Frikadeller – chifteluțe daneze

0

Timpi de preparare:
Timp de preparare: 10 min
Timp de gătire: 15 min
Gata în: 25 min.
Ingrediente:
Pentru chifteluțe
1 felie de pâine
185 ml lapte
230 gr. carne de vită tocată
300 gr. carne de porc tocată
3 linguri de făină
2 ouă
1 și 1/2 linguriță de sare
1/4 linguriță piper
2-3 cepe verzi tocate
2-3 căței de usturoi tocați
1/4 linguriță nucșoară
1/2 linguriță de salvie
ulei de măsline
unt
Pentru sos
1-2 linguri de sos rămas de la chifteluțe
puțin unt
3 linguri de făină
180 gr. smântână pentru gătit
sare și piper
1 lingură sos de roșii (opțional)
Mod de preparare:
Una din mâncărurile tradiționale daneze – și ocupanta locului 1 în topul preferințelor poporului -, frikadellele au câștigat fani și în afara granițelor. Rețeta, una cu vechime – a fost prima oară menționată într- carte de bucate pe la anul 1280-, este extrem de simplă și savuroasă. Danezii o servesc cu salată de sfeclă și cartofi caramelizați sau fierți. Înmoaie pâinea în puțin lapte. Combină într-un vas carnea de porc, cea de vită și ceapa tocată mărunt (dacă nu ai cepe verzi poți înlocui cu 1 mare galbenă). Adaugă pâinea, făina, ouăle bătute, condimentele și restul de lapte. Amestecă cu mâinile bine. Formează chiftele micuțe și rotunde. Topește la foc mic un pic de unt într-o tigaie mare. Prăjește chiftelele, în serii, până se pătrund, la foc mediu spre mare – circa 3-5 minute pe fiecare parte.
Între timp fă sosul. Toarnă niște sos lăsat de chifteluțele din tigaie într-o crăticioară medie, adaugă-i făina și jumătate de linguriță de unt. Adaugă treptat smântâna pentru gătit (sau lapte), amestecând continuu. Când se omogenizează, adaugă sosul de roșii, sare și piper după gust. Dă de pe foc după 2-3 minute.