Moșii de iarnă sau Pomenirea Morților

0

În Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne facem pomenirea morților, pentru că în duminica următoare Biserica a rânduit să se facă pomenire de Înfricoșată Judecată și A doua venire a Domnului la care ne vom înfățișa toți. Pentru că mulți creștini au murit pe neașteptate și fără pregătirea sau fără pocăință necesară, Biserica face mijlocire pentru toți aceștia, că să se bucure de fericirea veșnică.
Cuvântul „moși” vine de la „strămoși”, și se referă la persoanele trecute la cele veșnice. Cu apelativul „moși” sunt numiți nu doar morții, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum și pomenile făcute pentru ei. Din zilele de Moși amintim: „Moșii de primăvară” (de Macinici), „Moșii de vara” (sâmbătă dinaintea Rusaliilor), „Moșii de toamna” (în prima sâmbătă din luna noiembrie), „Moșii de iarnă” (sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne).
Azi, zi de pomenire a celor adormiți
Sfinții Părinți au rânduit că sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiți, pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, că să-i elibereze pe drepții adormiți. Pe de altă parte sâmbăta e deschisă spre duminică, ziua învierii cu trupul. Duminica este numită și ziua a opta, pentru că este ziua începutului fără de sfârșit, ea nu va mai fi urmată de alte zile, va fi eternă.
Ce fac toți credincioșii
În unele regiuni ale țării, conform tradițiilor, bătrânii povestesc că sufletele celor dispăruți vin în această zi pe pământ, în timp ce credincioșii dau de pomană mâncare gătită. Se spune că sufletele celor care au trecut în neființă vin de Sâmbăta Morților pentru a se hrăni cu bucățele gătite de credincioși, astfel încât să le ajungă pentru tot anul. De Sâmbăta Morților, credincioșii din toată țara vor găti preparate speciale pentru a le oferi de pomană celor dragi care au trecut în neființă. Astfel, în această zi se dau de pomană sarmale, plăcintă, vin, colivă, colaci,sau fructe.
Ce nu trebuie să faci
Această sărbătoare este cunoscută în credința populară și sub numele de „Moșii de Piftii” sau Sâmbăta Piftiilor. Reprezintă un moment care se întâmplă doar o dată pe an, astfel că toți credincioșii se pregătesc să-l marcheze cum se cuvine. Considerați cei mai importanți, Moșii de iarnă sunt marcați într-un mod cu totul și cu totul special de credincioși. Există și o serie de superstiții de care țin cont toți cei care se ghidează după tradiții și obiceiuri.

  • Să nu speli.
  • Să nu aprinzi lumânarea cu bricheta.
  • Să nu arunci ce primești de pomană.
  • Să nu dai la animale ce primești de pomană.

„Este bine ca fiecare credincios să aprindă în această zi măcar câte două lumânări. Una menită să lumineze calea celor stinși din viață și alta închinată sănătății lui și a familiei” , susțin preoții.

Redacţia Curierul zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.