Firmele argeşene pot accesa mai multe programe de finanţare

0
0
  • Soluţii pentru trecerea peste criza financiară



Firmele argeşene pot benefica de mai multe programe de finanţare pentru a trece mai uşor peste criza financiară provocată de epidemia de coronavirus , iar îns­crierile pentru aceastea deja se fac.


Programele pentru care înscrierile au început deja sunt:
-IMM Invest – este primul program major care a fost pus pe picioare, de la începutul crizei coronavirusului. Acesta permite întreprinderilor mici și mijlocii, în esență, să acceseze credite garantate de stat pentru investiții și capital de lucru. În plus, se dau și granturi pentru acoperirea temporară a dobânzii. Înscrierile au început pe la mijlocul lunii aprilie 2020 și încă sunt în derulare (fondurile programului au fost suplimentate recent).
– Programului Operațional Capital Uman – Instruirea pe competențe digitale a salariaților din IMM-uri și întreprinderi mari se face prin intermediul Programului Operațional Capital Uman. În acest caz, înscrierile au început la mijlocul lunii august 2020 – în cazul IMM-urilor, banii sunt ceruți de patronate și apoi valorificați pentru instruirea salariaților, iar în cazul întreprinderilor mari – firmele cer banii direct și apoi se ocupă de instruire. Programele erau de mult timp în plan, dinainte de criză.
– Programul Național de Dezvoltare Rurală – Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri, care se acordă prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, este alt program pe care Guvernul oricum urma să-l desfășoare, la fel ca în anii trecuți. Înscrierile pentru finanțarea nerambursabilă de până la 50.000 de euro au început la mijlocul lunii iulie 2020 și sunt programate să țină până la mijlocul lunii octombrie 2020.
Programele care urmează să devină funcţionale sunt:
-Programul Operațional – pentru granturile destinate IMM-urilor ce au fost reglementate prin OUG 130/2020. Recent, România a primit aprobarea Uniunii Europene pentru program, astfel că înscrierile urmează să demareze în perioada următoare, după ce se oficializează și ghidul de accesare a finanțărilor.
-Programul Operațional Regional – va permite, în curând, solicitarea unor finanțări consistente pentru IMM-uri, conform unui ordin de ministru oficializat zilele trecute. Este vorba de o finanțare între 1,5 și 6 milioane de euro pentru dezvoltarea unor activități precum fabricarea încălțămintei, fabricarea cimentului, fabricarea de aparate electrocasnice, fabricarea de mobilă sau colectarea deșeurilor. Urmează să se anunțe când încep înscrierile.
-IMM Leasing – este un program oficializat în iulie 2020 prin OUG 118/2020, dar pentru care încă n-au început înscrierile. Deși recent au fost făcute unele optimizări la program, în continuare n-avem normele de aplicare și bugetul pentru anul curent, pentru ca înscrierile să fie posibile. IMM Leasing presupune că statul va garanta contractele de leasing încheiate de IMM-uri pentru a lua echipamente tehnologice și autovehicule de transport.
Facturi garantate
– IMM factor- este alt program pentru întreprinderile mici și mijlocii care încă este nefuncțional. Acesta a fost oficializat zilele trecute prin OUG 146/2020, dar mai are nevoie de norme de aplicare și de buget pentru ca înscrierile să fie posibile. Prin program, Guvernul va garanta facturile pe care firmele le vor „deconta” la bănci și instituții financiare nebancare din dorința de a obține rapid bani prin factoring.
-Altă finanțare ce ține de Programul Operațional Competitivitate este Programul național de digitalizare a microîntreprinderilor și IMM-urilor, oficializat recent prin hotărâre a Guvernului. Acesta va deveni accesibil după ce vor apărea regulile sale de acordare și după ce se va stabili o perioadă de înscriere.
– Electric Up, care abia a fost pus în dezbatere publică sub forma unui proiect de ordonanță de urgență. Programul va permite IMM-urilor să acceseze 100.000 de euro pentru achiziția de panouri fotovoltaice și prize de încărcare pentru mașini electrice. La fel, după oficializare, vor mai fi necesare unele formalități înainte să se ajungă la înscrierile efective. S.M.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.