Mînzînă cel Sarcastic

1

  • Din punctul meu de vedere



Dacă reuşeşti să descoperi care este principala trăsătură de personalitate a unui om, poţi apoi să îl desfaci ca pe un pachet de biscuiţi.
În cazul lui Ion Mînzînă, candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean Argeş, această axă a persoanei este ironia, cu pandantul ei – autoironia.
Din momentul în care Ion Mînzînă se autoironizează, forţa sa creşte exponenţial şi aş vrea să explic acest mecanism psihologic pentru a da posibilitatea şi altora să îl folosească.


Umorul îndreptat împotriva ta este detaşare de sine, ca atunci când un soldat aflat în linia întâi reuşeşte să îşi anihileze teama de moarte şi, din acel moment, nimeni şi nimic nu îi mai stă în cale.
Autoironia este camuflajul perfect pentru toate calităţile cu care poţi înfrânge orice adversar, fiindcă acesta nu îţi vede armele şi nu ştie cum şi când vei lovi.
Considerând că băşcălia este tot ce îl defineşte pe Ion Mînzînă, inamicii, dar şi colaboratorii pleacă după fentă, cum se spune în limbaj fotbalistic, moment în care omul se prăvăleşte peste ei ca un munte. Fiindcă Ion Mînzînă chiar asta este, un munte de om de pe care pornesc, atunci când te aştepţi mai puţin, avalanşe care mătură orice întâlnesc în cale în cale.
Nu e bine să te pui rău cu Mînzînă cel Sarcastic. Începe prin a fi zeflemitor cu el însuşi, inducând interlocutorului un fel de hipnoză, iar apoi jocul e simplu: un lucid domină un adormit.
Pentru că acest om candidează pentru principala funcţie din judeţul Argeş, am vrut, pentru cei care ştiu să aprecieze analiza psihologică, una întotdeauna aproximativă dar capabilă să ofere indicii, să le semnalez cu cine au de a face. Au de a face cu o forţă a naturii.
Forţă a naturii fiind, Mînzînă trece nu doar prin uşi, lasă impresia că poate trece şi prin pereţi pentru a obţine ceea ce consideră că este de obţinut.
Interesant este că substratul acestei energii este unul moral, o moralitate de cartier, ce e drept, dar extrem de solidă. Personajul nu acceptă nimic ce ar putea fi nedrept, asupritor, lipsit de fair-play. Pe aceste valori morale îşi fundamentează şi puternicul său filon patriotic.
Cine sesizează această trăsătură de caracter merge cu Mînzînă până la moarte, cum se zice, iar de aici impresia de unitate a echipei de la PSD Argeş, sesizată, săptămâna aceasta, şi de Marcel Ciolacu.
” Vom câștiga Consiliul Județean pentru că Ion Mînzînă este omul de care Argeșul are nevoie pentru a continua să își dezvolte infrastructura. A adus cei mai mulți bani din județ din ultimii 30 de ani – peste 240 de milioane de euro din fonduri europene; asta va face și în următorii 4 ani! Sunt convins că Nelu Mînzînă va fi unul dintre cei mai buni președinți de Consilii Județene din țară!” a scris Ciolacu pe Facebook.
Înainte, la conferința de presă de la sediul PSD, același Marcel Ciolacu spusese:
„Efectiv fac o echipă, se înţeleg din mers, vorbesc de proiecte comune deja, ştiu problemele judeţului, problemele oamenilor. (…) Fac foarte puţină politică, iar discuţiile (…) sunt nu discuţii politice, ci discuţii administrative. (…) Argeşul este pe mâini bune şi în drumul corect în acest moment”.
Nu e puțin lucru, deoarece șeful de la București nu va putea spune despre mulți președinți de consilii județene şi despre multe organizaţii aceleaşi vorbe.
Dacă ar fi să privim scena politică argeşeană ca pe un platou în care turnează filme, pot spune că Ion Mînzînă este actorul potrivit distribuit în rolul potrivit.
La liberali, de pildă, regizorul a distribuit un profesor universitar în rolul de candidat la CJ, numai că profesorul sare la bătaie şi îşi anulează statutul academic. Un viceprimar a fost distribuit în rolul subalternului care îl bate pe şeful cel rău, numai că şeful nu a mai candidat şi rolul nu mai poate fi jucat.
Mînzînă este însă în rolul său fiindcă pentru a duce proiectele la final şi a aduce bani în zonă e nevoie de acest munte de om cu avalanşele lui care mătură obstacolele.
Un psiholog mai mare decât mine,e vident, spunea că ”pentru a învăța să râdem de noi înșine este necesar să avem un sentiment bine dezvoltat al conștiinței de sine. Dar și mai important este să deținem un nivel ridicat al acceptării de sine. Dacă suntem norocoși și am crescut într-un mediu care a încurajat aceste abilități, este minunat. Dacă nu, trebuie să lucrăm zilnic pentru a le dobândi sau a le dezvolta. Acceptarea de sine înseamnă să înțelegem cine suntem cu adevărat, care sunt punctele noastre forte și care ne sunt slăbiciunile. Acceptarea de sine ne va ajuta să ne simțim confortabil în lume și să fim sinceri cu noi înșine”.
Un asemenea om este Ion Mînzînă.
Sper să aveţi ce face cu această schiţă de portret pe care nu mi-a comandat-o nimeni, au realizat-o pentru a vă ajuta să votaţi avizat.În fond, politicienii sunt şi ei oameni şi dacă nu îi vom cunoaşte vom pune ştampila aşa cum ne spun alţii prin metodele lor de manipulare din ce în ce mai refinate şi eficiente.
Pentru a vota în cunoştinţă de cauză şi a nu ne odihni mintea în bula în care ne plasează Facebook este nevoie de cunoaştere şi asta am încercat să ofer în acest articol.
Pentru a avea umor, trebuie să fii inteligent şi puternic.
Mînzînă cel Sarcastic are aceste calităţi absolut obligatorii pentru un lider.
Votaţi cu cine vă place.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni şi joi)