A te vaccina sau a nu te vaccina, asta-i întrebarea

19

  • Din punctul meu de vedere



William Shakespeare, prin gura prințului Hamlet, consideră că întrebarea principală pe care și-o poate pune omul este: a fi sau a nu fi.
Cred că problema era la modă în apocă, deoarece tot pe atunci, Descartes găsise un răspuns formulat în felul următor:
”Mă îndoiesc, deci cuget. Cuget, deci exist”.
Aceste chestiuni pe care unii le găsesc astăzi foarte plictisitoare erau luate în serios de elita omenirii la anul 1600. În fond, ce argumente avem că existăm și nu suntem doar o iluzie sau o auto – iluzie ?
Știți cine pune la fel problema în ziua de azi ? O pune fizica cuantică și probabil ați auzit teoria, cam absurdă, potrivit căreia suntem doar o imagine, o creație a unui programator al universului.
Nu suntem deoarece cugetăm.
În fine, haideți să venim la zilele noastre, când teatrele sunt închise, așadar nu avem nicio șansă să vedem Hamlet pe scenă. Acum, întrebarea care se pune nu mai e ”a fi sau a nu fi”, ci ”a te vaccina sau a nu te vaccina”.
Încerc să răspund la întrebare.
Încep prin a face observația că românii sunt pe primul loc în Europa în ce privește reticența față de vaccinul anti – Covid – 19. Este strict treaba dumneavoastră cum vă explicați acest lucru, dar din punctul meu de vedere, românii au vrut întotdeauna să pară mai șmecheri decât alții. De pildă, ne considerăm mai inteligenți decât bulgarii, iluzie care face ca Bulgaria să ne depășească pe mai multe direcții ale modernizării.
Să admiți că vaccinul e pe bune, este eficace și a fost creat cu bună – credință îi pare românului banal, șmecheria fiind să negi vaccinul. Așa se face că televiziunile ne prezintă declarații ale unora care par că au absolvit cu greu școala primară, dar se exprimă cu mult scepticism în legătură cu vaccinul. Ei vor informații, cu toate că nu se informează niciodată de la sursă, ci doar de la cârciumă, ori de la vecini.
A fi anti-vaccin devine pentru unii sinonim cu a fi deștept.
Sceptici sunt însă și unii intelectuali de elită, dar la ei este vorba despre așa-zisa îndoială metodologică. Vorbeam mai sus despre Descartes și ideea lui că dacă mă îndoiesc, cuget și în măsura în care cuget, pot spune că exist.
Acest Descartes, care la vremea lui era la modă precum este acum Bill Gates, considera că atunci când judeci trebuie să aplici patru reguli:
Să nu accepți nimic fără să verifici.
Să reduci problemele complicate la idei simple.
Să treci apoi de la gânduri simple la gânduri complexe.
Să fii sigur că nu ai omis nimic.
Oamenii inteligenți și cu capul pe umeri chiar așa procedează. Vă propun să facem și noi la fel.
Primul lucru ar fi să luăm în calcul faptul că vaccinurile anti – Covid sunt creația oamenilor de știință, adică acea tagmă a omenirii care a făcut să avem automobile, avioane, căi ferate, curent la priză și căldură în calorifer. În consecință, dacă te îndoiești de ei, ar fi bine să mergi pe jos, nu cu mașina, să aprinzi lampa, nu becul.
Al doilea lucru este să nu uiți că ești deja vaccinat și nu o dată, ci de mai multe ori, contra varicelei, oreionului, rujeolei etc. Poate că vaccinurile acestea au avut la unii efecte secundare și anume i-au făcut sceptici față de actualul vaccin, cel aflat în discuție.
Glumesc, desigur.
Ce e drept, până în prezent nu a existat niciun vaccin împotriva virușilor de tip Corona.
Deschid o paranteză pentru a povesti că am văzut, copil fiind, transmisiunea în direct a aselenizării, în 1969, alături de tatăl unui unchi care de meserie era cioban. Când Neil Armstrong a pus piciorul pe Lună, bătrânul crescător de oi ne-a spus celor prezenți că așa ceva nu există, după care a plecat la culcare.
Scepticismul este bun, dar cu măsură. În fond, este situația în oglindă între a crede și a fi credul. Trebuie păstrat un echilibru.
Sper, fir-ar să fie, că nu vă plictisesc și nici nu mă veți acuza că după ce am vorbit cu simplitate despre Descartes, îl voi aduce în discuție pe Kant. Filosofii aceștia nu sunt deloc dificili de înțeles, atâta doar că ai nevoie de un profesor bun care să îi fi înțeles la rândul său. Dacă profesorul e slab, atunci îți va vorbi despre filosofi în mod încâlcit și vei crede toată viața că filosofia e pentru cei care nu au altă treabă de facut.
Greșit !
Kant spune că judecățile omului sunt de două feluri: analitice și sintetice.
Analitic este atunci când spui că triunghiul are trei laturi. Toată lumea știe asta. Sintetic este atunci cînd zici că pânzele triunghiulare ale corăbiilor sunt mai eficiente. Acest fapt îl observi în practică, așadar este un adevăr a posteriori.
Vaccinul este bun – iată o judecată și analitică și sintetică.
Este analitică deoarece toate vaccinurile de până acum au fost bune și sintetică în măsura în care acest vaccin s-a dovedit că imunizează împotriva Covid – 19.
Trebuie să facem acest exercițiu mental între analitic și sintetic înainte de a decide dacă ne vaccinăm ori nu.
Această analiză nu se încheie niciodată, fiindcă întotdeauna trebuie să rămânem sceptici.
Sceptici dar nu șmecheri.
Vaccinul anti – Covid – 19 a apărut pe lume prin colaborarea dintre oamenii de știință și guvernele țărilor mari. Este absurd să credem că aceste guverne vor să își omoare contribuabilii, să distrugă consumatorii produselor marilor companii, să nimicească societățile de asigurări medicale, să fie zdrobite de revoluția mulțimilor înnebunite de efectele secundare ale vaccinului.
Desigur, există opinii, chiar ale unor medici, că vaccinul poate fi dăunător deoarece nu a fost suficient testat. Cei care spun însă clar că e nociv se află însă într-o contradicție, anume că nici ei nu au testat suficient pentru a ajunge la această concluzie.
Să nu uit să vă spun că mejoritatea clipurilor cu antivacciniști apar pe Youtube, iar compania plătește bani mulți producătorilor în funcție de accesări.
A spune că nu te vaccinezi produce mai mulți bani decât a spune că te vaccinezi.
Trebuie să închei articolul și revin la cel mai solid argument pe care îl am:
Liderii lumii nu au niciun interes să își omoare sau să își îmbolnăvească supușii fiindcă nu ar avea pe cine să mai conducă.
Mă îndoiesc, deci cuget, cuget, deci mă vaccinez.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi).


19 COMENTARII

  1. De acord cu acest articol. Totusi cei mai reticenti au fost olandezii la vaccin. L-au amanat cu 2 saptamani sa vada ce se intampla cu ceilalti.

  2. Cu toata sinceritatea, o singura concluzie: deci,se poate! Cand renunta sa scrie magulitor doar despre cei care-l platesc, ziaristul Smeoreanu chiar scrie bine. Pacat ca o face atat de rar…
    Pentru ca sunt dintre aceia care sunt convinsi ca vom fi la coada Europei in ceea ce priveste rata de vaccinare, pun doua intrebari:
    – l-ati auzit vreodata pe Ciolacu indemnand populatia sa respecte macar cele trei reguli elementare de preventie (masca,spalatul pe maini si distantarea)?
    – nu credeti ca daca alde Gadea nu i-ar mai invita atat de des pe Sosoaca, Budeanu,Bittman sau Cumpanasu, ar face un mare bine acestei tari?
    In incheiere , i-as intreba pe cei care l-ar fi votat pe Trump, mai au aceeasi parere?

    • Începuseși promițător Coco, comentariul tau… totul ar fi fost ok daca tu nu băgai batu’ prin gard atacând teme ocolite in mod justificat de către editorialist si aducând in discuție personaje care nu-si aveau locul aici. Acum ,când dezbinarea naționala este la cote maxime reușim sa realizam cat de puțin ne lipsește sa cădem de acord – chiar si temporar – si identificam personaje malefice care prin comentariile lor arunca in aer aparentele de concordie. Păcat…
      Cat despre editorial : „chapeau bas Mr Smeoreanu” !

  3. Eu le multumesc celor care nu se vaccineaza
    pentru ca multumita lor vaccinul va ajunge mai repede la mine (care nu fac parte din segmentele prioritare de populatie).

    In alta ordine de idei:
    Lupta omenirii cu virusii a inceput acum circa 100 de ani odata cu inventarea penicilinei obtinuta din culturi de mucegai.
    Da atunci incoace am eradicat boli precum sifilisul, ciuma etc.
    dar si virusii au luptat contra antibioticelor prin mutatiile lor genetice (accidente intamplatoare in evolutia oricarei specii)
    si virusii mai rezistenti s-au perpetuat.

    Vom vedea ce va mai inventa omenirea in urmatoare suta de ani (sperante ar fi in domeniul nanotehnoligiei) in lupta asta fara sfarsit cu bolile si virusii care se reinventeaza.

    P.S.
    Citeam undeva ca pe fundul oceanelor in zone cu vulcani activi au fost descoperite organisme primitive care rezista celor mai dure conditii de viata si se presupune ca ar rezista chiar unui atac nuclear care ar distruge viata pe Pamant.

  4. Am avut o zi aglomerata (si speciala) si doar acum am mai citit ce s-a scris. Oare doar eu am remarcat cele trei comentarii la comentarii? Cum ies ele in evidenta?
    A fost o zi speciala pentru ca, avand si un PFA cu obiect de activitate care se incadreaza in categoria I si beneficiind de avantajele programarii online, m-am vaccinat astazi! Si sunt foarte bine, fara reactii adverse daca ignor doar usoara durere locala…
    Pentru cei ce doresc sa se vaccineze le recomand sa-si faca intai cont pe platforma (pot fi personale , cat si ca persoane juridice) ,urmand ca atunci cand vor incepe etapele in care se incadreaza sa-si faca doar programarea. Pe un singur cont pot fi trecute mai multe persoane!

    • coco s-a vaccinat si radiază de fericire. Se naște intrebarea cum a reușit sa facă aceasta daca este un simplu cetățean fără a lucra in mediu sanitar sau nu se încadrează in categoriile de risc așa cum spune iubitul lui johannis :
      „Vaccinarea se va face etapizat și va începe cu anumite grupe de populație, stabilite pe criterii epidemiologice și medicale. Este vorba, într-o primă fază, de personalul medical, de cei aflați în grupele de risc, dar și de lucrătorii din sectoare esențiale precum educație, siguranță națională, transporturi, energie, furnizarea de apă și alimente”
      Unde te încadrezi dumneata cetățene sub pseudonim coco ? ai un PFA in zona de risc ?

      • Daca ai fi citit cu atentie ceea ce am scris (am fost destul de explicit) ai fi gasit raspunsul la intrebarea care te macina. Nu-i nimic, mai incerc o data: cand introduci CIF-ul in aplicatie, programul afiseaza automat daca te incadrezi in categorie, si DOAR daca te incadrezi poti face programarea! E simplu! Deci obiectul de activitate al PFA se incadreaza in categoria I, altfel nu ma puteam programa.
        Sunt mai multe activitati care se incadreaza in categoria I, NU si cele din sectoarele esentiale, care sunt in categoria a II-a.
        Acum ai reusit sa intelegi? A treia oara nu mai explic! Hai ca poti!

  5. se schimba lumea!!! criticii lui gheorghe il lauda, urmeaza ca riciu sa il critice. o fi de la cipurile din vaccin. ha, ha, ha!

    • Noi criticam ideile dlui Smeoreanu cand credem de cuviinta.
      Dar ce e de criticat in ceea ce a scris azi?

      Asadar ma alatur celor care lauda articolul de AZI al dlui Smeoreanu.

  6. Îmi cer iertare că „n-am avut de lucru” …și m-am abătut într-o vizită (interzisă de „regulamente „Covid”) și pe la SJU X , în căutarea „Scrisorii pierdute” …de I L Caragiale ! Și acum îmi răsună îndemnul din Salonul 9, în care zace bolnavul Gigi (smeo): „To be or not be”/(„Treci …la chestiune”) !!!

  7. Îmi cer iertare că „n-am avut de lucru” …și m-am abătut într-o vizită (interzisă de „regulamente Covid”) și pe la SJU X , în căutarea „Scrisorii pierdute” …de I L Caragiale ! Și acum îmi răsună îndemnul din Salonul 9, în care zace bolnavul Gigi (smeo): „To be or not be”/(„Treci …la chestiune”) !!!

  8. Nu „a te vacina”, ci „a fi vacinat” ! Nu „mă vaccinez”, ci „sunt vaccinat/ă”! Titlul articolului este „manipulatoriu”/ mincinos, prezintă acțiunea impusă, CONSTRĂNGEREA, ca „act de VOINȚA AUTONOMĂ (Voință Liberă de Constrângere ).Iată ȘARLATANIA escrocului Smeoreanu , din articol ! Porcul , împreună cu turma lui de auto-„comentatori”, prezintă noroiul din groapa în care se tăvălește ca fiind „APA TERMALĂ” tămăduitoare de la FELIX sau nămolul sapropelic de la TECHIRGHIOL !!!

    • Cred ca vei lipsi de pe listele cu inscrieri VOLUNTARE la vaccinare,
      deci imi vine si mie randul mai repede!

      Mai gaseste cateva milioane de cetateni care refuza vaccinarea si iti voi multumi public.

      P.S.
      Ce veti face voi dupa ce se vor vaccina toti voluntarii… este interesant de urmarit.

  9. ,,Locuința mea de vară
    E la țară….
    ………………………………..
    Acolo când n-are treabă,
    Orice babă
    Este medic comunal.
    ………………………….
    Când se ia câte-o măsură,
    Lumea-njură
    Pe agentul sanitar
    Și-l întreabă fără noimă:
    – Ce-ai cu noi, mă?
    Pentru ce să dăm cu var?…”

    Nefiind însă ,,sanitar”, rezultă că amicul nostru, dl Coco, este ,,social”. Să ne trăiască! Și să-i priască vaccinul!

      • A fost o glumă. Nu mă interesează în mod deosebit. Eu aștept faza pentru ,,normali”, mai la primăvară. Poate până atunci intră și la noi un vaccin normal, cu virus ,,natural”. Doresc însă și vaccinaților cu ARN-Mesager să le meargă bine. Sănătate tuturor!

Comentariile sunt închise.