimul deceniu, printre acestea, virusul H1N1 din 2009 care a provocat o pandemie de gripă, focarul Ebola în Africa de Vest în 2014, virusul Zika în 2016 și focarul de Ebola în curs de desfășurare în Republica Democrată Congo .
Țări cu cazuri confirmate
China: 20.438 de cazuri confirmate
Japonia: 20 de cazuri confirmate
Thailanda: 19 cazuri confirmate
Singapore: 18 cazuri confirmate
Republica Coreea: 16 cazuri confirmate
Australia: 12 cazuri confirmate
Germania: 12 cazuri confirmate
Statele Unite ale Americii: 11 cazuri confirmate
Viet Nam: 9 cazuri confirmate
Malaezia: 8 cazuri confirmate
Franța: 6 cazuri confirmate
Emiratele Arabe Unite: 5 cazuri confirmate
Canada: 4 cazuri confirmate
India: 3 cazuri confirmate
Italia: 2 cazuri confirmate
Federația Rusă: 2 cazuri confirmate
Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord: 2 cazuri confirmate
Filipine: 2 cazuri confirmate
Nepal: 1 caz confirmat
Sri Lanka: 1 cazconfirmat
Spania: 1 caz confirmat
Suedia: 1 caz confirmat
Cambodgia: 1 caz confirmat
Finlanda: 1 caz confirmat
OBIECTIVE STRATEGICE
Obiectivele strategice ale OMS pentru un bun control sunt:
• Limitarea transmiterii de la om la om;
• Identificarea, izolarea și îngrijirea pacienților, inclusiv furnizarea de îngrijiri optimizate pentru pacienții infectați;
• Identificarea și reducerea transmisiei de la sursa animală;
• Abordarea necunoscutelor cruciale cu privire la severitatea clinică, gradul de transmitere și infecție, opțiunile de tratament și accelerarea diagnosticării și a vaccinurilor;
• Comunicarea informațiilor despre riscuri și evenimente critice tuturor comunităților și contracararea dezinformării;
RECOMANDĂRI ȘI CONSULTĂRI PENTRU PUBLIC
În timpul focarelor anterioare datorate altor coronavirusuri (Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și al Sindromului respirator acut sever (SARS)), transmiterea de la om la om a avut loc prin picături, contact, ceea ce sugerează că modul de transmitere a 2019-nCoV poate fi similar. Principiile de bază pentru reducerea riscului general de transmitere a infecțiilor respiratorii acute includ următoarele:
• Evitarea contactului strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute
• Spălarea frecventă a mâinilor, în special după contactul direct cu persoanele bolnave sau mediul lor
• Evitarea contactului neprotejat cu fermele sau animalele sălbatice
OMS nu recomandă nicio măsură de sănătate specifică călătorilor. În cazul simptomelor care sugerează afecțiuni respiratorii, fie în timpul călătoriei sau după călătorie, călătorii sunt încurajați să solicite asistență medicală și să împărtășească istoricul călătoriei cu furnizorul de servicii medicale. C.Z.