Tu nu te temi niciodată că ești prost ?

9

Din punctul meu de vedere



Dacă tu nu te temi niciodată că ești prost, înseamnă că ești prost. ”Suntem cu toții idioți ocazionali, care se prostesc în treacăt, cu prea mare ușurință”, ne spune psihologul J.-F. Marmion.


De câte ori scriu la gazetă, mă tem că sunt prost și, uneori, această stare de spirit mă salvează. Ce te faci însă cu proștii cu spirit de competiție, care se întrec între ei, răcnind cu îngâmfare, care să fie mai prost?
Prostul autentic și irecuperabil poate fi recunoscut datorită solemnității sale. Apare, adesea, la televizor, un mare politician care e întotdeauna solemn. ”Un imbecil votat de vite fudule din cale-afară că și-au ales măcalarul”, după cum se exprimă cineva.
De prost nu te poți feri niciodată în mod eficient, el te lovește din orice poziție. Psihologul amintit mai sus ne încredințează că ”legitima apărare este o capcană, încearcă să-i dai sfaturi, să îl schimbi pe idiot și ești pierdut”.
Prostia îi paște și pe cei cu adevărat deștepți. ”Astfel, studiile efectuate asupra scenariilor comportamentale arată că, în cea mai mare parte a timpului, oamenii nu fac o analiză foarte aprofundată a mediului înconjurător ­înainte de a acționa”, scrie un alt psiholog, pe nume Serge Ciccoti. Așteptați să apară comentariile la acest articol, citiți-le și îi veți da dreptate acestui autor.
Vă reamintesc că în campaniile electorale de anul trecut PSD a umplut internetul cu grafice și cifre încercând să arate cât de mult bine a făcut românilor, ceea ce era perfect adevărat. Numai că același psiholog ne dă un avertisment. ”Toată lumea este un pic mai sensibilă la anecdote decât la rapoartele științifice înțesate de statistici. Însă prostului îi place la nebunie anecdota”. Ce să zic? Opoziția de atunci, actuala putere, a umplut și ea internetul cu anecdote despre casele din Brazilia ale lui Dragnea, despre iubita sa mai tânără sau despre greșelile Vioricăi Dăncilă. Anecdotele au bătut statisticile la fund.
Că o mare parte din electoratul câștigător este alcătuită din proști ne încredințează o constatare a aceluiași psiholog, care scrie ceva foarte interesant. ”Cu cât ești mai tâmpit, cu atât strigi mai tare că victima și-a meritat soarta. De altfel, prostul proștilor disprețuiește gurile știrbe, numiți de el sărăntoci nenorociți”.
Victima și-a meritat soarta, consideră Rareș Bogdan atunci când spune despre Liviu Dragnea că merită să stea în frig la închisoare. Cu privire la această declaraţie care a indignat multă lume, mi-am zis că poate din Rareş Bogdan ar fi ieşit, în vremuri cumplite, un bun şef de lagăr.
Chiar cred că în urmă cu 80 de ani Rareş Bogdan ar fi făcut orice să fie şef de lagăr, aşa cum a făcut orice să fie, acum, europarlamentar. Unii oameni fac orice. Şef de lagăr fiind şi prezentându-se la raport ”niște evrei” pentru a reclama că îngheață în barăci, Rareș Bogdan le-ar fi răspuns:
– Zău, mă? Dar cei care îngheaţă în case din cauză că aţi dat voi credite cu dobânzi uriaşe? E urât în lagăr? Dar când bagi mâna până la cot în economia arienilor, nu e urât?
În final, lagerfuhrer Bogdan ar fi adăugat: ”Vă dau eu căldură să vă ardă de tot”.
Nu exagerez cu nimic, fiindcă deţinutului Dragnea omul nostru exact în acest fel i-a răspuns:
„Citesc că Dragnea acuză șefii închisorii că l-au lăsat intenționat să înghețe în celulă. Zău, mă? Dar bucureștenii care îngheață în case din cauza protejatei matale? E urât la închisoare? Dar când bagi mâna până la cot în banii copiilor nu e urât?”
Ce şef de lagăr de concentrare ar fi ieşit odinioară din Rareş Bogdan! Probabil regretă că s-a născut prea târziu.
Ce legătură au cele spuse despre Rareş Bogdan cu prostia, ţinând seama că omul nu e prost deloc? Există o legătură stabilită de psihologii prostiei în sensul că prea multă răutate te face să te exprimi şi să te comporţi ca un imbecil.
Vă îndemnam mai sus să aşteptaţi să curgă comentariile la articol, într-unele dintre ele având posibilitatea să vedeţi exemple vii ale diferitelor cazuri de prostie studiate de psihologi. Potrivit lui J. Kruger şi D. Dunning, dacă persoana incompetentă are tendinţa de a-şi supraevalua nivelul de competenţă, ea nu reuşeşte nici să recunoască competenţa celor care o posedă”. Cam așa stau lucrurile.
Dunning și Krueger sunt chiar de părere că unii dintre noi ar trebui să aibă bunul simț să se abțină de la vot deoarece nu avem suficiente informații de economie, geopolitică sau despre viața instituțiilor, în concluzie nu suntem capabili să evaluăm programele electorale. Nu aș merge atât de departe, dar vă semnalez că atunci când unul pretinde că știe el cum trebuie scoasă țara din mizerie, probabil că avem de a face cu un dobitoc.
Există și un efect Dunning – Krueger invers, observat în cultura Extremului Orient, acolo unde oamenii nu au dorința de a se pune în valoare și nici tendința de a demonstra că se pricep la toate problemele societății. Să medităm la acest aspect atunci când vedem că Japonia, China sau Coreea de Nord performează din punct de vedere economic.
Închei cu un fragment din studiul lui Serge Ciccoti apărut în cartea ”Psihologia prostiei”, la Editura Litera, în 2019.
”Imbecilul este tot timpul victima cinismului sociopolitic, e de ajuns să-l întrebi. Câteva fraze fără verb îi punctează reflecțiile: numai corupţie, bani aruncaţi pe fereastră, jurnaliştii sunt nişte lingăi”.
Te recunoşti ? Atunci eşti…Sau lasă…

Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni şi joi)


9 COMENTARII

  1. Am citit cu mare placere si interes acest articol, obisnuiesc din cand in cand sa am reflexii interioare si sa ma gandesc ce am facut bine/rau, urat/frumos,util/inutil,…etc.
    Dar vai…!!! d-le Smeoreanu, ce ati facut ? ati ” dat drumu’ la caini” ??? Nici nu vreau sa ma gandesc ce avalanse de comentarii ” critice” urmeaza…

  2. Am vorbit cu 100 de romani daca au auzit de Gheorghe Smeoreanu. Au raspuns afirmativ 2
    ( unul din Arges, celalalt din Valcea ) , restul de 98 stiau doar de Rares Bogdan. Daca vorbesti cu invidie si admiratie despre Coreea de Nord ,cu siguranta si cei doi probabil prosti in viziunea ta iti vor intoarce spatele. Chiar daca nu -ti vor spune citate din filosofi nord-coreeni ca sa-ti fie de bine , iti vor arunca cateva cuvinte neaose , adanci, pe intelesul si celorlalti 98 de prosti. Sa-ti fie……

  3. Un articol corect și sugestiv. Cât de anormal și de prost poți să fii ca să apreciezi o flașnetă obositoare, o trompetă patriotardă și ridicolă, un gândac ghebos și toxic, un individ găunos și revanșard cum rar mi-a fost dat să văd! Când îl aud cum bolborosește obsesiv mișcându-și exoftalmic și necontrolat ochii de viezure îmi astup urechile și îmi protejez instantaneu, buzunarele.

  4. 1. Alaturi de Dragnea , fix in aceeasi noapte au mai tremurat in case vreo cateva zeci de mii de bucuresteni ! Dar ce conteaza ei pentru Smeo , grija lui e Dragnea .
    2.Daca vreo 8-10 completuri de judecata ( vad ca anul asta e saptamana si recursul ) spun ca Dragnea e vinovat, ai o mare problema sa sustii,in continuare ,ca omul asta e nevinovat !
    3.Sa vezi de-acum incolo ce mai ode inchinate PSD-ului daca initiativa PSD de a elimina impozitul pentru ziaristi devine lege. Daca nu va incadrati la categoria , imi cer anticipat scuze !
    4.Daca ramaneti in pana de idei pentru editoriale , va dau cateva : Draghici , Pendiuc si ,mai nou , Ghizdeanu , cel care ,aflam azi , a falsificat vreo 1000 de procese verbale cu doua scopuri : sa primeasca bani numai primarii PSD si sa scada , din pix , deficitul bugetar!
    Hai Smeo,faci un efort pentru noi , cititorii tai , sa ne expui punctul tau de vedere ?

  5. Continua galceava inteleptului cu lumea… Curierul zilei chiar este privatizat si va apartine in totalitate, domnule Smeureanu! Ce mai conteaza curentele de opinie (sustineti neconvingator doar unul), ideile, cititorii! Pe cititorii care nu sunt de acord cu dv. (si cei mai multi nu sunt) ii injurati. Dar, asa este, este ziarul dv.

  6. Este beton amenințarea cu stai sa vezi comentariile ca sa îmi dai dreptate. Nene, ai făcut destul rău susținând psd. Dar-ar Corona in voi de pupincuristi!

  7. sunt scarbit nea’ Smeo sa vad cum incerci sa impachetezi filizofic propaganda ta pro PSD( as zice cum un articol kitch). Sa te.ajute Domnul asa cum iti este sufletul!

Comentariile sunt închise.