Diabeticii pot lua rețeta direct de la medicii de familie!

0

În condițiile în care e stare de urgență iar autoritățile recomandă deplasările doar în anumite cazuri, bolnavii cu afecțiuni cronice trebuie să fie prevăzători, ei fiind mai predispuși la complicații în cazul de infectare cu noul coronavirus. Medicul diabetolog Adriana Tuțescu, coordonatorul în Argeș al Programului Național de Diabet și Boli de Nutriție face un apel la pacienți să se adreseze pentru eliberarea rețetelor direct la medicul de familie!
În ultima perioadă, pacienții au venit în număr mare la Ambulatoriul Spitalului Județean de Urgență Pitești pentru rețeță, neștiind că o pot lua de la medicii de familie.
Veniți la spital doar în caz de urgență!
,,Din punctul de vedere al diabetului, toate rețetele se pot elibera de către medicii de familie. Pacienții nu trebuie să se prezinte la spital decât în cazuri urgente(au glicemia prea mare sau prea mică) sau sunt pacienți nou descoperiți care au nevoie de scemă de tratament. Restul pacienților pot rămâne pe aceeași schemă de medicație. Ei nu trebuie puși pe drumuri pentru că sunt vulnerabili și se pot infecta stând în aglomerație,, ne-a spus Adriana Tuțescu. Potrivit decretului emis de președintele de Klaus Iohannis pe 16 martie a.c., serviciile medicale şi medicamentele pot fi acordate şi validate şi fără semnarea cu cardul naţional de asigurări sociale de sănătate şi fără termen de raportare în 3 zile lucrătoare de la data acordării serviciilor iar prescrierea de medicamente se poate face de către medicii de familie, inclusiv a medicamentelor restricţionate din Lista de medicamente, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, pentru pacienţii cronici. I.Ivănoiu