Nea Tică a murit la 108 ani!

0



  • Argeşeanul cel mai longeviv



Alexandru Zamfirescu, cel mai vârstnic argeşean şi veteran de război din Argeş, a murit la sfârşitul săptămânii, la vârsta de 108 ani. Acesta a fost condus pe ultimul drum duminică. Era al doilea dintre cei mai longevivi români.


Alexandru Zamfirescu, nea Tică, aşa cum i se spunea s-a născut pe data de 23 iulie 1912. Cartea sa de identitate era valabilă până în 2072, când ar fi trebuit să împlinească 160 de ani. A fost căsătorit timp de 65 de ani, are copii, nepoţi, stănepoţi şi stră-strănepoţi. Într-un interviu acordat Curierului zilei în anul 2018, acesta a vorbit despre viaţa sa plină de întâmplări fericire sau mai puţin fericite. A mărturisit că i-au plăcut femeile, pe care le respecta şi le aprecia. Spunea cu mândrie că soţia lui era una dintre cel mai elegante doamne, la acea vreme. La cei 106 ani ai săi, pe atunci, veteranul de război era ancorat în actualitate, se informa constant despre noutăţi şi nu îi scăpa niciun eveniment de nivel judeţean, naţional sau chiar internaţional. Zilnic se uita la ştiri. A fost veteran de război din Al Doilea Război Mondial, a fost deţinut politic şi a cunoscut, de-a lungul vieţii, numeroase personalităţi. A povestit cum l-a întâlnit pe mareşalul Antonescu, în urma unei misiuni de recunoaştere, la Odesa, în Ucraina. Secretul longevităţii sale era, după cum mărturisea, o viaţă cumpătată. Era foarte bine îngrijit, iarna urma o cură de vitamine şi nu lua medicamente.
Sicriul a fost învelit în drapel
După ce a luptat pe frontul de Est, Alexandru Zamfirescu a fost deţinut politic în mai multe închisori din ţară, printre care şi teribila închisoare Piteşti. A făcut în total 13 ani de detenţie (1959-1972). Nea Tică a încetat din viaţă săptămâna trecută. ”Plecarea sa dintre noi la cele veșnice constituie o mare pierdere, dar suntem încredințați că acolo, în cer își va lua dreapta răsplată de la Bunul Dumnezeu și va fi alături de camarazii veterani care au trecut la cele veșnice. În semn de respect față de veteranul de război Alexandru Zamfirescu, acesta a fost învelit și înhumat în cimitirul comunei cu Drapelul Național oferit de către cele două asociații, drapel pe care l-a iubit și respectat din tot sufletul său toată viața. Fie ca memoria sa să fie mereu vie în sufletele tuturor celor care l-au cunoscut, prețuit și iubit”, a declarat Dan Arsenescu, președintele Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități (A.M.V.V.D.) Argeș, în necrologul ținut la înmormântarea care a avut loc duminică, la Costeşti. Argeşeanul Alexandru Zamfirescu era printre primii trei, cei mai logevivi, fiind al doilea cel mai vârstnic român. Acesta a fost depășit doar de Ioan Lascău, cel care a împlinit 108 ani în 25 februarie 2020. Tot în acest an, în luna februarie, a încetat din viaţă şi cea mai vârstnică femeie, argeşeanca Elena Păceşică, din Poienarii de Muscel, la 106 ani.  M.Sandu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.