A scăpat de extrădare nu și de închisoare!

0

Având în vedere pandemia de coronavirus dar și decretarea stării de urgență un arge­șean nu a mai putut fi extrădat în Italia acolo unde este acuzat de viol și vătămare corporală gravă. Autoritățile române au fost ne­voite să îi prelun­geas­că mandatul de arestare preventivă, ca să-l poată ține în custodie până când vor trece restricțiile impuse din cauza pandemiei.
Ulterior, italienii au revenit cu o cerere în care au solicitat ca bărbatul să își execute pedeapsa într-un penitenciar din România. Acesta are de ispășit 4 ani și 6 luni.
Fapta a fost comisă în 2013
Gheorghe Adrian Muscalu, în vârstă de 38 de ani, din Curtea de Argeș, a fost arestat preventiv în luna februarie, în baza unui mandat european, emis de autoritățile italiene. Este acuzat de viol și vătămare corporală gravă. În anul 2013 a abuzat sexual o femeie, în Italia. Potrivit presei italiene bărbatul a cunoscut-o pe femeie la un bar și au mers împreună acasă acolo unde a avut loc violul. Ar fi trebuit extrădat pentru ași executa pedeapsa, numai că, pandemia de coronavirus a făcut multe victime în Italia iar autoritățile din peninsulă nu au mai pus în aplicare măsura extrădării dată fiind situația dramatică din țară.
A fost prelungit mandatul
Având în vedere că autoritățile române aveau un om în arest pe care nu-l puteau extrăda dar nici nu-l puteau elibera, înainte cu câteva zile să expire cele 30 de zile de arestare preventivă, Ministerul Administrației și Internelor, prin IPJ Argeș au cerut prelungiea mandatului. Curtea de apel Pitești a admis cererea și a emis un nou mandat care va expira pe data de 20 aprilie. Sentința nu era definitivă, fiind atacată de suspect. Între timp, autoritățile italiene au trimis Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Pitești cererea de recunoaștere a hotărârilor străine, solicitând ca inculpatul să își execute pedeapsa în România.
Va executa pedeapsa în România
Acesta îşi va ispăşi pedeapsa de 4 ani şi 6 luni într-un penitenciar din România. „Admite cererea formulată de autorităţile judiciare din Italia înaintată Curţii de Apel Piteşti (…) recunoaşte sentinţa nr. 705/16 pronunţată de Tribunalul din Torino – Secţia judecătorului de instrucţie la data de 13 aprilie 2016, în dosarul nr. 21722/2013 RGNR, 11563/214 RGGIP, rămasă definitivă la data de 20 martie 2019, privind pe condamnatul Muscalu Gheorghe Adrian aflat în Centrul de reţinere şi arestare preventivă din cadrul I.P.J. Argeş, la pedeapsa de 4 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de violenţă sexuală şi a infracţiunii de provocare de leziuni corporale şi dispune executarea pedepsei de 4 ani şi 6 luni închisoare în România, într-un loc de detenţie, conform Codului procedură penală român” se precizează în sentinţa dată marţi de Curtea de Apel Piteşti. M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.