Este Ciolacu mai realist? Este Teodorovici mai patriot?

6
  • Din punctul meu de vedere



Se vede cu ochiul liber că pasiunea pentru politică a scăzut din cauza pandemiei, oamenii nu știu cum va evolua virusul și fiecare se gândește mai mult cum să își scape pielea decât să susțină un partid.


Pun pariu cu domniile voastre că dacă alegerile vor avea loc la termenul stabilit acum, respectiv localele spre sfârșitul lui septembrie, iar parlamentarele în decembrie, lumea le va privi cu mai multă detașare ca altădată. Explicația poate fi și aceea că nu de la politicieni așteptăm izbăvirea, ci de la Dumnezeu, iar ateii de la soartă.

Da, trebuie să recunoaștem că o așteptare lungă ne macină mai mult decât o certitudine rea, iar când nu ai habar cum vor evolua lucrurile, dacă în sectorul tău va fi mai mult șomaj, dacă la toamnă copilul va mai merge la școală, dacă te vei putea trata de boala cronică de care suferi, dacă euro va crește și așa mai departe, nu prea mai ai chef de nimic.

Fiindcă oameni suntem, recunosc și eu că această lehamite de tot și toate mă încearcă din ce în ce mai mult și abia aștept să se încheie pandemia pentru a spera că mă voi putea reîntoarce la viața cu proiecte. Fiindcă acum nu prea îmi mai fac proiecte, o spun cinstit.

În această atmosferă mai mult sau mai puțin nevrotică, iată că un eveniment politic a reușit să mă trezească din amorțeală și e vorba despre anunțarea candidaturii la funcția de președinte al PSD a lui Eugen Orlando Teodorovici.

În urma unei discuții telefonice libere (așadar nu am făcut un interviu înregistrat) cu fostul ministru și actualul senator Eugen Orlando Teodorovici, consemnez următoarele:

– Eugen Teodorovici îşi va anunţa candidatura la preşedinţia PSD.
– El consideră că va avea susţinere, deoarece ”primarii vor fi mult mai bucuroși să intre în campanie pentru locale cu poza mea, decât cu a lui Ciolacu”.
– Marcel Ciolacu a promis multe dar a făcut puține.
– Dacă va fi ales președinte, Eugen Teodorovici va avea un target de 40 % la alegerile parlamentare (fără o alianță cu Pro România sau ALDE) iar dacă nu îl va atinge, va demisiona.

Pe surse, așadar în afara acestei discuții, pot spune că tabăra Teodorovici își dorește un congres al partidului fizic, nu virtual. Din această tabără fac parte, fără a se ascunde, mai mulți președinți de CJ, primari și parlamentari ale căror nume nu le transcriu fiindcă nu știu în ce măsură au o aderență perfectă la grup.

Nu se mizează pe susținerea Olguței Vasilescu și a Gabrielei Firea.

Se mizează în schimb pe dorința multor primari și președinți de CJ ca partidul să aibă atitudini mai tranșante, fără compromisuri.

Se dorește cooptarea ca susținător a acestei candidaturi a lui Liviu Pleșoianu.

Eugen Teodorovici nu are, după cum declară, schelete în dulap, nu poate fi șantajat sau speriat.

Din punctul meu de vedere, PSD este un partid mare, cel mai mare, și va ști să găasească cea mai bună variantă pentru a crește în sondaje și a încerca să se întoarcă la guvernare cu un program patriotic.

Reamintesc că pe pagina sa de Facebook, Eugen Teodorovici a scris joi că în situația în care guvernul Orban va pica prin moțiune de cenzură, iar Klaus Iohannis va refuza desemnarea unui premier de la PSD, este necesară demararea acțiunii de suspendare a președintelui.

Rareori nu am o opinie fermă în legătură cu ceea ce se întâmplă pe scena politică, dar de data asta, recunosc că nu sunt foarte sigur că tactica lui Marcel Ciolacu este falimentară, iar a lui Eugen Teodorovici este salvatoare.

Când să mă decid și să spun că da, Marcel Ciolacu e moale, e predispus la compromis, apare câte un comunicat dur pe pagina de Facebook a PSD și imediat mă mai gândesc dacă am sau nu dreptate.

Iată, exact când scriu, duminică la prânz, pe fluxul de știri se pot citi următoarele:

„Încă 38 de reuniuni la Cotroceni și planul de relansare economică a țării e aproape gata. Doar să-și fumeze Orban toate țigările și să termine de băut whisky-urile, iar Iohannis să-și respecte cu sfințenie weekend-urile prelungite.

Guvernul Pompelor Funebre știe să repare economia doar pe principiul „operația a reușit, pacientul e mort”!

Rezerva de cadre a #PNL pentru ocuparea tuturor funcțiilor din stat este impresionantă: ospătari, coafeze, buticari și chiar patroni de servicii funerare – e clar că oamenii erau foarte bine pregătiți de guvernare! De aceea, Programul Național de Cumetrie pe Bani Publici este, probabil, singurul proiect de succes al guvernului Orban!”, scriu cei de la PSD.

Mai poţi spune că Ciolacu e molâu după ce citeşti acest text ? Mai poţi crede că a făcut ”pact cu diavolul”, după cum spune Teodorovici ?

Dar poate că știu ei mai multe cei care vor să îl dea jos pe Ciolacu. Ori pur și simplu vor puterea ? Ori și una și alta ? Vom putea răspunde la aceste întrebări în perioada următoare.

În mintea mea, i-aș da dreptate lui Marcel Ciolacu atunci când spune că PSD trebuie să fie mai echilibrat. Am văzut ce ravagii pot face socialiștii europeni dacă te-au luat la ochi că le strici jocurile și am văzut că dacă exagerezi cu patriotismul, Binomul nu te iartă. Sunt sigur că Marcel Ciolacu își dorește un PSD european, atâta doar că acest lucru înseamnă un partid jucărie la cheremul celor puternici din exterior.

I-aș da dreptate însă, cu atât mai mult, lui Eugen Teodorovici pe care l-am auzit la telefon spunând că își va lansa candidatura gândindu-se la români și la România.
Este Ciolacu mai realist ? Este Teodorovici mai patriot ?
Sincer vă spun, habar n-am.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)


6 COMENTARII

  1. Dilemă mare pe ziaristul derutat, dar să nu intre-n panică. Nu se schimbă culoarea și nici năravul.

  2. Încă un articol manipulator, în care autorul – sub pretextul indecizieI de a alege între doi mari „corifei”, Ciolacu fiul și Orlando chiparosul – tratează total diferit, în finalul editorialului, PNL față de PSD. Într-adevăr este o dilemă alegerea dintre Ciolacu și Orlando, semn al stării în care a ajuns PSD-ul. Un analist politic „adevărat” trebuie să trateze însă egal, neutru, partidele și oamenii politici pentru ca publicul sa fie informat corect și să aibă elementele și argumentele necesare de alegere. Dl. Smeoreanu nu este subiectiv, ci este partinic. El este reprezentantul, propagandistul PSD. De aceea ar trebui să-și spună și să i se spună gazetarul de partid Smeoreanu. Altfel, induce în eroare o bună parte a cititorilor.

  3. Ca sa nu existe dubii, cât timp sunt neclare rezultatele alegerilor, unul e patriot, celalalt realist, sa nu cumva sa aleagă tabăra pierzătoare…
    Întocmai ca la Olguta, ea este cu Ciolacu, soțul cu Orlando!

  4. ,,Sincer vă spun, habar n-am” scrie editorialistul. Ba eu cred că știe foarte bine, dar se alintă. Personal sunt foarte sigur pe ceea ce spun: nu merită niciunul! Cu totul altfel ar trebui să arate democrația socială. La fel și liberalismul (restul nu contează, sunt ,,epigoni”). Din păcate, de la stânga la dreapta și invers, avem o clasă politică repetentă la foarte multe ,,discipline”. Dacă această clasă ar fi o clădire, problema s-ar rezolva simplu: cu buldozerul! Așa, ne-a rămas doar votul!

    • Bravo Riciu ! concis si la obiect, ca de obicei. Acesta este marele adevar pe care ne prefacem ca nu-l vedem ,ne razboim in fraze pro sau contra unora/altora in vreme ce ei isi inoada cozile si continua sa-si urmareasca interesele lor meschine. Personal (chiar nu am suficiente argumente ) as inclina catre Orlando, pare cat de cat mai …adevarat, mai viu, mai vocal.

      • Concluzia contrazice introducerea comentariului, iar alegerea este între „Manda și Tanda”. De gustibus… Dar logica am putea s-o vedem și noi (avem „căderea de a osebi lucrurile”) , unde există. Însă aici nici cu microscopul n-o putem detecta.

Comentariile sunt închise.