Fiecare o ţine pe-a lui!

5

Scandalul de la Spitalul Mioveni, nu s-a încheiat. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a desemnat unitatea amintită ca spital pentru pacienţii cu COVID-19. Autorităţile locale şi mana­gerul unităţii se opun. La rândul său, prefectul spune că are materiale şi echipamente dar nu le poate duce din cauză că cei din con­du­cerea spitalului nu au făcut demersurile necesare pentru transformarea unităţii în secţie de boli infecţioase. De fiecare parte există argumente serioase. În cele din urmă, se pare că problema va fi lămurită de Ministerul Sănătăţii, cel care urmează să facă desemnările unităţilor pentru coronavirus.
Decizia CJSU Argeş ar fi trebuit să intre în vigoare de sâmbătă, 28 martie. Până ieri situaţia nu era însă lămurită, fiind declanşat un adevărat război al nervilor, după ce conducerea Spitalului Mioveni a precizat că unitatea nu poate primi bolnavi de coronavirus din cauza sistemului de ventilaţie care nu corespunde unei secţii de infecţioase. Atunci s-a luat decizia ca pacienţii să fie duşi în vechea clădire a spitalului. Pentru a putea fi transformată în secţie de boli infecţioase, demersurile trebuie făcute de conducerea spitalului. Mai mult, medicii şi asistentele au precizat că nu au echipamente de protecţie şi nu pot intra în lupta cu virsul atât de puternic riscând să fie infectaţi.
„Mergem înainte pe aceeaşi linie”
Ieri ar fi trebuit să aibă loc o şedinţă în care să se întâlnească toţi factorii decidenţi, cu managerii spitalelor din Argeş şi implicit cu cei de la Spitalul Mioveni. Acesta nu a mai avut loc. ” Va fi reprogramată ședința. Mergem înainte pe aceeași linie. Noi am spus foarte clar că în această etapă pornim cu corpul vechi. Trebuie să facă această solicitare pentru acreditarea secției cu 90 de paturi ca secție de Boli infecțioase. Noi stăm cu echipamentele și materialele în mașină și nu avem unde să le ducem. Le vom duce tot ce au nevoie. S-a amânat ședința pentru că se va da ordin de la Minister și gata. Dacă va fi nevoie din punct de vedere tehnic, în corpul nou se vor face modificările necesare, dar deocamdată vorbim despre corpul vechi. Noi trebuie să pregătim spitalele pentru ceea ce va urma și asta vom face. Nu stăm cu un spital de 68 de milioane de euro şi așteptăm să ne moară oamenii”, a declarat pefectul județului Emanuel Soare.
„Nu pleci la război fără soldaţi şi fără muniţie”
La rândul său, doctorul Horia Trăilă, managerul Spitalului Mioveni susţine că nu are nici personal nici echipamente să intre în acestă lucpă cu COVID-19. ”În momentul actual legile din țara asta nu au fost abolite. Se fac niște presiuni ilegale. Noi nu fugim, nu suntem lașii județului, dar nu poți să pleci la război fără soldați și fără muniție. I-am rugat să ne dea muniție și soldați, eu trebuie sa îmi protejez oamenii. Am fost nominalizați arbitrar. Suntem singurul spital din țară desemnat să aibă pacienți suspecți, pacienți cu COVID şi pacienți cu comorbidități. Era preferabil ca secțiile de infecțioase să fie făcute într-un spital vechi, de tip pavilionar, ca să nu se răspândească infecția. Sunt niște circuite pentru boli infecțioase. Sunt două secții de infecțioase în Pitești care nu sunt pline. Nu se respectă planul alb și vor să cer eu să fie transformat în spital de boli infecțioase ( n.r.Spitalui Mioveni). Este o stupizenie. Vor să intre în legalitate doar ca să raporteze că au găsit o soluție. Trebuia să fie întâlnire la CJ să vedem câți oameni ne trimit. Eu nu am materiale de protecție. Lumea este speriată, nu că nu vor să își facă datoria, sunt speriați că nu au cu ce și nici cu cine.”, a explicat managerul.
„Am un vraf de demisii”
Horia Trăilă a confirmat şi faptul că mare parte din angajaţi şi-au depus demisiile. „Am un vraf de demisii, nu știu câte. Sunt multe, enorm de multe, nici nu am stat să le număr. În spitalul acesta riscul de boli este mare. Teoretic sistemul de ventilație se poate schimba într-o lună și jumătate. Noi nu avem ferestre care se deschid. Aici trebuie un strateg, nu un politician care zice ” permiteți să raportez”. Trebuie să ne ajutăm unul pe altul. Eu trebuie să fac ture și să știu cu cine fac ture. Eu sunt responsabil de siguranța cadrelor mele și a pacienților. Îmi spun : îți dăm ceva , dar nu spun cât. Nu suntem lașii Argeșului, poate suntem singurii realiști. Am amenajat, am pus paturi peste tot, am găsit ultima stație de oxigen din țară ca să avem aparate de oxigen la fiecare pat. Sunt foarte mule probleme și de ordin tehnic și personal”, a spus acesta. M.Sandu

5 COMENTARII

  1. Ehe cata spaga sa dar pe posturile de la Mioveni…ce ma nu va convine acum, nu va puteti bea cafeluta linistiti? Soare cu paru in mana trebe sa vorbesti cu spagari astia. Cand vom scapa de virusul asta toti doctori si asistentele care habar nu au sa faca o injectie ar trebui sa ramana fara licenta care oricum este luata pe bani.

  2. Nu este spitalul vostru ,celor care nu le convine sa plece .Nu mai bagati la inaintare spitale vechi cu nozocomiale .Sa va fie rusine pilosilor !

  3. E jale,management prost,medicii care practica meseria in spitale,cabinete particulare, sa fie retrasi din universitati,iau bani cu roaba si nu vin sa predea la universitate.Cazuri:dr manu,dr man,dr traila,dr tase,dr stocheci si altii.E bine sa iei roaba de bani si sa nu muncesti deloc,e cam acelasi lucru ca in cazul angajarilor facute de dragnea la dgaspc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.