Din punctul meu de vedere
-
Spaima numărul 1.
Este generată de faptul că omul occidental s-a obișnuit cu confortul, cu ceea ce Pascal Bruckner numește ”fericirea perpetuă”. Oricât ar fi de sărac, omul din Europa, Australia și cele două Americi are celular, mașină și televizor, e tratat la nevoie cu antibiotice, nu mai moare de la o simplă amigdalită. Aproape toți oamenii din Vest călătoresc și puțini sunt cei care nu au mers niciodată cu avionul și nu au locuit la hotel. Omul occidental are concediu, copiii săi au vacanță. Când e foarte cald, omul occidental dă drumul aerului condiționat, atât acasă, cât și în mașină.
Ați observat cât de exigent este călătorul obișnuit cu însoțitoarele de zbor dacă nu răspund imediat la clopoțelul declanșat de butonul de deasupra scaunului din avion? Ce poate însemna asta decât faptul că acest om se consideră un mare om căruia trebuie să i se asigure tot confortul din lume.
Dintr-o dată, peste marele om vine ame-nințarea coronavirusului. El nu a trecut printr-un război, nici prin gripa spaniolă, nu e pregătit să facă față stresului și cu atât mai puțin să vadă moartea cu ochii și astfel s-a declanșat spaima. Omul de azi se sperie, ipocrit, de filmele de groază de la televizor sau de la cinema city, iar acum are un motiv concret de spaimă și nu are cum să îl rateze. - Spaima numărul 2.
Este spaima politicienilor aflați la conducerea statelor în acest moment. Ei sunt criticaţi pentru orice mic deranj, o taxă în plus, o lege fără însemnătate, o modificare a codului rutier. Pentru o pandemie vor fi judecaţi la sânge, așa cum nu li s-a mai întâmplat niciodată. Știți că Vodă Caragea a dat țării un cod de legi foarte interesant? Poate că nu știți asta, dar desigur ați auzit expresia ”ciuma lui Caragea”. Memoria oamenilor a trecut peste ceea ce a făcut bun domnitorul, dar a reținut că din cauza ciumei din timpul guvernării sale au murit mulți oameni.
Acum, în România, este la guvernare PNL. Spaima că pandemia va fi legată de guvernarea liberalilor este reală și veți vedea că politicienii vor face totul să reducă riscurile. - Spaima numărul 3.
Aceasta este spaima tuturor funcționarilor importanți ai statului, începând cu primarii. Pentru a vă ilustra această spaimă, apelez la stiripesurse.ro.
Doi tineri soți din Tg. Jiu de 30, respectiv 34 de ani, sunt de zile bune în izolare la domiciliu, după ce femeia, când s-a întors din Italia, s-a aflat în același avion cu italianul de 71 de ani, infectat cu COVID-19.
Când s-a aflat diagnosticul acestuia, trecuseră câteva zile de când tânăra ajunsese acasă și se afla la socrii săi din comuna Runcu, așa că, din acel moment, aceștia au rămas în izolare la domiciliu la casa de la țară. Femeia a intrat și ea în izolare la domiciliu, alături de soțul său, care tocmai ce fusese externat din spital, după ce primise îngrijiri medicale, timp de cinci zile, în urma unei otite și sinuzite.
Trebuie spus că tânăra familie este una destul de înstărită, iar până în urmă cu o săptămână și-a asigurat hrana din resurse proprii. După ce acestea s-au epuizat și în lipsa unor apropiați care să le poată aduce mâncare, cei doi tineri au intrat pe lista celor care primăria s-a obligat să le asigure hrana, numai că, marți, aceștia nu s-au mai regăsit pe tabelul firmei de catering și au sunat la DSP să ceară lămuriri.
Asistenta DSP: Sunteți asistați social? Și atunci ce problemă aveți cu mâncarea, dacă aveți ce să mâncați? Tânăra aflată în izolare la domiciliu: Dar primăria a spus că nu mai suntem în listele de hrană. Asistenta: Nu mai sunteți, că o să ieșiți!
Primarul Romanescu: Obligația noastră este să le asigurăm acelor oameni cele trei mese. - Spaima numărul 4.
Este spaima sistemului sanitar. Se spune despre coronavirus că are o mortalitate de circa 3%, dar atrag atenția că acest procent este calculat în condițiile în care sistemele sanitare s-au ocupat de cazurile grave. Cu totul alta ar fi situația când spitalele nu ar mai putea face față din cauza lipsei de paturi libere și de personal calificat, de aparatură și medicamente. Sistemul sanitar e conștient că ar putea intra în colaps, iar mortalitatea ar crește dramatic. - Spaima numărul 5.
Această spaimă este a companiilor, mari sau mici. În condițiile unei pandemii, se înțelege că activitatea economică s-ar prăbuși, atât la capătul producției, cât și la capătul consumului. Nu ar mai exista muncitori la bandă, nici casieri la hypermarket, nici măcar farmaciste la farmacie. După al doilea război mondial, s-a construit un sistem economic uriaș și de o maximă complexitate care s-ar destrăma parțial dacă vine pandemia. În cât timp se pot lipi la loc verigile lanțului, dacă se vor rupe? Nimeni nu știe și nimeni nu știe cât costă acest lucru, iar turismul deja ţipă ca din gură de şarpe. - Spaima numărul 6
Este spaima spaimelor deoarece se hrăneşte tot cu spaimă şi este vorba despre căderea burselor care poate produce mutaţii serioase pe eşicherul economic mondial. Ştirea că, zilele trecute, China a folosit căderea burselor pentru a cumpăra la preţ de nimic mari companii occidentale dă fiori şi alimentează scenariile conspiraţioniste. Pentru românii care nu joacă la bursă, nu e o problemă, dar pentru cei care au pensiile investite de fondurile de investiţii, de pildă, se pot prefigura catastrofe. - Spaima numărul 7.
Ea este, totuşi, cea mai mare şi se referă la faptul că lumea pare a nu mai fi atât de sigură precum părea, iar sprijinul credinţei a fost deja aruncat la debara. Când totul era bine, lumea nu avea nevoie de Dumnezeu. Acum, ia credinţa de unde nu e. În aceste condiţii, o pandemie va fi mai greu de suportat decât a fost războiul pentru înaintaşii noştri credincioşi.
Asta este situaţia dacă ne-am crezut nemuritori.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni şi joi)