Bilanțul cazurilor de coronavirus din zona Câmpulung

0
  • A fost cea mai afectată din județ



De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 2.260 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 187 de persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.


Până astăzi, 5 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 13.837 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 5.454 au fost declarate vindecate și externate.
La nivelul județului Argeș au fost confirmate 161 de cazuri
Muscelul era „fruntea” infectărilor din judeţ, prin cazurile de îmbolnăviţi înregistrate de spitalul Câmpulung, având cauza la Godeni, de unde a provenit primul pacient pozitiv din zona noastră. Înainte de Paşte, 17 cadre medicale erau confirmate cu COVID-19, iar alte 23 aşteptau cu emoţie rezultatul testelor. Aceluiaşi stres fuseseră supuşi şi cei 42 de membri de familie ai angajatelor spitalului municipal, care au avut contact cu acestea, înaintea izolării lor în incinta unităţii sanitare.
În afară de comuna Godeni, ea însăşi un focar care l-a generat pe cel de la Câmpulung, celelalte localităţi muscelene – Schitu Goleşti, Bughea de Jos şi Rucăr – au intrat în această evidenţă nefericită, din cauza locului de muncă al persoanelor contaminate. În niciuna dintre aceste comune, nu s-a îmbolnăvit altcineva în afara doamnelor cu serviciul la spitalul municipal. Au fost ferite de boală şi rudele primei muscelence raportate ca victimă răpusă de coronavirus, ceea ce ne întăreşte teoria potrivit căreia infectarea a avut loc în spital şi nu acasă, în familie.
În privinţa deceselor având drept cauză COVID-19, din cele şase înregistrate în Argeş, trei s-au produs în Muscel: nonagenara de la Bughea de Jos şi un câmpulungean de 74 de ani, internat la spitalul municipal, pe 10 aprilie, confirmat pozitiv pe 13 aprilie şi decedat pe 17 aprilie, în Vinerea Mare. Bărbatul suferea de hepatită cronică toxică metabolică şi etilism cronic. La mijlocul acestei săptămâni, a fost raportată a treia pierdere umană: un bărbat de 58 ani, internat la Spitalul de Pneumoftiziologie Câmpulung, care s-a stins pe 21 aprilie. Starea lui de sănătate era afectată de un accident vascular sechelar şi tulburare organică de personalitate.
Dintre cei 17 cetăţeni infectaţi cu coronavirus, cinci s-au făcut bine. Şi restul se vor întoarce curând acasă
Săptămâna Luminată a început cu veşti bune la Godeni
Săptămâna Luminată a început cu veşti bune la Godeni, primul focar de COVID-19 din Argeş şi Muscel, cu 17 cazuri confirmate, provenind din toate satele localităţii. Luni, 20 aprilie, în a doua zi de Paşte, primarul Ion Pădureanu a anunţat însănătoşirea a patru consăteni, printre care şi soţul primei paciente infectate, de la care li s-a tras necazul şi cadrelor medicale îmbolnăvite în masă la spitalul Câmpulung. „Este o mare plăcere să pot spune „Bine aţi venit acasă!” pentru patru persoane care au fost internate în spital. Să aveţi sănătate şi zile frumoase! Suntem bucuroşi să aflăm că şi cei rămaşi în spital vor reveni curând acasă.”, este anunţul care a adus bucurie în comună, dar şi în zonă, că sunt şanse să scăpăm curând de această nenorocire.
Prima persoană de la Godeni care s-a însănătoşit a fost chiar primul pacient din Muscel diagnosticat pozitiv: angajata fabricii Lear, adusă de trei ori la spitalul municipal, în patru zile, în ultima săptămână a lunii martie, confirmată pozitiv pe 30 martie. Preluând-o ca pe orice alt pacient, în loc s-o trateze ca pe un potenţial suspect infectat cu COVID-19, cadrele medicale intrate în contact cu ea – şi, prin efectul de domino, şi colegele acestora – s-au contagiat, fiind transferate, din izolarea organizată la etajul III al spitalului Câmpulung, la spitalul Mioveni, după confirmarea diagnosticului.
Deznodământul optimist al poveştii nefericite având-o ca protagonistă pe femeia de 52 de ani a fost făcut public de primarul de la Godeni pe 15 aprilie, care a simţit nevoia să împartă cu concetăţenii bucuria vindecării cazului nr.1. „Să spunem „Bine ai venit!” acasă, pentru (…), primul caz de infectare cu virusul COVID-19, tratat la spitalul Colentina. Mii de mulţumiri colectivului medical pentru profesionalismul de care a dat dovadă!”, au fost cuvintele de îmbărbătare care au luminat Săptămâna Mare, pe durata căreia noutăţile pozitive au fost eclipsate, din păcate, de cele negative.
Până luni seara, 13 aprilie, cu 16 cazuri confirmate (două chiar în acea zi), Godeni era în fruntea ierarhiei nedorite a localităţilor care înregistrau cetăţeni contaminaţi de virusul teribil. Bolnavii proveneau din toate satele, Godeni, Malu, Coteşti, Capu Piscului, o persoană fiind din rândul colectivului afectat de boală al spitalului municipal. După trei zile de linişte, chiar de speranţă, mai cu seamă după ce edilul a comunicat însănătoşirea primei consătene infectate, în Vinerea Mare, primarul Ion Pădureanu a revenit cu un mesaj neplăcut, dar, totodată, menit să menţină starea de prudenţă în localitate. Vineri, 17 aprilie, a fost confirmat, în satul Godeni, al 17-lea pacient. Faptul că, de atunci până la data la care ne aflăm, nu s-a mai îmbolnăvit nimeni este semn al revenirii la normalitate, sentiment dublat de bucuria întoarcerii acasă a celor cinci pacienţi scăpaţi de pericol.
Bughea de Jos a ajuns cea mai curată comună!
De când a început pandemia și până la începutul lunii aprilie în județul Argeș s-a înregistrat un singur deces al unei persoane infectate cu virusul COVID-19. Femeia decedată a avut 90 de ani și boli cronice. Era din comuna Bughea de Jos. După decesul acestei femei 33 de persoane au intrat în autoizolare. Alte 2 persoane din comună, personal medical și personal auxiliar la spitalul Câmpulung au fost internate după ce au fost confirmate pozitiv. De la acea data numărul autoizolaților a crescut de la o zi la alta dar nu și al celor luați în evidență pozitivi.
Așadar la data de 5 mai, comuna Bughea de Jos este curată, este fără persoane autoizolate și fără persoane confirmate de Covid-19.
La Schitu Golești, două persoane s-au vindecat!
În localitatea Schitu Golești situația este aproape de roz. Două persoane, cadre medicale la spitalul Câmpulung s-au vindecat de Covid-19 și au fost externate de la spitalul Mioveni și de la spitalul de Boli Infecțioase Pitești. În prezent o persoană venită din străinătate este în izolare la domiciliu aceasta fiind asistentă medicală la spitalul Câmpulung.
Virusul a ajuns în Rucăr de la o infirmieră
Necazurile din comuna lui Ionel Dulamă se trag tot de la spitalul Câmpulung, unde lucrează infirmiera domiciliată la Rucăr. Până în Joia Mare, în această parte a Muscelului, o persoană era confirmată pozitiv cu virusul COVID-19. Este vorba despre o infirmieră care lucrează la spitalul Câmpulung, aflată, alături de colegele asistente şi infirmiere, în tratament, la Mioveni. Cât despre izolaţii la domiciliu, aceştia erau în număr de 11, cu toţii fiind contactele cadrului medical infectat. O zi mai târziu, au crescut şi numărul infectaţilor, şi cel al izolaţilor. Potrivit comunicării primarului Dulamă, din Vinerea Mare, două persoane au fost confirmate pozitiv, ambele fiind internate în spital. Cât despre izolaţii la domiciliu, aceştia erau în număr de 13, fără a prezenta simptome asociate COVID-19.
După trei zile de pauză în dialogul cu cetăţenii, pauză justificată de sărbătorirea Paştelui în linişte, fără griji suplimentare, Ionel Dulamă a lansat, marţi, 21 aprilie, un anunţ încurajator. Dintre cele două persoane bolnave, una s-a făcut bine şi a fost externată. „Pe raza comunei Rucăr mai este confirmată pozitiv cu SARS-Cov 2 o singură persoană, fiind internată în spital. Cealaltă persoană depistată pozitiv a fost externată. La această dată (n.r. 21 aprilie), în izolare la domiciliu mai sunt 11 persoane care nu prezintă simptome asociate virusului SARS-Cov 2. Faţă de situaţia raportată la data de 17 aprilie 2020, au ieşit din izolare două persoane. Cele 11 persoane vor ieşi din izolare în funcţie de data la care au luat contact cu persoana depistată pozitiv.”, a transmis primarul Ionel Dulamă. În prezent numărul rucărenilor izolaţi au scăzut și nu a mai fost confirmat niciun caz pozitiv. Bogdan Radu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.