Pescuitul la feeder pe caniculă

0
  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit



Curierul Zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cât mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi.


În acestă ediţie vă prezentăm ”Pescuitul pe caniculă” și ”Mămăliga pentru cârlig”. Informaţiile sunt oferite de Adi Petrișor, pescar de compețitie, de 4 ori campion național la feeder, 3 titluri de vicecampion național la individual, 4 titluri campion național cu echipa la staționar, câștigător a mai multor concursuri importante din țară, atât cu feederul cât și la stationar, realizator de emisiuni tv la postul Fishing&Hunting Chanel.
Cum pregătim nada
Mulți pescari se întreabă cum e bine să abordam o partidă de pescuit pe râu, la feeder, pe aceste temperaturi ridicate, pentru a avea și rezultate notabile. Ei bine, din punctul meu de vedere, problema este mult mai simplă precum pare la prima vedere. Zilele trecute am ieșit la un pescuit cu feederul pe Mureș. Încă din start știam că din cauza căldurii când vine vorba de nadă trebuie să pescuiesc cât mai simplu. Am pregătit un kilogram de special concurs și un kilogram de, atenție, Crap-caras Negru, o nadă relativ noua pe piață, dar foarte utilă în mai toate cazurile. La aceasta am adăugat o mână de sare pentru a oxigena apa și a scăpa în mare parte de peștii mici. Am umectat-o în două trepte și am început să pescuiesc.
Rezultate bune la caras și crap
După cum v-am explicat și în alte articole, de obicei, când temperaturile sunt ridicate nu folosesc aditiv deloc. Nici în acest caz nu am folosit, nada simpla fiind cea mai bună. Ca linie, nimic deosebit, fir principal de 0.20, un coșulet de 45 grame, forfacul de 80 centimetri, un cârlig mărimea 16, iar în el un vierme. Înainte să atașez cârligul am lansat câteva coșulețe cu nadă pe vadul unde urma să pescuiesc. Am început pescuitul și după nici 3 minute a venit și prima trăsătură, un caras ca palma. Un amănunt interesant e că am avut separat niște râme pe care le-am tăiat pe rând în nadă. Am avut prezentări foarte dese, am prins caras, am prins platică și ochioasă într-un ritm alert.
Și scobarii au fost atrași
La un moment dat am încercat să prind ceva pești mai mari și atunci am pus un cârlig mărimea 14 și 2 bucăți de Mini-pop-up de scobar și am lungit struna cu 30 de centimetri. Din acel moment am prins numai scobari, nu mari ce-i drept, dar am prins. Scobarii erau acolo, dar din cauza plăticii și a carasului nu apucau să vină să mănânce. Prin ridicarea cârligului și lungirea forfacului am reușit să prind foarte bine. Nu am vizat scobarii când am făcut această mutare, vizam să prind câțiva pești mai mari însă ce s-a întâmplat a fost mult mai interesant. Vă recomand să folosiți cu încredere nada Crap-Caras Negru deoarece este o nadă ce functionează în mai toate cazurile și nu uitați de Mini-pop-up-urile Benzar pentru că sunt senzaționale.
Mămăliga pentru cârlig
Pregătirea mămăligii este foarte foarte simplă, se adaugă 2 părți făină de mălai și o parte făină albă de grâu, se amestecă omogen, după care se toarnă apă preferabil aditivată, eu am folosit aditivul Secret de la Benzar, unul foarte bun la crap, caras, plătică, plus un vârf de cuțit de colorant galben. Se amestecă exact ca și nada, atenție însă, este mult mai greu deoarece cu cât adăugăm mai multă apă, ea se leagă mai tare. Amestecăm foarte bine mămăliga până în momentul în care devine foarte lipicioasă, nu moale. După această operațiune se lasă 5 minute, timp în care se pune apa la fiert, în momentul în care apa fierbe 5-6 minute se fac niște chifteluțe si se pun la fiert. De preferat chifteluțele din mămăligă să fie cam de aceeași dimensiune dacă nu, nu vom putem estima atunci când sunt gata. Timpul de fierbere este cuprins între 10-15 minute, în timpul fierberii dacă doriți mai puteți adăuga și aditiv, nu strică deloc.
Păstrați-o într-un prosop umed
Dupa ce ati oprit focul, mămăliga trebuie să stea cam 5 minute în apă fiartă după care chifteluțele de mămăligă se pun într-un prosop umed poate chiar ud și se acoperă. Dimineața înainte de a merge la pescuit dacă constatați că prosopul s-a uscat, îl mai udați o dată, dacă credeți că totul s-a terminat vă înșelați, în momentul când dumneavoastră ajungeți la pescuit luați o chifteluță de mămăligă puneți în palmă niște aditiv și începeți să frământați. La început nu e tocmai plăcut, e destul de greu însă pe parcurs ce mămăliga se înmoaie și prinde contur o sa vedeți o mămăligă excelentă pentru pus pe cârlig. Va ieși moale și foarte lipicioasă, lucru care o face să stea foarte foarte bine pe cârlig.
Vă recomand ca pe parcursul partidei de pescuit mămăliga sa o pastrati tot intr-un prosop umed. M.D.