Alegerea băţului şi mulinetei de feeder

0

  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit



Curierul Zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cât mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi.


În acestă ediţie vă prezentăm ”Alegerea băţului şi mulinetei în pescuitul la feeder” şi „Nada pe timp de iarnă”. Informaţiile sunt oferite de Adi Petrişor, pescar de compeţitie, de 4 ori campion naţional la feeder, 3 titluri de vicecampion naţional la individual, 4 titluri campion naţional cu echipa la staţionar, câştigător a mai multor concursuri importante din ţară, atât cu feederul cât şi la stationar, realizator de emisiuni tv la postul Fishing&Hunting Chanel. Cu siguranţă mulţi dintre dumneavoastră vă pregătiţi de pescuit şi doriţi să vă echipaţi cu scule noi… beţe, mulinete, coşuleţe, cârlige şi lista poate continua. Dacă nu ştiţi de unde să porniţi în alegerea băţului de pescuit sau a mulinetei, iată câteva sfaturi din partea mea.
3,6 m, lungimea ideală
În primul rand trebuie să aveţi în vedere peştii vizaţi şi locul de pescuit. Aici fac referire la o apa stătătoare sau curgătoare. Daca vizaţi peşti cum ar fi scobarul, plătica, morunaşul, carasul atunci trebuie să vă îndreptaţi spre un feeder ligh sau medium light cu acţiunea vârfurilor începând cu 0,75 oz şi terminând cu 1,5 oz. Băţul trebuie să aibă o putere de aruncare de maxim 60 de grame, iar lungimea să nu depăşească 3.60. Pentru lungimea băţului de feeder mai trebuie să aveţi în vedere şi distanta la care pescuiţi. Dacă trebuie să lansaţi mai departe atunci cu siguranţă nu veţi putea folosi un băţ scurt. Eu prefer beţele de 3.40 sau 3.60. Cu un astfel de feeder puteţi pescui fără probleme şi pe un râu al cărui debit nu este foarte mare cât şi pe balta. Chiar şi la ciortani nu veţi avea niciun fel de problemă la scoaterea peştelui. Acest model de lansetă este şi preferatul mea în pescuitul cu feederul.
Bătul în funcţie de peşti
Dacă peştii vizaţi sunt crapii mari şi aruncările la distanţă atunci datele problemei se schimbă. Avem nevoie de un băţ mai solid, cu o putere de aruncare de 100-120 grame, iar lungimea trebuie să fie cu siguranţă 3.90. Puterea vârfurilor începe de la 2 oz şi se termina cu 4 oz. Este un băţ puternic, pentru peşti de talie mare, cu ajutorul căruia puteţi pescui, de fapt este chiar indicat, în ape cu un curent puternic cum ar fi Dunărea, Tisza sau Prutul. Aici curenţii sunt foarte puternici şi avem nevoie de plumb sau coşuleţ de peste 100 grame pentru a face faţă curentului cu brio. Tot la beţe avem şi pikere. Acesta este varianta mai scurta a feederului şi are lungimi cuprinse între 2.70 şi 3.30. Aceste bete sunt şi ele de mai multe puteri. 10-30 este puterea mea preferata, iar lungimea băţului este de 3 metri. Aceasta lansetă o folosesc iarna, când pestii sunt foarte mofturoşi şi se află de obicei în apropierea malurilor. Scobarul de exemplu este un peşte care iarna este spectaculos de prins, cu un plumb de 10-20 grame şi la 3 metri de mal putem avea nişte partide cu rezultate excelente. Pikerele le găsim şi cu puteri mai mari de 10-100 grame. Acestea sunt ideale pentru pescuitul din barcă la Dunăre şi în Deltă, unde peştii sunt foarte răi. Pescuim cu un astfel de băţ chiar dacă avem unele obstacole în apă pentru că putem trage fără probleme de peşti că nu se vă întâmpla absolut nimic. Numai firul trebuie să fie rezistent şi nu vom avea probleme. Cam acestea ar fi, pe scurt, nişte detalii după care să vă ghidaţi în alegerea băţului pentru a avea un pescuit la feeder reuşit.
Ce mulinete sunt recomandate
În cazul pescuitului cu momitor intervine şi alegerea mulinetei. În cazul mulinetelor situaţia este destul de simplă, pentru un pescuit uşor, şi aici mă refer la pescuitul scobarului, morunaşului, plăticii eu prefer mulinetele de mărimea 3000 cu frană pe fata. Pentru un pescuit la crap şi pe ape cu un curent puternic, de obicei, mulinetele recomandate sunt cele de 3000-4000 cu baitrunner sau mulinetele cu tambur long cast (cu tambur mare şi lat). Majoritatea pescarilor preferă aceste mulinete în condiţiile date. Dacă pescuim la piker atunci mărimea ideală a mulinetelor este 2000-2500. Practic cu cât pescuitul devine mai greu, adică la peşti mai mari, folosim o mulinetă mai mare. Multa lume caută mulinetele universal, însă din punctul meu de vedere acestea nu există pentru toate stilurile de pescuit la feeder. Cam atât despre mulinetele şi beţele pentru pescuitul la feeder. Sper că sfaturile mele să vă fie de folos, iar până data viitoare vă doresc fir întins.
Nada pe timp de iarnă
Am ales pentru astăzi o discuţie referitoare la cum folosim nada pe timp de iarnă. Mulţi pescari nu cred că sunt în temă cu nădirea în acest anotimp şi aici mă refer la granulaţia ei, la culoare sau mai mult la cantitatea care trebuie aruncată în apă la începutul partidelor. Primul aspect care trebuie luat în calcul este cantitatea. Cu 2 kilograme de nadă putem face o partidă fară probleme, peştele fiind în aceasta perioadă mult mai reticient. Răspunde mult mai greu şi de aceea granulaţia năzii trebuie să fie una fină pentru a nu sătura repede peştii. O altă mare problemă este culoarea năzii, mulţi pescari folosind culoarea neagră deoarece aşa au auzit că se foloseşte pe timp de iarnă. Total greşit. Că se foloseşte mai mult iarna decât vara această culoare este perfect adevărat. Rolul culorii negre este acela de a nu atrage peştele mic pe văd deoarece în aceste condiţii apare şi răpitorul care poate sau mai bine spus sigur va strica vadul. De exemplu la babuşcă, culoarea neagră este foarte indicată în toate anotimpurile. Într-un lac cu babuşcă de obicei se află şi foarte mult peşte mic. Atunci nada neagră şi supra-umectată face ca pe vad să nu apară obletele sau peştii de talie mai mică.
Larvele de libelulă, ideale
În această perioadă trebuie să avem foarte mare grijă şi la ce introducem în nadă şi aici mă refer la momeala vie. Aceasta trebuie să fie foarte puţină, la2 kilograme de nadă fiind suficiente150 grame de vierme mic roşu sau cel mai indicat ar fi larvele de libelulă, care pe timp de iarnă sunt extraordinare la orice soi de peşte. De aceea se spune în general că larvele de libelulă sunt preferatele tuturor peştilor, însă probabil că nu multă lume are posibilitatea să le folosească la fiecare partidă de pescuit, viermele roşu fiind un înlocuitor foarte bun. O recomandare de-a mea ar fi că în cazul în care pescuiţi pe o apă curgătoare la nadă să adăugaţi 2 kilograme de pământ, asta pentru a nu dispersa nada rapid şi pentru a păstra peştii pe vad cât mai mult timp. O ultimă indicaţie ar fi ca nădirea de start, indiferent de locul unde pescuiţi, pe baltă sau pe râu, să nu fie masivă. Se poate ca peştele să răspundă foarte bine la nadă, caz în care putem continua nădirea cu un bulgăre mic, de dimensiunea unei mandarine. În cazul în care nădim mult şi peştele nu răspunde se poate lua în calcul şi ipoteza că pe acel văd densitatea de peşte să nu fi fost mare, iar ei să se fi săturat cu nada pe care am aruncat-o la început.  M.D.