Acei oameni care ne controlează

10



Fiindcă vă simpatizez mult, chiar dacă unii dintre dumneavoastră mă mai insultaţi la rubrica de comentarii, azi vă voi dezvălui câteva secrete pentru a vă ajuta să înţelegeţi ce se întâmplă dincolo de aparenţele vieţii politice. Secretele ţin de un domeniu spectaculos şi strâns legat de politică, anume psihologia socială.


Să începem.
În timpul războiului din Coreea, chinezii au fost foarte eficienţi în convertirea la comunism a prizonierilor americani. Îi puneau să scrie un eseu negativ despre America şi îi recompensau cu câteva boabe de orez şi nişte bomboane. Nu mult, pentru că, ce să vezi, chinezii ştiau că o recompensă mare ar fi avut un efect contrar. Pe scurt, prizonierii care primeau puţin orez se converteau la comunism, cei care primeau mai mult nu se converteau. Ideea este că psihicul prizonierilor nu suporta să se vândă pe nimica toată şi cei care primeau o recompensă mică preferau să îşi schimbe ideile decât să accepte că au fost cumpăraţi cu un pumn de orez. Cei care au primit mult orez ştiau măcar pentru ce au criticat America şi rămâneau la aceleaşi păreri anticomuniste.
Mecanismul psihologic a fost descoperit în urmă cu vreo 70 de ani de către psihologul Leon Festinger şi se numeşte Disonanţa Cognitivă. Oamenii nu suportă să aibă două idei care se bat cap în cap şi au tendinţa să renunţe la una în favoarea celeilalte.
Vedeţi vreo legătură cu mărirea pensiilor cu 14 % ? Eu o văd. Dacă pensiile ar fi fost mărite cu 40 %, toată lumea ar fi spus că acest fapt se datorează PSD. Mărirea cu 14 % este vine însă clar de la PNL. Apoi, o recompensă mare i-ar fi lăsat pe toţi pensionarii cu aceleaşi idei politice, în schimb una mai mică ar putea să aibă efect şi unii dintre cei care votau cu PSD să voteze cu PNL.
Leon Festinger a făcut următorul experiment. A dat unor studenţi 1 dolar ca să spună o minciună, iar altor studenţi le-a dat 4 dolari. Cei care minţiseră pentru un dolar spuneau că e posibil să fi spus adevărul, ceilalţi erau conştienţi că au spus minciuni.
Ce vreau să spun cu aceste exemple este că psihicul uman nu reacţionează liniar, cum cum cred PSD-iştii şi cum credea, mai ales, Liviu Dragnea. Când măreşti pensii şi salarii nu obţii neapărat voturi, fiindcă oamenii sunt ciudaţi şi pot fi puşi în situaţia de disonanţă congnitivă.
Cine îi pune ? Îi pun specialiştii în psihologie socială care lucrează pentru PNL.
De la o vreme, nu experţii în publicitatea electorală sunt cei mai importanţi, ci psihologii nevăzuţi care cunosc modul de reacţie al conştiinţei omeneşti.
Un alt exemplu.
Psihologii Darley şi Latane au făcut şi ei un experiment. Într-o cameră, mai mulţi studenţi erau puşi să completeze un chestionar. Unii erau pe mână cu psihologii, majoritatea nu ştiau ce se întâmplă. Când camera s-a umplut de un fum gros dar inofensiv venit prin gura de aerisire, studenţii naivi se uitau în jor să vadă dacă cineva se panichează. Fiindcă erau destui cei care ştiau ca totul este pus la cale, nimeni nu s-a impacientat, iar celor care ar fi fost gata să plece din încăpere le-a fost ruşine să o facă.
Sper că aţi înţeles, fiindcă nu am spaţiu să explic pe larg. Ideea este că oamenii ţin să îşi respecte blazonul. Studenţii au dorit să arate că lor nu le este teamă, sunt curajoşi şi echilibraţi, procedează precum majoritatea.
Vă întreb dacă nu găsiţi asemănări cu o situaţie recentă din viaţa noastră socială. Medicii şi profesorii s-au bucurat de salarii mărite de PSD , dar au preferat să voteze cu PNL.
Psihologii sociali au tras concluzia că oamenii iubesc mai mult eticheta socială decât chiar o viaţă mai bună. Ceea ce considerăm a fi bune maniere reprezintă o forţă mai puternică decât dorinţa sau frica.
Sper că nu v-am îmcurcat prea tare, oricum specialiştii care susţin un anumit partid aflat la putere nu se simt deloc încurcaţi, ei au învăţat în occident cum poate fi manevrată o masă mare de oameni. În cazul nostru, o mare masă de români.
Să ne fie de bine şi să trecem la ultimule xemplu, fiindcă apoi se termină articolul.
În 1961,un asistent în psihologie de la Yale a vrut să studieze supunerea faţă de autoritate. Îl chema Stanley Milgram şi unii aţi auzit, probabil, despre experimentele lui. Nu am spaţiu să vă detaliez experimentul, dar concluzia a fost că în proporţie de 65 % oamenii se supun autorităţii până la punctul de a face rău semenilor lor.
Credeţi că atunci când Nicuşor Dan a făcut-o ”panaramă” pe Gabriela Firea a fost din capul lui ? Posibil da, dar mai degrabă nu. Cei care l-au coordonat au știut că dacă el, ca autoritate, o face pe Firea ”panaramă”, electoratul său nu va ezita să meargă furios la vot. Furios, asta e ideea.
Dar în legătură cu Rareș Bogdan, ce credeți ? Oare, omul s-a smintit și a devenit atât de grobian încât să o facă pe Renate Weber ”nenorocită ordinară”, ori a dorit, ca autoritate, să le transmită fanilor că e vremea să verse sânge ?
L-a sfătuit cineva pe Rareș Bogdan să facă asta ? Eu așa cred, dumneavoastră credeți ce vreți.
Din păcate, aici trebuie să mă opresc. Ideea este că stăpânii inelelor știu secretele vieții noastre psihice și nu ezită să se folosească de ele pentru a ne controla.
Acei oameni care ne controlează sunt, mai ales, psihologi. Și eu sunt psiholog, dar încerc să vă descurc, nu să vă încurc.
La bună vedere.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)