13 ani de la moartea lui Nicolae Dobrin!

3

Astăzi se împlinesc 13 ani de la moartea lui Nicolae Dobrin, considerat de mulţi cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor. Prinţul din Trivale s-a stins din viaţă pe 26 octombrie 2007, la doar 60 de ani, răpus rapid de o boală incurabilă. Istoria fotbalului românesc îl reţine ca pe unul din cei mai mari fotbalişti români, un maestru al driblingului şi al fentei, un model în executarea paselor şi a loviturilor libere. Gâscanul a fost ales de trei ori cel mai bun fotbalist al României, în anii 1966, 1967 şi 1971. Numele lui Nicolae Dobrin este strâns legat de FC Argeş, echipă cu care a cucerit două titluri, în 1972 şi 1979. Gâscanul a jucat 409 meciuri în prima divizie, reuşind să înscrie 111 goluri.     Marius Duinea

Debut în prima divizie la doar 14 ani!
A debutat în prima divizie la vârsta de 14 ani şi 10 luni, într-un meci Ştiinţa Cluj – Dinamo Piteşti, dând dovadă de calităţi tehnico-tactice deosebite. A evoluat aproape întreaga sa carieră pentru echipa FC Argeş Piteşti, cu care a câştigat două titluri de campion naţional, în 1972 şi 1979. Dobrin a contribuit decisiv la câştigarea titlului din 1979, înscriind în prelungiri golul victoriei argeşene în faţa contracandidaţilor de la Dinamo Bucureşti. Într-un singur an, 1981 – 1982 a evoluat la altă echipă, CS Târgovişte, deşi a avut oferte de la granzii Universitatea Craiova şi Dinamo Bucureşti. A participat la 409 meciuri în prima divizie naţională, înscriind 111 goluri. Ultimul meci în prima ligă a fost FC Argeş – FC Bihor 2-0, pe 14 iunie 1983. În sezonul ’85-’86, el a fost antrenor-jucător la CS Botoşani, la clubul moldav realizindu-si cu adevarat retragerea din cariera de fotbalist. În echipa naţională a debutat la vârsta de 19 ani, la 1 iunie 1966, cu ocazia meciul de fotbal RFG – România, terminat cu scorul de 1-0. A îmbrăcat tricoul naţionalei României de 48 de ori, marcând pentru aceasta de şase ori. Ultimul meci pentru echipa naţională a fost cu ocazia meciului România – RDG, desfăşurat în 2 aprilie 1980. S-a calificat, împreună cu echipa naţională de fotbal a României la Campionatul Mondial de fotbal din Mexic, 1970, unde nu a jucat nici un minut, datorită unui conflict cu antrenorul Angelo Niculescu.

A ratat şansa de a juca la Real Madrid
Nicolae Dobrin este cunoscut şi pentru ratarea unui transfer la Real Madrid. După ce a jucat împotriva spaniolilor în Liga Campionilor, înscriind un gol, Santiago Bernabéu, faimosul preşedinte al madrilenilor, a fost atât de impresionat de calităţile lui Dobrin, încât ar fi fost dispus să ofere 2 milioane de dolari pentru a-l transfera, o sumă enormă pentru acele vremuri. Datorită regimului din România, Bernabeu a trebuit să poarte discuţii chiar cu Nicolae Ceauşescu, dar nu a reuşit să-l convingă, deoarece conform propagandei oficiale, Dobrin era „bun naţional” şi nu putea fi „înstrăinat”. S-a spus că a fost cel mai mare regret din viaţa lui Dobrin, deşi a participat la meciul de retragere al lui Francisco Gento, în faimosul tricou „blanco” al lui Real Madrid, ocazie cu care Santiago Bernabeu a făcut o ultimă încercare nereuşită de a-l păstra pe jucătorul român la Madrid. A fost decorat, post mortem, cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, pentru întreaga sa carieră de fotbalist.

3 COMENTARII

  1. Un fotbalist de legenda ,un om deosebit a strâns pe o ploaie mocănească la Mătăsaru Dambovita in toamna anului 1987 mai mult de 10.000 de spectatori la un meci de
    Cupa României .A avut mulți prieteni in toată țara iar cei mai mulți l-am petrecut pe ultimul drum intr-o zi de luni ploioasa de dimineața dar sa luminat după amiaza !De neînțeles gestul celui care nu la folosit la CM1970,deși era cel mai bun fotbalist roman!Dumnezeu să-l odihneasca!

    • Intr-adevar, in acei ani ai comunismului ajungeai „sus” daca aveai pile, nu neaparat talent.

      Ma gandesc ca generatia de fotbalisti geniali din provincie a tras „invataminte” din pățania lui Dobrin si asa au ajuns sa joace la Steaua sau Dinamo:
      Boloni, Camataru, Hagi etc.
      fiecare din ei adus mai cu zaharelul, dar si putin cu japca (interesant cazul Hagi „imprumutat” de Steaua si nereturnat).

      Si daca la acest nivel s-au intamplat astfel de neomenii, in vazul unei tari intregi,
      imi imaginez cum se intamplau nedreptati cu oameni talentati in domeniile lor, dar care nu ajungeau sa fie cunoscuti la nivel national.

  2. Ești total „neștiutor” de treburi, habar n-ai cum se petreceau lucrurile pe atunci, ar fi mai bine sa te abții de la comentarii pe domenii pe care nu numai ca nu le stăpânești dar, le si deformezi prin ceea ce debitezi. Pe românește: stai in banca ta ! Si culmea ! atașezi un comentariu tamp, alături de memoria marelui geniu roman al fotbalului Nicolae Dobrin !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.