Cum se va schimba comportamentul creștin în raport cu perioada post pandemie

0



Perioada post pandemie este la fel de provocatoare. Responsabilitatea de a menține distanțarea socială și a evita răspândirea virusului corona trece de la autorități în plan individual, pentru că devine o grijă personală, a fiecăruia dintre noi.


Un subiect delicat este cel al sectorului religios. Mulți s-au împotrivit măsurilor impuse, de a se închide bisericile și a nu se permite slujbele cu public. Lucrurile au șanse să se îndrepte începând cu mijlocul lunii mai. Însă nimic nu va mai fi la fel. Iată și câteva recomandări:

Nu atingeți veșmintele

Există un obicei creștin despre acest lucru și el se referă la a atinge preotul și veșmintele sale în timp ce poartă Sfintele Daruri în mână. Se spune că acesta este un moment de maximă importanţă în decursul unei liturghii oficiate, întrucât Sfântul Duh se pogoară asupra slujitorului Domnului. Ca un portal între pământesc și ceresc, preotul devine cel purtător de har și de daruri dumnezeiești.

Simplul gest de a atinge acele haine deosebite pe care preotul le poartă va fi să spunem o restricție pe viitor. Pe cât sunt de frumos și atent lucrate, astfel de vesminte bisericesti de la Crilovic nu ar trebui atinse; menținerea distanței sociale și față de preot va fi o necesitate. În plus, gestul în sine trebuie să fie de mare smerenie și nu să deranjeze sau să întrerupă preotul.

Împărtășanie – încă neclare măsurile

Se zvonește că în viitor se va pune problema că împărtăşania să fie realizată cu linguriță de unică folosință. Sunt voci care spun că nu ar fi același lucru, totuși nu există o poziție oficială a reprezentanților Bisericii Ortodoxe. Ce trebuie să știe toată lumea este că celebra linguriță este realizată din argint și are astfel proprietăți antibacteriene.

Pentru doritorii de împărtășanie, după ce primesc desigur și dezlegarea de la preot, rămâne încă o necunoscută în ce condiții se va realiza. Totuși, în mod cert, există teama despre a împărți aceeași linguriță cu alți credincioși.

Slujbe în aer liber

Una din măsurile firești se referă la slujbele realizate în aer liber, putându-se astfel respecta și condițiile de distanțare socială. Slujbele în aer liber sunt posibil de realizat chiar fără probleme, iar sezonul este chiar unul prielnic. Așadar, cel mai probabil curțile lăcașelor de cult vor fi pline de credincioși, iar toate ritualurile specifice se vor muta din altar în aer liber, în măsura în care este posibil. Rămâne însă, din nou, responsabilitatea fiecăruia în parte de a avea grijă la cum menține regulile de distanțare socială.

Cert este că nimic nu pare imposibil. Greu a fost ca sărbătorile pascale să fie petrecute în casă, când în unele cazuri nici lumina sfântă nu a fost împărțită. Pentru că în fond a ne iubi pe noi înșine și pe aproapele nostru înseamnă și a avea această grijă față de riscul virusului, măsurile actuale și viitoare sunt numai pentru binele comun al omenirii. Contribuim cu toții pentru acest lucru.

Cine are credință, o poartă în suflet și nu se lasă deznădăjduit de măsurile actuale, ce sunt necesare până la urmă.