Albina din România salvată de Comisia Europeană

0

Uniunea Europeană a interzis folosirea celor mai utilizate insecticide pe toate câmpurile din cauza pericolului grav pe care îl reprezintă pentru albine. Interzicerea neonico­tino­idelor a fost aprobată încă din anul 2018 de către țările membre și înseamna că pot fi utilizate doar în sere închise. Albinele și alte insecte sunt vitale pentru producția globală de alimente deoarece polenizează trei sferturi din toate culturile. Un număr foarte mare de polenizatori dispare in fiecare an din cauza utilizării pe scară largă a pesticidelor. În 2013, UE a interzis utilizarea neonicotinodelor la culturile cu flori care atrag albinele, cum ar fi rapița.
Un raport al evaluatorilor științifici ai Uniunii Europene (Efsa) a concluzionat că riscul ridicat atât pentru albinele crescătorilor, cât și pentru albinele sălbatice a rezultat din orice utilizare în aer liber, deoarece pesticidele contaminează solul și apa. Acest lucru duce la apariția pesticidelor în florile sălbatice sau în culturile succesive.
Comisia Europeană a adoptat luni, 03 februarie, două decizii care “interzic Lituaniei şi României să acorde autorizaţii de urgenţă nejustificate pentru pesticide care conţin trei tipuri de neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin şi tiametoxam)”, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
După ce s-a dovedit că utilizarea acestor substanţe afectează albinele, utilizarea lor a fost limitată la nivelul Uniunii Europene. Cu toate acestea, UE subliniază că România şi Lituania au acordat de mai multe ori autorizaţii de urgenţă pentru a permite utilizarea lor în ideea de a lupta împotriva anumitor dăunători la culturi specifice, autorizaţii pe care Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) nu le consideră justificate.
„Este pentru prima dată când Comisia adoptă astfel de decizii. Acordarea de autorizaţii de urgenţă pentru pesticide nu este posibilă decât dacă sunt respectate condiţii stricte. Pactul verde pentru Europa subliniază că sustenabilitatea lanţului alimentar este o prioritate pentru UE şi nu putem accepta ca statele membre să continue să utilizeze pesticide care afectează mediul şi biodiversitatea atunci când sunt disponibile soluţii alternative”, a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.
Cercetătorii susţin că numărul albinelor scade semnificativ din cauza folosirii neonicotinoidelor, sporind temerile privind un impact sever asupra furnizării de alimente la nivel global, deoarece albinele au un rol cheie în polenizarea multor culturi.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) din România a anunţat, în ianuarie, că autorizează pentru campania de primăvară 2020 utilizarea în situaţii de urgenţă a unor produse pe bază de substanţe active din categoria neonicotinoidelor la tratarea seminţelor de porumb, precum şi utilizarea în situaţii de urgenţă a seminţelor de sfeclă de zahăr tratate cu un produs de protecţia plantelor pe bază de neonicotinoide.
MADR precizează însă că nu va acorda autorizaţie pentru utilizarea în situaţii de urgenţă a produselor de protecţie a plantelor pe bază de neonicotinoide pentru tratarea seminţelor de floarea soarelui, deoarece floarea soarelui este una dintre principalele culturi melifere.
„Autorizaţiile temporare reprezintă instrumente legale pe care statele membre le au la dispoziţie pentru a asigura fermierilor accesul la produse pentru protecţia plantelor în situaţii unde există risc fitosanitar asupra culturilor. Raportat la numărul de autorizaţii temporare acordate de statele membre UE, în perioada 2008-2018, autorizaţiile temporare emise de România reprezintă aproximativ 1,3% din numărul totalul de autorizaţii temporare acordate în Uniunea Europeană”, precizează MADR într-un comunicat.
Perioadele pentru care MADR acordă autorizaţiile temporare sunt: 20 ianuarie -1 mai 2020, în cazul tratării şi utilizării seminţelor de porumb, şi 20 ianuarie – 18 mai pentru utilizarea seminţelor tratate de sfeclă de zahăr.
Decizia MADR vine în urma solicitărilor Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România, a Federaţiei Naţionale PRO AGRO şi a Federaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, subliniază MADR. C.Z.