Şcoala începe pe 14 septembrie!

0
0
  • Autorităţile au făcut anunţul aşteptat de elevi şi părinţi
  • Prezenţa la cursuri este însă condiţionată de trei scenarii ce vor fi luate în calcul



Anul şcolar 2020/2021 va începe pe 14 sep­tembrie după cum au anunţat guver­nanţii, însă prezen­ţa fizică a elevilor la şcoală va fi posibilă în funcţie de scena­riul în care se află localitatea unde se fac cursurile.


Astfel, sunt luate în calcul trei scenarii – roșu, galben și verde – în funcție de situația epidemiologică. Certitudinea că şcoala va începe pe data de 14 septembrie pentru elevii din învăţământul preuniversitar a fost confirmată de președintele Klaus Iohannis, decizia fiind luată la Cotroceni, într-o ședință la care alături de șeful statului au participat premierul, mai mulți miniștri și șeful DSU, informează digi24. ro. Prezența fizică a elevilor în școli va fi însă posibilă în funcție de cele trei scenarii care sunt în dezbatere, avându-se în vedere numărul de cazuri noi COVID din ultimele 14 zile la mia de locuitori. Deciziile finale vor fi luate de către autoritățile locale.
Scenariul verde
Este varianta cea mai optimistă, cea în care mai puţin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19, în ultimele 14 zile. Conform Minsitrului Educaţiei, în cazul scenariului verde, în care este prevăzut ca toți copiii să meargă la școală, acest lucru este obligatoriu, nu opțional. „Atât timp cât nu există niciun pericol, nu văd de ce nu trebuie să își trimită părintele copilul la școală. Decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență este luată împreună cu DSP. Deci dacă de acolo se spune că nu există niciun pericol, nu văd de ce nu ar participa la cursuri elevii”, a spus Anisie.
Scenariul galben
Scenariul galben, cel privind un risc mediu, presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. În acest caz, prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali. Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.
Scenariul roșu
Scenariul roșu, considerat de avarie, înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În acest caz, şcoala se închide de tot, iar orele se vor face online. Conform preşedintelui, în prezent, doar 50 de localități din România s-ar încadra la scenariul roșu, iar în scenariul „galben”, câteva sute.
Situaţia e analizată local
Scenariile se vor actualiza permanent, în funcție de situația epidemiologică locală. Pentru fiecare judeţ, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea şcolii și a Inspectoratului Școlar, va decide dacă elevii vor merge la şcoală sau vor învăţa online. „Ddecizia este una descentralizată, la nivelul localității. Prin urmare, unitatea de învățământ știe cel mai bine care este situația din punct de vedere al infrastructurii dar și din punct de vedere al îmbolnăvirilor. Astfel în cadrul Consiliului de Administrație al unității de învățământ, se stabilește scenariul, după care se va transmite către Inspectoratul Școlar Județean care, împreună cu DSP, analizează și din punct de vedere epidemiologic situația dar și din punct de vedere a ceea ce școala a decis în consiliul de administrația și împreună în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență vor lua decizia suspendării cursurilor”, a declarat ministrul. S.M.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.