Zimbri eliberați în Munții Făgăraș!

0
0



După 200 de ani de la dispariția lor din masiv, după ce au parcurs etapele de carantină și aclimatizare, primii 8 zimbri pasc liberi în munții Făgăraș! În luna mai, Fundația Conservation Carpathia a pus în libertate primii 8 zimbri din programul de reintroducere a zimbrilor în Munții Făgăraș, în zona lacului Pecineagu.


În cadrul proiectului european LIFECarpathia, în toamna anului trecut au poposit în Munții Făgăraș primii zimbri după mai bine de 200 de ani de la dispariția lor din pădurile României. Zimbri au venit dintr-o rezervația din Germania și din Munții Carpați din Polonia. În primele 7 luni aceștia au fost găzduiți într-o zonă de carantină, fiind supravegheați în permanență; au fost realizate analizele și tratamentele relevante acolo unde a fost cazul, conform cerințelor legislației în vigoare. Ulterior, în iarna trecută zimbri au fost eliberați într-o zonă mai mare de aclimatizare, respectiv aproximativ 130 de hectare, astfel având ocazia să se adapteze mai ușor mediului înconjurător (temperatură, relief, vegetație, prădători etc.). „Şi-au stabilit o ierarhie în cadrul grupului, au început să exploateze surpafaţa ţarcului în căutare de hrană şi au învăţat să reacţioneze la aăariţia prădătorilor” a precizat biologul Mihai Aldea.
Vor fi monitorizaţi
Odată cu eliberarea zimbrilor din această lună, este completată o verigă lipsă în lanțul trofic al zonei. Fundația Conservation Carpathia va realiza acțiuni de monitorizare a zimbrilor pentru a putea verifica gradul de adaptabilitate, dar și pentru a preveni eventuale întâlniri neașteptate cu oamenii din comunitățile învecinate, ca urmare a procesului de reintroducere. Astfel, orice informație legată de activitatea și acțiunile noilor locuitori a Munților Făgăraș în natură este folositoare și oamenii sunt încurajați să contacteze fundația prin reprezentantul Adrian Aldea (a.aldea@carpathia.org).
Este nevoie de 100 de exemplare
Succesul unui proces de reintroducere a unei specii vulnerabile cum este zimbrul, este dat de momentul în care zimbri pot supravietui și se pot înmulți în condiții naturale; conform studiului de fezabilitate realizat, este nevoie de 100 de exemplare. Astfel, pentru a asigura toate condițiile necesare, procesul de reintroducere se realizează în trei zone (minim 30 de indivizi în fiecare zonă) între care zimbri se pot deplasa și migra, facilitând în timp întâlnirea indivizilor din cele trei grupuri. În fiecare zonă se introduce un grup inițial de minim 10 exemplare și ulterior, anual să se suplimenteze cu mici grupuri de 5 exemplare, până când se va ajunge ca în fiecare locație să avem grupuri de minim 30 exemplare.
Sunt pregătite noi locaţii
În ultimele luni au început demersurile pentru a pregăti aducerea primilor zimbri și în a doua zonă, la Leresti, județul Argeș. Urmează ca în perioada următoare să fie stabilită și o a treia zonă din  Munții Făgăraș, conform strategiei de reintroducere. În toamna acestui an, fundația plănuiește să aducă zimbri și în aceste două noi zone. Acest proces complex nu ar fi posibil fără sprijinul și susținearea autorităților locale din Rucăr și Lerești, autorităților regionale relevante Agenția pen­tru Protecția Mediului Argeș și Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș și, nu în ultimul rând, gestionarilor fondurilor cinegetice învecinate, spun repre­zentanţii fundaţiei. Bogdan Radu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.