Secretul nadei de feeder

0

  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit



Curierul Zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cât mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi.


În acestă ediţie vă prezentăm ”Secretul nadei” şi “Sfaturi pentru sezonul rece”. Informaţiile sunt oferite de Adi Petrişor, pescar de compeţitie, de 4 ori campion naţional la feeder, 3 titluri de vicecampion naţional la individual, 4 titluri campion naţional cu echipa la staţionar, câştigător a mai multor concursuri importante din ţară, atât cu feederul cât şi la stationar, realizator de emisiuni tv la postul Fishing&Hunting Chanel Când vine vorba de nadă, orice lucru este important. Auzim tot felul de comentarii, că aia se foloseşte numai iarna, că la nada cealaltă nu vine scobarul, că în pescuitul crapului se foloseşte numai culoarea roşie… cam toate astea sunt poveşti. Ca să poţi trage o concluzie trebuie să testezi mult şi să încerci tot felul de variante că să ajungi la un numitor comun. Prin aceste articole vreau să pun accentul cât mai mult pe nadă, deoarece mulţi dintre dumneavoastră mi-au scris şi sugerat să explic şi să prezint cât mai multe reţete pe care să le pună în practică, sper eu cu folos.
Nada Benzar
De exemplu, “nada Benzar Ice Mix nu se foloseşte decât iarna”… după spusele unora. De ce? Nu cred că sunt motive pentru a trage o astfel de concluzie clară. Eu de exemplu folosesc şi vara aproape la fiecare pescuit nada Ice Mix, dar o folosesc pe cea neagra deoarece nu-mi aduce peştele mic pe văd. Deja am eliminat prin această propoziţie 2 variante, cea simpla şi cea roşie de Ice Mix. Ea trebuie folosita într-o proporţie mică indiferent unde pescuim, pe baltă sau pe o apă curgătoare. Rolul Ice Mix-ului este să ajute la desfacerea nadei. Chiar dacă folosim o nadă mai colantă, dacă avem Ice Mix nu vom avea probleme la desfacerea ei.
O altă nadă despre care mulţi pescari m-au întrebat cum ar putea fi combinată este Benzar Mreană-Scobar?. Este simplu, merge în 3 variante, desigur cu puţin curaj. O varianta ar fi Special Concurs (1 kilogram) plus Mreana Scobar (2 kilograme). O alta ar fi Mreană Scobar (1 kilogram) plus Benzar Clean. Aici vreau să mă opresc puţin. Aceasta nadă pe care scrie clean este perceputa de foarte mulţi pescari greşit. Dacă scrie clean asta nu înseamnă că este strict pentru clean. Eu de exemplu o folosesc cu rezultate bune şi la caras, însă adevărata valoare o are în combinaţie cu Mreană Scobar sau cu Special Concurs, dar merge foarte bine şi cu Benzar Special Feeder. În concluzie, nada de clean este o nadă universală, pe care o puteţi folosi în aproape orice combinaţie. Nu vă puneţi întrebări, mai bine utilizaţi-o. La aceste combinaţii, dacă doriţi, puteţi folosi şi aromă lichidă. Eu de obicei, dacă pescuiesc pe rău, folosesc aroma Turbo Caşcaval, însă în proporţii mici, mai ales pe această caniculă, care se pare că ne vă mai stresa destul de mult.
Benzar mix
Pentru a avea rezultate vă trebuie puţin curaj pentru a combina nadele între ele, însă atenţie să nu săriţi în cealaltă extrema. De exemplu nada Benzar Anason eu nu o văd combinata decât cu Ice Mix sau Benzar Prăjit. Mirosul de anason este foarte puternic, iar dacă-l amestecam cu o nada care este la fel de mirositoare nu vom avea rezultatele aşteptate. Este foarte important să nu amestecăm nadele cu miros foarte puternic. O altă nada pe care n-o văd prea mult combinată este cea cu aromă de usturoi. Poate cu Benzar Prăjit, însă aceasta nadă se recomandă a fi folosita simplă.
Nada Turbo
Nada Turbo, cu aromă de miere, o nadă cu aromă, utilizată de toţi pescarii la crap şi caras. Eu sunt puţin mai extremist şi vă spun că în ultimul timp pescuiesc cu ea şi la scobar. Turbo miere este foarte atrăgătoare pentru peşti deoarece are un conţinut ridicat de seminţe de cânepă, seminţe de in, produse de panificaţie, turtă dulce, germeni de porumb şi multe alte lucruri mărunte de care peştii sunt foarte atraşi. Poate fi combinată în mai multe variante şi aş vrea să vă propun câteva.
Pescuit la crap
Combinaţi Benzar Turbo miere cu Benzar Căpşuni sau cu Benzar Turbo căpşuni. Puteţi folosi aceasta nadă fară aditiv deoarece are o aromă foarte puternică, însă daca doriţi să folosiţi un aditiv acesta ar trebui să fie Turbo bază crap. Un aditiv care se dizolva foarte repede în apă şi care are o atracţie foarte rapidă.
Pescuit la caras
Turbo miere poate fi folosită la caras amestecată cu Benzar prăjit, iar aici vă recomand să folosiţi aroma de caramel.
Pescuit la scobar
Vă spuneam că această nadă merge foarte bine şi la scobar, însă culmea mie mi-a dat randament simplă, fără niciun aditiv şi fără a o mai amesteca cu altă nadă. Daţi cu ea şi cu singuranţă o să fiţi uimiţi ce bine funcţionează la scobar.
Sfaturi pentru sezonul rece
Cu riscul de a mă repeata doresc să precizez că pescuitul în sezonul rece nu este tocmai simplu. Din păcate, în această perioadă, este foarte important să cunoaştem zona unde dorim să pescuim, adâncimea apei şi peştii care predomină în acel loc. De exemplu, la scobar nu avem ce cauta pe apă de 4 metri, chiar dacă e iarnă, pentru că sigur nu o să-l găsim acolo. Din propia experienţă vă spun că atunci când vine iarna pe o apă curgătoare de exemplu, şi aici mă refer la Mureş deoarece eu îmi fac veacul pe el, locurile cele mai bune sunt cele din oraş. Temperatura este mai ridicată, sunt locuri unde ţevile îndreptate spre Mureş sunt posesoare de apa călduţă, iar în acea zonă pestele se strânge cu siguranţă.
Aroma joacă un rol foarte important
La fel că la orice pescuit de rău trebuie avut grijă cu nada. Dacă pescuim la feeder, 1,5 kilograme de nadă sunt suficiente. În aceasta perioadă sfatul meu este să aditivati foarte bine nada. Eu folosesc chiar un flacon de Brasem Caramel sau Turbo Scobar din gama Benzar, dizolvat în puţină apă. Iarna, aroma joacă un rol foarte important. Dacă până acum aţi fost obişnuiţi să folosiţi mult vierme, acum e timpul să vă opriţi. O mână de pinki este suficientă pentru a pune în mişcare peştii din zonă. Evident că pe Mureş sunt tot felul de posibilităţi de aceea şi eu prefer în sezonul rece să pescuiesc pe el sau în cazul fericit la Criş, când scobarul îşi face apariţia în timpul rece.
Pescuit de fineţe
De cealaltă parte, pe o apă stătătoare, peştii în această perioadă aproape sigur îi găsim la adâncime mare. Plătica sau crapul sunt peşti care pot să ne aducă bucurii şi iarna, însă aici deja intervine fineţea maximă: larvele de libelulă şi o nadă foarte bine pregătită. În funcţie de culoarea apei folosim şi nada. De obicei, pentru a nu aduna peştele mic eu folosesc nada neagră şi anume la un pescuit de crap, caras şi plătică îmi ajung 1 kilogram de Special Concurs Black plus 1 kilogram Ice Mix Black la care adaug un flacon de aditiv Turbo Căpşuni sau Turbo Miere. Sunt doi aditivi pe care eu îi folosesc la începerea şi încheierea sezonului; sunt 2 arome la care peştele în aceste condiţii raspunde cu siguranţă. Nu uitaţi sitarea, extrem de importantă. Cârligele trebuie să fie subţiri, iar la trăsătură nu vă grăbiţi. Cam acestea ar fi pe scurt câteva sfaturi de care dumneavoastră să ţineţi cont.  M.D.