- A căzut în gol, sub ochii turiştilor
Un militar de carieră, comandantul Batalionului 2 Ceremonii Onoruri Militare și Intervenție de la Brigada 30 Gardă Mihai Viteazul, din București, a murit sâmbătă în urma unui accident în munţii Făgăraş. O turistă a văzut când bărbatul, în vârstă de 40 de ani, a căzut de pe creasta Arpășelului. Echipajul Salvamont Argeş care a intervenit, l-a găsit pe ofiţer în viaţă dar acesta a decedat din cauza multiplelor traumatisme suferite în momentul prăbuşirii.
Aflată pe un traseu montan din munţii Făgăraş, o turistă a fost martora unui accident cumplit care a avut loc pe creasta Arpăşelului, numită de oamenii muntelui, “Marele V”. Femeia a sunat la 112 anunţând că a văzut pe cineva căzând „ca un bolovan”. Bărbatul s-a prăbuşit în gol, aproximativ 400 de metri. Din nefericire, intervenţia salvamotiştilor argeşeni nu l-a putut salva. În zonă a fost chemat şi un elicopter, dar când a ajuns aparatul de zbor, bărbatul a murit. „Am fost anunțați prin 112 referitor la un turist… Apelanta care ne anunța a spus că l-a văzut căzând exact ca un bolovan din piatră în piatră, de pe un perete. Colegii mei s-au deplasat la locul accidentului și era clar că a căzut foarte mult pentru că avea multiple traumatisme. Am sperat că putem să-l livrăm în viață elicopterului. A supraviețuit până a venit elicopterul, era inconștient, dar leziunile au fost incompatibile cu viața și a decedat. Era pe un traseu de alpinism, numai că alpinismul se face împreună cu un coechipier și cu asigurări. Or, se pare că domnul era un experimentat al muntelui, mergea pe munte, dar a ales să meargă singur și s-a întâmplat ce nu trebuia să se întâmple. Când l-am găsit era inconștient. Sunt foarte multe situații în care muntele este tratat cu superficialitate. Nu reușim să-i facem să înțeleagă că nu trebuie să trateze munții așa cum sunt tratați. Nu e cazul acum! Domnul care din păcate a decedat era echipat cum trebuie. Numai că ceea ce și-a ales să facă nu era de făcut în felul acesta – fără asigurări, fără un coechipier”, a declarat după intervenţie, Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş.
Elicopterul a venit degeaba…
După ce a fost constatat decesul turistului, trupul neînsufleţit a fost transportat la Servciul de Medicină Legală Argeş. Salvatorii montani spun că în timpul intervenţiei s-au confruntat cu o problemă: traficul aglomerat! Astfel intervenţia lor a fost întârziată, timpul de răspuns la solicitare fiind ceva mai lung. „Când au ajuns colegii mei la el prezenta multiple fracturi traumatisme şi cerebrale şi cranio cerebrale. În timp ce colegii mei urcau, elicopterul era pe drum dar din păcate în timpul manevrelor de resuscitare, a intrat în stop-cardio respirator şi a decedat. Corpul a fost transportat la Piscul Negru pentru cercetările legale iar colegii mei s-au retras la Cota 2000 Transfăgărăşan. Colegii au întâmpinat dificultăţi pe drum şi la dus şi la întoarcere din cauza traficului aglomerat. Pentru că nu avem girofar, întâmpinăm mari probleme cu deplasările la locul intervenţiei. Sperăm să se facă ceva în sensul acesta din cauză că noi, în legea noastră, avem dreptul să avem girofar dar nu suntem trecuţi în Codul Rutier ca fiind serviciu de urgenţă”, a explicat Ion Sănduloiu.
Bărbatul care şi-a găsit sfârşitul este militar de carieră, fiind vorba de maiorul Radu Florin T. de 40 de ani, din Bucureşti. Acesta era comandantul Batalionului 2 Ceremonii Onoruri Militare și Intervenție de la Brigada 30 Garda „Mihai Viteazul”, din București, cea care asigură garda de onoare la toate ceremoniile oficiale. Era pasionat de munte şi făcea deseori drumeţii, de unul singur. M.Sandu