Punga solubilă pentru anotimpul rece

0

Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai; tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cât mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi. În acest material vă arătăm prezentăm „Punga solubilă folosită în pescuitul crapului pe apă rece“, dar şi două tipuri de nade folosite în pescuitul crapului. Informaţiile sunt oferite de Laurenţiu Voicu, unul dintre cei mai redutabili pescari de crap din România din noul val, realizator de emisiuni la postul Fishing&Hunting şi unul dintre membrii proiectului Carp Stuff, proiect elaborat de către o echipă de pescari la crap ce doreşte să ofere pasionaţilor din acest domeniu informaţii cât mai clare, obiective şi fidele prin articole şi videoclipuri.
În sezonul rece, când crapii sunt ceva mai apatici, îmi place să realizez pungi solubile care să îmi ofere o cantitate de nada suficientă pentru o trăsătură, şi care să aibă o atracţie sporită. În acelaşi timp, după câteva trăsături venite din aceeaşi zona, încep apoi să pun la fiecare plantare şi câte o “scafă”de boiliesuri, pentru a face crapii să rămână în zona ceva mai mult. Pentru asta, folosesc în mare parte 3-4 ingrediente, pe care le amestec gradual pentru a produse rezultatul final.
1. Pelete de 4mm şi 6mm
Îmi plac mult peletele şi le consider foarte importante în pescuitul crapului, fiind în cazul nădirii un înlocuitor foarte bun pentru boilies, în cazul reducerii costurilor. Peletele de 4 şi 6mm de la WLC Carp sunt o combinaţie de două tipuri de pelete care au un grad de dizolvare diferit. Pentru această partidă eu am ales varianta Belachan 6mm şi Krill 4mm.
2. Aditivare cu lichid
Am adăugat peste ele lichid nutritiv Krill pentru a le aditiva şi a le creşte atracţia. Le-am lăsat timp de 30 de minute pentru a se hidrata bine. Atenţie! Atunci când aveţi de gând să folosiţi un material solubil PVA, săculeţ sau pungă, să folosiţi lichide care să nu topească materialul PVA. Asta, dacă nu vreţi să munciţi degeaba.
3. Groundbait
După ce s-au hidratat peletele, am adăugat peste ele groundbait. Astfel că în cazul a 1,5 kg pelete am adăugat aproximativ 800 gr. groundbait Porumb Dulce combinate cu Nada Crap Tournament, ce are un conţinut ridicat de făină de peşte, ideală pentru perioada rece.După o mixare continuă, în care am mai adăugat nişte lichid nutritiv Krill, a rezultat o păstură uşor umedă, însă cu o granulaţie ridicată. Am luat apoi o pungă solubilă, în care am introdus iniţial puţină păstură, a urmat plumbul, o altă serie de păstură, apoi momeala de cârlig snowman formată dintr-un dumbbell Red Squid şi un pop-up Citric Mix 11mm care a fost bine aşezată în lateral, că apoi să închid totul cu puţină bandă solubilă. Totul simplu, urmat de o plantare, puţine boiliesurile lângă şi un drill venit la câteva ore după aşezare.
Groundbait cu Pelete
Pescuitul la feeder a luat amploare destul de mult iar câteva dintre tehnicile sau ponturile de preparare a nadei din acest stil pot fi folosite şi la crap. Peletele Tournament WLC Carp sunt formate dintr-un mix de două tipuri de pelete. Unele cu un conţinut ridicat de făină de peste, făină de sânge şi cu un nivel crescut de proteină animală şi vegetală. Celălalt sortiment din mix este unul cu un nivel ceva mai scăzut de făină de peşte, fiind bazat mai mult pe proteine vegetale, având astfel un conţinut redus de uleiuri. Acest mix a fost realizat în special pentru a avea timpi diferiţi de dizolvare, dar şi pentru a elimina pe o perioada mai lungă de timp atractanţii şi aromele din compoziţia lor.
Cum realizăm un groundbait cu multe pelete în compoziţie? Foarte simplu!
1. PELLETS
Luăm o parte de Pelete de 4mm WLC Carp SPP şi le punem într-un recipient. Cantitatea o decidem în funcţie de cât de multă nada vrem să facem. Eu prefer să îmi fac mai puţină nada la început, să fie întotdeauna proaspăt făcută, că apoi în funcţie de numărul de trăsături să mai fac. La 200-250gr. pelete vom adaugă în jur de 700-800gr. de groundbait. Mie îmi place să mai adaug şi o mână de pelete mai mari, de 6mm, însă nu foarte multe.
2. UMECTARE
Turnam peste ele APĂ CALDĂ + SPD + Lichid Nutritiv SPP – Punem lichid cât să acoperim peletele. La aproximativ 200g Pelete, 50-80ml de Lichid Nutritiv SPP este suficient, la fel şi în cazul Laptelui de Porumb.
3. REGULĂ CELOR 4 Lăsăm Peletele SPP acoperite cu lichid timp de 4 minute pentru a absorbi toate “bunătăţurile”.
4. LEGAREA
După ce le-am lăsat timpul menţionat mai sus, le vărsăm într-o găleată şi apoi turnăm Nada Crap Tournament peste ele până când realizăm o nadă care va sta foarte bine pe arcul năditor şi va atrage crapii aflaţi în zonă.
Cum să prepari nada la început de sezon
Primavara, partidele de pescuit sunt scurte şi trebuie să facem totul ca la carte pentru a avea parte de câteva trăsături. Apa este destul de rece, iar nada pe care o realizăm trebuie să lucreze perfect în apă pentru a atrage crapii care şi aşa sunt destul de amorţiţi. Este clar pentru toată lumea că în primele partide ale sezonului, momitoarele şi nada vie sunt elemente absolut necesare pentru a avea o partidă reuşită. Imediat după dezgheţ, crapii vor căuta proteina animală pentru a acoperii golul format în perioada de “hibernare”. Considerăm că o nadă pe bază de făină de peşte este cea mai bună variantă la început de sezon. Astfel v-am schitat mai jos cum ne-am prepara noi nada pentru începutul sezonului:
1. Groundbait
Alegerea unui groundbait care să conţină făină de peşte şi să nu aibă o granulaţie foarte mare. Cu cât granulaţia este mai mică, cu atât va fi mai bine legată pe momitor şi nu se va desface la impactul cu apa. Nada WLC Crap Tournament este una ce se aseamănă cu mixul de boilies, conţinând în acelaşi timp Robin Red, făină de peşte dar şi făinuri din cereale care ajută la o colare mai uşoară.
2. Nada vie
Viermuşii ori libelulele sunt printre cele mai bune nade ori momeli la începutul de sezon. Crapii caută proteina animală iar pe lângă conţinutul de făină de peşte din nadă, puţini viermi ori larve de libelule vor face nada şi mai atractivă.
3. Apa fiartă/caldă
La început de sezon, apa lacurilor are o temperatură care nu depăşeşte de obicei 5-8 grade, iar legarea nadei cu o apă atât de rece este destul de greu de realizat. Chiar dacă nada noastră nu va conţine particule mari, făinurile trebuie să se umfle puţin pentru a avea o consistenţă bună. Cea mai bună variantă este ca apa cu care preparăm nada să fie caldă sau fierbinte. Dacă nu avem un mini aragaz pentru a încălzi apa, atunci putem lua de acasă apă într-un termos.
4. Lichid Nutritiv
Pentru ca nada să aibă un miros mai pregnant şi mai pronunţat, considerăm adăugarea de lichide nutritive foarte bune în perioada rece. Pentru a avea o dispersie mai bună în apă vă recomandăm să nu folosiţi sirop de porumb. Apa caldă amestecată cu puţin lichid nutritiv este de ajuns atât pentru a lega nada cât şi pentru a da un profil nutritiv mai pregnant. Am amestecat cu apa caldă aproximativ 100ml de lichid nutritiv WLC SPP pentru aproximativ 2kg de nadă.
5. Puţină granulaţie
Pentru a avea câteva particule ceva mai mari în nadă, am adăugat viermii şi câteva mâini de pelete fishmeal de 4mm din aceeaşi gamă SPP. După preferinţe, aici se mai poate adăuga porumb dulce ori alte pelete de dimensiuni mai mici. Aceasta este varianta de nadă pe care noi o recomandăm pentru începutul acestui sezon. Indiferent de lacul pe care mergem la pescuit, o nadă care păstrează pasii de mai sus, va prinde cu siguranţă crap când apa este rece. Puteti realiza nada în orice combinaţie doriţi atâta timp cât ţineţi cont de aceste mici sfaturi care noi credem că vă vor fi de folos. M.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.