Din punctul meu de vedere
Se schimbă rostul presei în starea de urgenţă într-un singur punct, după părerea mea. Vom înceta să le mai aducem aminte unora despre ceea ce au vrut şi ce au făcut. De pildă, voi încerca să nu mai fac subiecte din următoarele realităţi trecute.
– Au folosit unii diaspora, umflându-i chiar drepturile electorale în mod neconstituţional, pentru ca apoi să culeagă ce au semănat şi anume unii întorşi în ţară să nu respecte indicaţiile de autoizolare. Manipularea românilor plecaţi la muncă, nu la simpozioanele politice, s-a întors ca un bumerang împotriva celor care au pus lucrurile la cale, dar a afectat şi poporul român şi îl va afecta. Cum? Prin creşterea numărului de morţi în urma epidemiei.
– S-a dorit privatizarea sistemului sanitar şi culcarea la pământ a spitalelor statului, lucru care dacă s-ar fi întâmplat întâmpinam epidemia cu mâinile goale. Pe acest subiect s-a făcut mare tevatură dar viaţa reală vine şi ne dă o lecţie tuturor.
– S-a încercat scoaterea din sistem a doctorului Raed Arafat tocmai fiindcă se împotrivea acestor măsuri de capitalism sălbatic şi trădător. Acum, întreaga naţiune stă cu ochii pe Arafat şi îşi pune toată speranţa în acest om.
– După ce Arafat s-a apucat de treabă, s-a deschis un dosar penal in rem împotriva grupului de lucru în care acesta activează în lupta împotriva epidemiei.
– S-a dorit ”guvernul meu” și pentru asta am stat câteva luni în incertitudine.
– S-au vrut alegeri anticipate și ne-am trezit în plină criză că premierul desemnat Cîțu e pus să se retragă pentru a face loc liderului liberal Ludovic Orban, în condițiile în care Parlamentul a trecut la milimetru pe lângă imposibilitatea de a vota un guvern din cauza îmbolnăvirilor cu coronavirus.
– Am fost manipulați să credem că totul vine de la UE, că statul român nu există sau trebuie să existe doar pe hârtie. S-a renunțat la ideea normală că integrarea în UE nu înseamnă că unii sunt mai europeni, iar alții mai buni de muncă. Acum, toate privirile se reîntorc spre București, aici se dă din nou ora exactă.
– S-a redus, în termeni nominali, bugetul Sănătății, de al Cercetării nici nu mai vorbim, în schimb au fost suplimentate bugetele instituțiilor pe care nici măcar Curtea de Conturi nu le poate verifica.
– Nu mai avem comerț alimentar românesc deși chioșcurile de cartier ar fi fost acum minunate.
– S-a spus că trebuie să fugim de China ca dracul de tămâie, iar acum vine un partid de dreapta și solicită să colaborăm cu China și Coreea de Sud în eradicarea coronavirusului.
– Am dat 2% din PIB pentru înarmare, fără să ne gândim să dăm măcar tot atâta ÎN PLUS pentru modernizarea sistemului sanitar, iar acum observăm că nu războiul cu arme ne amenință, ci războiul cu pandemia.
– În fine, cu câteva zile înainte de a izbucni pandemia, se punea problema să renunțe românul la porcul din bătătură, iar acum mă întreb ce ar face același român obligat să stea in izolare fără porcul și găina lui.
Nu insist, cu toate că aș putea să umplu toată pagina cu idei și măsuri greșite, false, absurde, cel puțin discutabile care își dovedesc acum pericolul. Spun însă cu tărie că de azi e bine să nu mai amintim despre aceste subiecte, să le considerăm parte a trecutului și să ne referim doar la ceea ce se petrece la vremuri de criză.
În același timp, nu sunt sigur că starea de urgență îi va potoli pe cei care vor neapărat să își facă jocurile de interese, așa încât vom rămâne pe poziție.
În țară, unii prefecți liberali au contestat în contencios administrativ bugetele consiliilor județene conduse de pesediști, iar pe de altă parte încearcă să îi schimbe pe directorii instituțiilor deconcentrate. Desigur, omului obișnuit, care stă acum în carantină, ori care merge la serviciu cu inima cât un purice, aceste lucruri nu îi spun nimic, dar noi tragem un semnal de alarmă în sensul că starea de urgență, când se vor repartiza fonduri la discreție și se vor face achiziții libere, nu trebuie să îi îmbogățească pe cei de la putere. Se știe din istorie despre îmbogățiții de război și tare aș vrea ca după ce lucrurile se vor liniști să nu vorbim despre îmbăgățiții de coronavirus.
Pe de altă parte, în perioada care va urma vom sublinia măsurile bune și omenoase luate de actualul guvern. De pildă, ministrul Violeta Alexandru a anunţat unele din măsurile privind plata pensiilor.
„Se vor respecta toate obligațiile de plată pentru pensii. Suntem conștienți că în această perioadă oamenii trebuie să-și primească pensiile la timp. Au fost evaluări pentru plata anticipată a pensiilor pe mai multe luni, avem mai multe scenarii, nu vom întârzia nicio zi la plată pentru pensionarii români”, a declarat Violeta Alexandru.
Așa da, acesta trebuie să fie tonul activității guvernamentale și mi-aș dori ca presa să nu mai reușească să țină pasul cu măsurile bune luate de Guvernul Orban pentru români.
Pandemia va trece în câteva luni, nu am nicio îndoială. Nu mă îndoiesc nici de faptul că după ce lucrurile vor reveni la normal, vom avea în multe privințe o altă Românie.
Sperietura pe care o tragem acum în mod sigur ne va pune pe gânduri și vom deveni mai înțelepți, mai atenți cu interesul național real, mai cumpăniți în asumarea unor opinii politice.
Într-un fel spus, pandemia cu coronavirus vine la timp, fiindcă prea o luaserăm razna.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)