Propun să strângem rândurile

21
  • Din punctul meu de vedere



Fiindcă toţi suntem muritori, îmi e milă şi de proşti. Proştii au şi ei o viaţă, un trecut al lor care i-a făcut proşti, poate în altă conjunctură nu ar fi fost proşti sau chiar atât de proşti. Asta e una.


A doua chestiune este că dintotdeauna am luat în calcul faptul că marile puteri economice de azi au acest statut nu fiindcă popoarele lor sunt mai deştepte decât al nostru, ci fiindcă au fost ţări coloniale şi, mai mult sau mai puţin, în funcţie de situaţie, au folosit sclavi.
Am, în legătură cu sclavagismul, o experienţă care m-a marcat pe viaţă şi care adeseori îmi provoacă coşmaruri. În urmă cu câţiva ani, într-o amiază toridă, cineva m-a luat de pe o terasă din Dakar, de la malul oceanului, ca să vizităm insula Goree, aflată în apropiere. Ne-am urcat pe un vaporaş, am luat o bere, ca turiştii, fără să ştiu despre ce e vorba.
Ei bine, insula asta, mică, de doar 45 de acri, a fost avanpostul comerţului cu sclavi. Deschid jurnalul meu şi, la data de 26 noiembrie 2011, găsesc că am scris următoarele:
„E drept așadar că cele proaste trebuie să le rușineze pe cele înțelepte și cele urâte pe cele frumoase, iar cele nefericite pe cele fericite.
Călătoresc alături de oameni minunați, zbor cu un avion privat dintr-o țară în alta, am prilejul să fiu de față la primiri oficiale de către șefi de stat și de guvern, locuiesc în hoteluri de lux, pe malul oceanului, apoi deodată, neașteptat, șocant, pun piciorul pe cel mai tragic petec de pământ de pe întreaga planetă, un loc mai sângeros decât Auschwitz, decât Hiroshima, decât Drezda bombardată, decât Kievul cucerit de mongoli.
La 20 de minute de mers cu vaporul se află, lângă Dakar, insula Goree, cea de pe care au pornit spre America 12 milioane, iar după alții, 15 sau chiar 20 de milioane de sclavi, barbați, femei și copii. Alte milioane au murit aici, pe locul pe care îl străbat la pas în mai puțin de o oră.
Intru în casele sclavilor, sunt doar ceva mai mult de o duzină, le văd celulele, pe sexe și vârste, văd carcerele incredibil de strâmte, pașii mei sunt din ce în ce mai obosiți, mai grei, aveam să ajung la hotel aproape în agonie, oricum fără sânge în obraji,fără vlagă, întrebându-mă dacă și eu sunt om. Întrebare năucă, stupidă, obsesivă.
Fotografiez o ușă prin care sclavii morți sau bolnavi erau azvârliți rechinilor, iar cineva îmi spune că după 300 de ani de asemenea festin și la aproape două secole după încetarea lui, actualele generații de rechini continuă să aștepte tainul.
Aici s-a rugat și a cerut iertare în numele Occidentului papa Ioan Paul al II-lea, aici a intrat în carcera strâmtă și a ieșit în lacrimi Nelson Mandela. Oameni și ei.
Fără să vreau, încep să-mi cer iertare la rândul meu, deși nu sunt portughez, olandez, englez ori francez. Îmi cer iertare acestor milioane de suflete fiindcă exist, fiindcă locuiesc la câțiva kilometri de locul supliciului lor, iar la întoarcere, îmi voi deschide o bere din barul frigorific.
Îmi cer iertare pentru că m-am născut în alt timp, pentru că nu le-am fost alături, pentru poza aceasta și pentru blogul acesta care nu poate repara nimic.
Nimic, chiar nimic.
Mâine, plecăm în Insulele Capului Verde”.
Aşa am scris în jurnalul meu, dar nici prin cap nu mi-ar fi dat că trebuie dărâmate statui în ţările coloniale şi asta dintr-un singur motiv.
Lumea a ajuns unde a ajuns în urma unui continuu şir de nedreptăţi. Noi ce să facem acum, să dărâmam Moscheea de la Mangalia fiindcă ne-au luat turcii pielea de pe noi ?
Îmi e teamă că virusul prostiei se va răspândi mai repede decât Covid -19. Proşti sunt în toate ţările lumii şi cum credeţi că se pot elibera de prostie altfel decât decretând că lumea aparţine proştilor, iar a fi deştept este o infracţiune.
Sunt conştient că nu am spaţiu să definesc aici noţiunea de prostie, aş spune însă pe scurt că prostul crede că lumea începe şi se termină cu el.
Cultura lumii este o sublimare a unei realităţi crude, iar arta vindecă bolile. Colosseumul este frumos în sine, chiar dacă acolo au avut loc lupte de gladiatori.
Prostului îi va conveni o lumea din care, încetul cu încetul, să dispară complet arta şi cultura. În acel moment, el nu va avea nicio apăsare pentru fapul că nu a citit nimic, nu a ascultat muzică bună şi nu a căutat să înţeleagă nici baletul, nici opera, nici sculptura, nici poezia, nici teatrul.
Cei care dărâmă statul nu au pus mâna pe vreo carte în viaţa lor, de aceea dărâmă. Nu fiindcă ar avea ei vreo suferinţă cu privire la sclavie. Prostul e incapabil de suferinţe istorice, metafizice.
”Lumea se năruiește sub ochii noștri, într-un ritm aiuritor, care contrazice tot ce știam despre prăbușirea firească a civilizațiilor.
Suntem ca într-o corabie cu timona ruptă, luată de furtună. Încotro ne îndreptăm? Ce dracu’ se întâmplă cu noi?
S-ar putea ca exact aceasta să fie persoana cea mai abilitată să ne dea un răspuns: Dracul.
Într-o scrisoare adresată președintelui Donald Trump, pe 7 iunie, cardinalul Carlo Maria Vigano, fost nunțiu apostolic (ambasador al Vaticanului) la Washington în 2011-2016, afirma că asistăm la un război biblic între Copiii Luminii și Copiii Întunericului. Un război pentru stăpânirea lumii”, scrie Adrian Pătrușcă.
Dacă așa stau lucrurile, propun să strângem rândurile, noi, cei cărora ne e milă de proști.
Chiar dacă proștilor nu le e milă de noi.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)


21 COMENTARII

  1. Dl. Smeoreanu ne spune,pentru a doua oara anul acesta,ca a fost de fata la nu stiu ce primiri oficiale. Am retinut amanuntul de prima data,nu ne spune in schimb in ce calitate a facut-o,o fi secret?
    Legat de tema editorialului, va recomand sa vizitati Memorialul de la Sighet, nu se refera la olandezi,englezi sau francezi , prezinta atrocitatile comunistilor ( atat de dragi tie ) asupra celor care au avut curajul sa-i infrunte! Ce frumos ar fi ca,in loc sa ne scrii despre Ciolacu,Manzana,
    Orlando,Dancila, sa ne improspatezi memoria cu Iuliu Maniu,Bratieni,Argetoianu,Iuliu Hossu…Ce zici, faci o aroganta?

    • ,,Prostul crede că lumea începe și se termină cu el” (Smeoreanu) …….. ,,adică ocupațiunea ta mintală, Coco(șilă), e la alte prostii” (Moromete).

      • Vrei sa reformulezi,la o prima citire se intelege ca prostul e Smeoreanu? Nu cred ca merita o asa caracterizare…Doar ce ne-a amintit,din nou,de avioane private,sefi de stat si de guverne!

        • La o primă citire, dar la a doua?!?! Citatul e din editorial, asta am vrut să spun. Iar faptul că nu înțelegi, te încadrează la finalul editorialului. R.

      • Iarăși începi sa comentezi comentatorii. Dar dacă asa este mai ușor și nu trebuie sa scormonesti după o analiza constructiva, o idee, un gând pozitiv… E mai ușor sa dărâmi.

        • Primul comentariu este o analiză constructivă? Halal! În plus, nici nu v-ați dat seama cât de subtil este editorialistul. Îi face proști (în unele cazuri ,,pe merit”) înclusiv pe criticii săi.

          • Este o evidență. Lăudătorii sai ii dau și mai multa apa la moara,asmutindu-l asupra criticilor. Și invers e valabil. De-asta comentatorii ar trebui sa se ocupe de comentarii despre articol, nu de imprecatii reciproce

    • Coco (sila) se pare ca tu esti bolnav mintal, bah baiatule ! (daca oi fi baiat) !!! Omu’ asta nu pomeneste nimic de politica, de toate aceste nume pe care tu le pui in discutie prin comentariul tau tamp’. Se pare ca tu esti inrolat intr-o „sleahta” de derbedei platita sa denigreze la infinit anumite partide/persoane la fel ca picatura chinezeasca.Nu e articol scris de Smeoreanu sa nu fie comentat de tine in mod negativ. Chiar nu iti dai seama ca esti pe langa subiect, esti de-a dreptul ridicol si nu mai vreau sa-ti adresez alte epitete pe care le-ai merita cu prisosinta. Si inca ceva…lasa bah, Sighetu’ si indeamna oamenii sa viziteze muzeul Penitenciarului Pitesti, recunoscut pentru atrocitatile comise, este mai aproape si mai crud decat iti inchipui tu in dovleacu’ ala de-l tii sa nu te ploua-n gat.

  2. „Fiindcă toţi suntem muritori, îmi e milă şi de proşti.” Un om destept / destupat la minte … nu ar zice asa ceva !

  3. Dakar, terase, bere,avion privat, vaporaș, iar bere, adică locurile unde nu au loc proștii. Povestitorul voiajor încearcă din nou să se dea grămadă și mai aruncă un oscior maidanezilor de serviciu în timp ce așteaptă probabil tot la terasă aplauzele celor care-i pupă poala de două ori pe săptămână. A se citi corect, poala, pe care, de multe ori, și-o pupă și singur.

  4. Vad ca,brusc,s-au reactivat VCititor si CaRiciu , cu placerea lor vinovata de a ma musca iarasi de ….! Unuia chiar nu vreau sa-i raspund , celuilalt ii spun ca , atunci cand ma ignora, gasesc in ceea ce scrie lucruri interesante , chiar de la prima lectura!

    • „Fiindcă toţi suntem muritori, îmi e milă şi de proşti. Proştii au şi ei o viaţă, un trecut al lor care i-a făcut proşti, poate în altă conjunctură nu ar fi fost proşti sau chiar atât de proşti” scrie editorialistul. Dar tu esti o specie de prosti rara, care persevereaza in prostie si care ne improasca pe toti cu dejectii toxice. VCititor poate este muma-ta, eu sunt altcineva cu alta semnificatie grafica si cu alta gandire, bah amaratule ! Daca nu stii sa citesti mai repeta clasele primare.

    • Mă simț pro fund emoționat! Totuși, lăsând gluma la o parte, are dreptate colegul CVititor, te legi de Smeoreanu ca boala de omul sănătos, prea mult, prea dușmănos, prea direcționat. Altfel, deși mă numești Cariciu (Doamne ajută, să fie mare, sănătos și voios), și spui că te mușc de popou (zii Doamne ferește, că am dinți buni și rămâi infirm), și eu îți apreciez textele neutre, corecte, bazate pe realități. Așa că, să luăm aminte!

  5. Domnilor, noi ne certăm și jignim p’aicișa și pe dl Gheorghe îl doare undeva. Măcar odată să-și fi dat cu părerea despre noi, cu bune cu rele. Nuuuuuu, nu se coboară! Propunere: să nu mai comentăm nimic, niciunul. Ce ziceți?

    • Sa comentăm constructiv, pe baza articolului scris de autor. Cum Liiceanu nu-i va răspunde lui Smeoreanu, nici cel din urmă nu va răspunde decât dacă și când vrea comentatorilor. Jignirea și cearta țin de educația comentatorilor. Putem să arătăm educația noastră, domnilor?

Comentariile sunt închise.