Trei crime comise de femei în Argeş!

0
0
  • Suntem lideri în Europa, la violenţa în familie



Cazurile de violenţă domestică au înregistrat o creştere substanţială în judeţul Argeş. În primele patru luni ale acestui an, poliţiştii argeşeni au intervenit la 276 sesizări de acest gen. Mai mult, au fost emise 60 de ordine de protecţie provizorie. Au existat însă şi cazuri în care victimele au refuzat emiterea unui astfel de ordin. În plus, anul trecut în judeţ au avut loc trei omoruri între rude, toate comise de femei.


Violenţa în familie, este un alt domeniu care plasează România într-un ruşinos loc. Potrivit unor statistici realizate la nivel european, în ultimii trei ani, ţara noastră a fost lider la numărul de cazuri de violenţă domestică, în care bărbaţii au fost omorâţi de femei. Pe locul doi ne-am situat la numărul de cazuri în care bărbaţii au ucis femei din familie (soţii, mame, fiice). De asemenea ocupăm în loc fruntaş şi la numărul de cazuri de loviri şi alte violenţe. Statisticile la nivelul judeţului nostru indică faptul că în cursul anului 2019 au fost înregistrate peste 1000 de cazuri de violenţă în familie.
Şi-au ucis rudele
În cursul anului 2019, în Argeş au avut loc 3 omoruri şi şase tentative de omor, comise între rude. În toate cel trei cazuri de omor, crimele au fost comise de femei. Primul a avut loc în februarie când o femei în vârstă de 61 de ani şi-a ucis ginerele cu mai multe lovituri de cuţit. Femeia a vrut să îşi apere fiica, şi l-a lovit pe ginere în timp ce îşi agresa soţia. N cursul anului trecut femeia a fost comandată la 6 ani închisoare. În lua octombrie, la Curtea de Argeş un bărbat în vârstă de 75 de ani, imobilizat la apt a fost găsit mort. Concubina acestuia în vârstă de 56 de ani este acuzată că l-a omorât după ce l-a lovit cu un lemn de mai multe ori. Tot în categoria „violenţe în familie” intră şi pruncuciderea comisă în luna noiembrie 2019 la Topoloveni. O mămică în vârstă de 35 de ani, din comuna Bogaţi a născut în timp ce era schimbul III, a băgat copilul viu într-o pungă şi l-a aruncat la funoi în curte. Cadavrul a fost găsit a doua zi de colegi.
Numărul victimelor a crescut cu 41%
În judeţul Argeş, au fost sesizate în cursul anului 2019, un număr de 1178 infracțiuni privind violența în familie, având în creștere cu 4% față de 12 luni 2018 (1136).
Numărul autorilor a crescut cu +15, de la 1175 în 12 luni 2018 la 1190 în 12 luni 2019.
– În creștere se află și numărul victimelor (+41), ajungându-se la 1241 în anul 2019.
– În perioada anului 2019, 675 dintre aceste infracțiuni au fost comise în mediul rural, în scădere cu – 27% față de 2018 (702 sesizate). Față de anul 2018, numărul infracțiunilor privind violența în familie a crescut în mediul urban, de la 434 la 503 în anul 2019 (+16%).
– Din totalul de 1178 astfel de fapte, 943 au fost comise la domiciliu și 235, în spații publice. În anul 2019, au fost emise 127 de ordine de protecție, în creștere cu 24% față de anul 2018.
Cei mai mulţi dintre autori sunt bărbaţi
În anul 2019, cele mai multe fapte săvârșite asupra unui membru de familie au fost loviri sau alte violențe (748), în creștere cu +39 (+6%) față de anul 2018, reprezentând un procent de 63% din totalul de 1178 infracțiuni comise asupra unui membru al familiei.
Profilul autorilor: femei – 165, bărbați – 1020, minori – 5. Dintre autori, 86% sunt majori de sex masculin, in crestere fata de anul 2018. Profilul victimelor: genul feminin – 906 (dintre care minore – 220), genul masculin – 335 (dintre care minori – 180). Dintre victime, 55% sunt majore de sex feminin.
463 de victime sunt soți/soții sau foști soți ai autorilor;
137 de victime au calitatea de concubin/-ă față de autor;
92 victime sunt părinți/tutori legali fata de autor;
424 victime au calitatea de fiu/fiică față de autor;
125 victime sunt incadrate in categoria „altele”.
În patru luni, aproape 300 cazuri
Statistica privind intervenţiile poliţiştilor în cazuri de violenţă în familie în primele 4 luni al anului 2020 arată astfel:
Intervenții ale polițiștilor la cazuri de violență domestică – total – 276
Intervenții ca urmare a sesizărilor formulate prin dispecetarul 112 – 251
Cu risc iminent – 104, dintre care: 44 victime au refuzat emiterea ordinului provizoriu de protecţie şi în 60 de cazuri au fost emise ordine provizorii de protecţie.
Despre ordinul provizoriu de protecţie
Dacă, până în 2018, pentru protecția victimei violenței domestice era posibilă doar emiterea unui ordin de protecție de către instanța de judecată, în urma modificărilor aduse prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018 ,poliţiştii pot opri temporat ieşirile violente ale celui în cauză, prin emiterea unui ordin provizoriu de protecţie valabil pe 5 zile.
Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care sunt în exercitarea atribuţiilor de serviciu și constată că există un risc inevitabil ca viaţa, integritatea fizică sau libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul reducerii acestui risc. Polițiștii evaluează situația în baza unui formular de evaluare a riscului. Singura situație în care ordinul de protecţie provizoriu nu poate fi emis, deși polițistul constată existența riscului inevitabil, este cea în care victima/victimele se opun cu fermitate, opoziția materializându-se prin semnătura victimei pe formularul de evaluare a riscului, după ce aceasta a fost informată în prealabil despre riscurile la care se expune.
Ordinul de protecţie provizoriu poate fi dispus pentru o perioadă de 5 zile și prevede una ori mai multe măsuri de protecție.
Ordinul de protecţie provizoriu poate fi contestat la judecătoria pe raza căruia a fost emis, în termen de 48 de ore de la comunicare.
Este important de menționat că încălcarea, de către agresor, a oricăreia din măsurile dispuse prin ordinul de protecție provizoriu constituie infracțiune, acesta riscând pedeapsa cu închisoarea de la o lună la un an.
Victima sau chiar martorii cazurilor de violență domestică pot sesiza polițiștii competenți în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie, ori prin sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112.
Dacă ordinul de protecție nu a fost emis (ca urmare a opoziției victimei și/sau din cauza inexistenței riscului inevitabil), victima se poate adresa cu o cerere pentru emiterea unui ordin de protecție, la judecătoria în a cărei rază teritorială are domiciliul. M.Sandu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.