Coronavirusul, pe înţelesul tuturor, prezentat de Gan Kim Yong din Singapore
Ministrul Sănătății din Singapore, Gan Kim Yong, a vorbit în Parlament despre coronavirus, aducând în faţa colegilor săi informaţii importante referitoare la provenienţă, transmitere, prevenire şi măsurile ce se impun. Discursul a fost concis, evitând expresiile şi definiţiile specifice. A vorbit pe înţelesul tuturor, astfel încât toţi cetăţenii, chiar şi cei mai simpli, să ştie exact cu ce se confruntă şi să respecte măsurile de prevenire. Iată în continuare discursul parţial.
Eforturile guvernului în combaterea noului coronavirus care a infectat zeci de mii de oameni în toată lumea.
Domnule Președinte, membri.
Mulți membri ai acestei instituții și colegii noștri din Singapore sunt îngrijorați de coronavirusul din 2019. Acest virus a afectat nu numai China, ci multe țări din întreaga lume, iar cazurile sunt în continuă creștere zilnic, fără semne de reducere.
În data de 30 ianuarie, OMS a declarat că focarul de COVID constituie Ur- gență de Sănătate Publică de Îngrijorare Internațională, ridicând nivelul alertelor globale. Prin urmare, am pus în aplicare măsuri preventive de protecție a sănătății publice. Alte state au făcut același lucru.
EPIDEMIOLOGIA CORONAVIRUSULUI
Permiteți-mi să împărtășesc acum ceea ce știm despre acest nou coronavirus.
Virusul provine din familia coronavirusului, care include și alte virusuri precum MERS și SARS, precum și variația mai blândă care provoacă răceala comună.
Consensul medical în acest moment este că noul coronavirus este mai transmisibil, dar pare mai puțin mortal decât SARS.
Transmitere: Dovezile disponibile sugerează că rata de transmitere de la om la om a acestui virus pare a fi mai mare decât cea a SARS. Deocamdată, dovezile sugerează că transmiterea se face mai ales prin picături.
Acest lucru înseamnă că virusul este transportat în picături emise de la o persoană infectată pe o distanță scurtă, cum ar fi atunci când persoana tușește sau strănută.
Dacă aceste picături intră în contact cu ochii, nasul sau gura unui individ, direct sau indirect, prin mâinile care au intrat în contact cu aceste picături, individul poate fi infectat.
Pentru a clarifica, în prezent nu există dovezi care să sugereze că virusul este transmis în aer. Există și alte virusuri, cum ar fi varicela, care poate fi transportată cu ușurință prin curenții de aer și care nu necesită picături pentru a ajunge la ochii sau la nas. Noul coronavirus nu face parte din această categorie de viruși.
Noul coronavirus s-ar putea transmite, de asemenea, prin contactul suprafețelor. Când o persoană strănută sau tușește, picăturile cad pe suprafețele meselor și scaunelor, de exemplu, iar virusul poate rămâne în viață până la câteva zile.
Când altcineva atinge suprafețele, virusul poate fi transferat pe mâna sa și dacă apoi își freacă ochii sau nasul fără să se spele pe mâini, acesta poate fi infectat. Deci, ar trebui să ne spălăm pe mâini.
Acesta este și motivul pentru care ne punem în carantină doar contactele apropiate ale cazurilor confirmate.
Pentru contacte mai tranzitorii, cum ar fi indivizii care, în cazurile confirmate, s-ar putea să fi trecut prin mall-uri sau hoteluri, riscul de transmitere este scăzut.
Pentru coronavirus, în general, persoana este în starea cea mai infecțioasă atunci când prezintă simptome, iar acest lucru este probabil și cazul pentru noul coronavirus.
Există dovezi că virusul se poate răspândi în mod limitat de la o persoană fără simptome, în perioada de incubație.
Cu toate acestea, această formă de transmisie poate fi neobișnuită și până acum a implicat doar cazuri izolate. În acest moment, dovezile încă indică o transmisibilitate mai mare atunci când persoana prezintă simptome.
Ca atare, profesioniștii din domeniul medical, atât din străinătate cât și din Singapore au sfătuit că cel mai eficient mod prin care ne putem proteja este să practicăm o igienă personală bună. Ar trebui să ne spălăm regulat pe mâini cu apă și săpun și să nu ne atingem fața cu mâinile.
Acestea pot părea simple, dar sunt eficiente în prevenirea tuturor tipurilor de infecții.
Infecția potențială de la persoane asimptomatice este mai puțin probabilă de la tuse sau strănut direct, dar mai probabil prin atingerea suprafețelor contaminate, pentru care măștile nu oferă nicio protecție.
Utilizarea unei măști atunci când suntem bine ne oferă adesea un fals sentiment de securitate și avem mai multe șanse să ne atingem fața atunci când ne ajustăm constant măștile, ceea ce este o modalitate în care boala se răspândește.
În același timp, trebuie să îi protejăm pe ceilalți – cei dragi, prietenii și colegii din Singapore cu care intrăm în contact. Dacă suntem bolnavi, ar trebui să ne odihnim și să ne recuperăm acasă, pe cât posibil.
Simptome și tratament:
Persoanele expuse la virus pot fi bine timp de câteva zile, înainte de a dezvolta simptome precum febră sau tuse , în timp ce unii pacienți pot dezvolta chiar și pneumonie.
În prezent nu există un tratament curativ cunoscut pentru noul coronavirus.
Dezvoltarea unui tratament de succes poate dura ceva timp, poate fi vorba de luni sau ani. Abordarea actuală este de a oferi pacienților o bună asistență pentru a reduce complicațiile și pentru a-i da pacientului timp de recuperare.
Procentul actual al cazurilor de deces este de la aproximativ 2% – 3%. Majoritatea deceselor se numără printre cei cu alte condiții medicale.
Rata de fatalitate pare mai mică decât SARS, care a fost în jur de 10%, dar suntem încă în stadiile inițiale ale focarului, iar severitatea reală nu poate fi evaluată corespunzător decât în viitor.
Indiferent, răspunsul guvernului a fost și va continua să fie rapid și decisiv, pentru a stopa răspândirea virusului aici. Permiteți-mi să vă detaliez pregătirile pe care le-am făcut și măsurile pe care le-am luat.
Importanța furnizorilor de sănătate
Detectarea și izolarea cazurilor confirmate și suspectate: Furnizorii noștri de asis-tență medicală joacă un rol esențial în detectarea și izolarea cazurilor suspectate și confirmate.
Medicii noștri de prim rang – din policlinici, medicii de familie și medicii secției de urgență sunt în alertă ridicată pentru persoanele cu istoric de călătorie și simptome respiratorii, cum ar fi febra și tusea.
Astfel de persoane vor fi evaluate, izolate și testate pentru noul coronavirus. De asemenea, testăm eșantioane de la sistemele noastre de supraveghere a gripei și cazurile spitalizate cu pneumonie pentru noul coronavirus pentru a depista cazuri neasociate, dacă există.
PREGĂTIREA PENTRU CE URMEAZĂ
Ar putea fi un drum lung de parcurs. Au fost nevoie de aproximativ opt luni de la primul caz detectat în noiembrie 2002, până când OMS a declarat focarul SARS în iulie 2003.
Nu suntem siguri în cât timp vom scăpa de acest virus. Prin urmare, trebuie să fim pregătiți să răspundem noilor modificări pe măsură ce situația evoluează.
Rămân riscuri de înfruntat și ne pregătim pentru diferite situații. Permiteți-mi să împărtășesc câteva dintre aceste scenarii.
În primul rând, ar putea exista o comunitate unde se răspândește virusul în mai multe orașe chineze, dincolo de Wuhan sau în alte țări. Este posibil să fie nevoie să implementăm măsuri suplimentare pentru a preveni aducerea virusului și stoparea acestuia.
Decizia de a face acest lucru va fi din nou una dificilă. Trebuie să facem ceea ce este necesar pentru a proteja sănătatea și siguranța oamenilor noștri și a celor care călătoresc în Singapore.
În al doilea rând, ar putea exista o răspândire la nivel local. În ciuda celor mai bune eforturi, aceasta este o posibilitate pentru care trebuie să fim pregătiți. Cheia pentru gestionarea acestui fapt este detectarea rapidă și limitarea extinderii ulterioare, ceea ce solicită responsabilitatea socială din partea tuturor.
Dacă locuitorii din Singapore infectați poartă o mască pentru a-i proteja pe ceilalți și ajunge imediat la medic pentru testare, riscul de extindere suplimentară poate fi redus foarte mult. Chiar dacă există răspândire, acțiunea rapidă va ajuta la limitarea întinderii sale.
În al treilea rând, virusul ar putea suferi mutații, astfel devenind mai infecțios, putându-se răspândi pe scară largă, ducând la o pandemie. Aceasta este necunoscuta și trebuie să evaluăm ce este cel mai bine de făcut, în funcție de modul în care virusul suferă mutații. De asemenea, poate deveni mai puțin infecțios sau mai puțin sever. Dar este un scenariu care ne îngrijorează. Pe planul asistenței medicale, intensificăm pregătirile pentru aceste potențiale scenarii. De exemplu, ne-am mărit capacitatea de paturi de izolare cu aproximativ 100 în ultimele două săptămâni. De asemenea, ne-am mărit capacitatea de testare, pentru a putea confirma mai rapid cazurile suspecte. În general, trebuie să rămânem calmi, dar precauți. Eforturile noastre de intervenție timpurie au ajutat la reducerea răspândirii până acum dar, în timp ce sperăm la cele mai bune, trebuie să planificăm ce poate fi mai rău.
ÎNCHEIERE
Trebuie să lucrăm împreună: Permiteți-mi să închei apelând din nou la toți locuitorii din Singapore să colaboreze cu noi în această luptă. Sunt foarte încântat de numeroasele exemple de voluntari care ajută, sprijinindu-ne eforturilor noastre.
Trebuie să rămânem calmi și încrezători. Aceasta este o luptă care solicită fiecărui individ să-și facă datoria. Suntem încrezători că putem gestiona și depăși această provocare ca națiune și vom ieși mai puternici împreună. C.Z.